ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
stournaras
Φώτο: ΑΠΕ

Στουρνάρας: Διαχειρίσιμα τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τον ρόλο των τραπεζών εξέτασαν σε συνάντησή τους ο διοικητής της ΤτΕ και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κ. Μίχαλος. 

Σοβαρά αλλά διαχειρίσιμα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα. 

Σε συνάντηση που είχε με τον Κ. Μίχαλο, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε, ακόμη, ότι η πανδημία του κοροναϊού κατέδειξε τη σημασία της αξιοποίησης και της εφαρμογής επιστημονικής γνώσης στην αντιμετώπιση των κρίσεων ώστε τελικά να τις μετατρέπει σε ευκαιρίες.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία θα συμβάλουν αποφασιστικά για να ξεκινήσει στη χώρα μας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Ελλάδας να βλέπει μικρή ύφεση για το τρέχον έτος, αλλά ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης για το 2021.

Από την πλευρά του ο κ. Μίχαλος ανέπτυξε στον κ. Στουρνάρα τις προτάσεις των επιμελητηρίων για την επίτευξη μιας βέλτιστης τραπεζικής πρακτικής, προσαρμοσμένης στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε στον κ. Στουρνάρα ότι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, λόγω των επιπτώσεων του νέου κορονοϊού, δεν είναι ευοίωνες, παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ στον Διοικητή της ΤτΕ, κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων καλείται να διαδραματίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εποπτευόμενο και καθοδηγούμενο, βεβαίως, από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, επεσήμανε ο κ. Μίχαλος, με δεδομένη την πρόθεση της ΕΕ να παραχωρήσει ευελιξία στις κεντρικές τράπεζες των χωρών - μελών της, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν τις εμπορικές τράπεζες σε αυξημένη παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Είναι αναγκαίο, ανέφερε, τέλος, ο κ. Μίχαλος, η Τράπεζα της Ελλάδος να πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ενίσχυσης από το τραπεζικό σύστημα των ελληνικών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας, βεβαίως, υπόψη και την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τρίτη και 13 με αγρότες, το πάρτι στις τράπεζες και η τρίτη θητεία Στουρνάρα

Η μικρή έκπληξη στο μήνυμα Στουρνάρα στο προσωπικό της ΤτΕ, Τρίτη και 13 το κρίσιμο ραντεβού με αγρότες, ο πολιτικός σεισμός στην Κύπρο, το άλμα των τραπεζικών μετοχών, το deal Ξηρουχάκη στην Τειρεσίας και ρήξη Δένδια - στρατιωτικών.
Ομόλογα και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιο: Οι 18 βασικοί διαπραγματευτές για τα ομόλογα για το νέο έτος

Με κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ορίστηκαν οι 18 βασικοί διαπραγματευτές για την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου για το νέο έτος
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Η Τεχνητή Νοημοσύνη εργαλείο για την ενίσχυση της παραγωγικότητας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και τους μισθούς χωρίς να απειλήσει την εργασία, εφόσον συνοδευτεί από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας στο MD Forum.