Φώτο: Shutterstock

Αλματώδης αύξηση των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών ΙΧ

Κατά 60% αυξήθηκε ο αριθμός των σημείων φόρτισης το 2019, με την Κίνα να πρωτοστατεί. Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ συμμαχεί με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για να αναπτύξει δίκτυο.

Ο αριθμός των προσβάσιμων στο κοινό σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα (EV) αυξήθηκε κατά 60% το 2019 και πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε τρία χρόνια, που ξεπέρασε τις πωλήσεις αυτοκινήτων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Στην ετήσια έκθεση Global EV, ο IEA σημείωσε ότι ο αριθμός των δημόσιων σημείων αργής και γρήγορης φόρτισης έφτασε τα 862.118 παγκοσμίως, όπως σημειώνει το Reuters, με την Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, να λαμβάνει μερίδιο 60%. Οι γρήγοροι φορτιστές αντιπροσώπευαν το 31% του συνόλου.

Ο IEA ορίζει την αργή φόρτιση ως παροχή ισχύος έως 22 κιλοβάτ (kW), απαιτώντας ώρες για τη φόρτιση της μπαταρίας του οχήματος. Οι γρήγοροι φορτιστές, συμπεριλαμβανομένων των υπερσυμπιεστών της Tesla, μπορεί να χρειαστούν μόνο λίγα λεπτά.

«Η Κίνα συνεχίζει να ηγείται στην παροχή σημείων φόρτισης προσβάσιμων στο κοινό, ιδιαίτερα των γρήγορων φορτιστών, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για τις πυκνές αστικές περιοχές με λιγότερες ευκαιρίες για ιδιωτική φόρτιση στο σπίτι», ανέφερε η έκθεση.

Η αύξηση αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες για την κατασκευή κρίσιμης υποδομής πριν από την αναμενόμενη άνοδο των πωλήσεων EV, οι οποίες αντιπροσώπευαν μόλις το 1% του παγκόσμιου αποθέματος αυτοκινήτων πέρυσι, σύμφωνα με τον IEA.

Ενώ η περισσότερη φόρτιση EV πραγματοποιείται στο σπίτι ή στη δουλειά, η διάθεση της δημόσιας υποδομής είναι το κλειδί για να πείσει τους υποψήφιους αγοραστές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν με μια άδεια μπαταρία.

Στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής τόνωσης, η Γερμανία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα παράσχει 500 εκατ. ευρώ την υποστήριξη της διάθεσης σημείων ιδιωτικής φόρτισης, εκ των οποίων υπάρχουν 6,5 εκατ. παγκοσμίως. «Το βλέπω ως οργανικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι επανάσταση με μεγάλους νικητές ή ηττημένους», δήλωσε ο Thomas Daiber, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Cosmic Cat.

Εκτός από την Tesla, οι πάροχοι σημείων φόρτισης περιλαμβάνουν τον αγγλο-ολλανδικό όμιλο Shell (RDSa.L), το γαλλικό Engie (ENGIE.PA), το γερμανικό E.ON (EONGn.DE), το Volkswagen (VOWG_p.DE) και το ChargePoint, των οποίων οι μέτοχοι περιλαμβάνουν Daimler (DAIGn.DE), BMW (BMWG.DE) και Siemens (SIEGn.DE).

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Με την ηλεκτροκίνηση να μπαίνει πιο ενεργά στην αγορά, καθώς φαίνεται ότι και η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει αυτή την επιλογή μετά και από τα μέτρα 100 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, η ΔΕΗ θα εξετάσει πιθανές συνέργειες με τις Fraport, Beat και ΑΒ Βασιλόπουλος στο πλαίσιο της δημιουργίας του μεγαλύτερου δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Καθώς η ΔΕΗ εισέρχεται δυναμικά στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, θέλοντας να δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την Fraport Greece, τη Beat, και την ΑΒ Βασιλόπουλος, όπου θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για την δημιουργία σημείων φόρτισης και εγκατάστασης ηλεκτρικών φορτιστών.

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, σύμφωνα με το MoU, ΔΕΗ, Fraport, Beat και ΑΒ Βασιλόπουλος θα διερευνήσουν τις δυνατότητες για πιθανές συνέργειες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα και θα προσφέρουν υπηρεσίες πρόσθετης αξίας για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Fraport, θα εξεταστεί η πιθανότητα να δημιουργηθούν σημεία φόρτισης και εγκατάστασης ηλεκτρικών φορτιστών για τους επιβάτες και τους επαγγελματίες που σταθμεύουν τα οχήματά τους στους χώρους και να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης στους χώρους των αεροδρομίων, που διαχειρίζεται η Fraport Greece, καθώς και να εξετάσουν τις πιθανότητες ενός εμπορικού μοντέλου συνεργασίας.

Για την συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, η ΔΕΗ αναφέρει πως θα εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας για την αναγνώριση και χωροθέτηση σημείων φόρτισης στο δίκτυο Καταστημάτων της ΑΒ πανελλαδικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πελάτες/οδηγούς για τη στάθμευση και φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων τους.

Παράλληλα, η ΔΕΗ σε συνεργασία με την πλατφόρμα BEAT θα εξετάσουν τις δυνατότητες για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης σε πιάτσες ταξί, και την ανάπτυξη κοινών προϊόντων και υπηρεσιών φόρτισης για τους οδηγούς ηλεκτρικών ταξί, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Σημεία φόρτισης και στις περιφέρειες

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που υπέγραψε τη συμφωνία, δεσμεύτηκε για την ενεργό συμμετοχή της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στην προσπάθεια για επίτευξη του εθνικού στόχου για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, προωθώντας την ηλεκτροκίνηση και την παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε., ως βασικό πυλώνα πολιτικής.

Ακόμη, για τη δημιουργία επαρκούς δικτύου υποδομών φόρτισης για τα οχήματα και τα δίτροχα με παράλληλη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και στάθμευσης των ηλεκτρικών οχημάτων, στις περιοχές ευθύνης των ΟΤΑ, τη δημιουργία όπου δεν υπάρχει και την ενίσχυση όπου υπάρχει, δικτύου ποδηλατοδρόμων για χρήση από τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τόσο σε μικρότερες πόλεις όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα, την σταδιακή αντικατάστασή των πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων οχημάτων των Δήμων και την ανάληψη στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, με στόχο την προώθηση της ιδέας της ηλεκτροκίνησης και της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την ηλεκτροκίνηση - τι δείχνουν οι πρώτες μέρες του προγράμματος

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον από ιδιώτες και επιχειρήσεις για υποβολή αιτήσεων για επιδότηση μέσω του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση. Πρωταγωνιστές τα ποδήλατα αλλά και τα αυτοκίνητα για την ανανέωση των εταιρικών στόλων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικά ΙΧ: Ανοίγει πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδότησης

Όποιος... προλάβει θα πάρει την επιδότηση, καθώς το συνολικό ποσό των 100 εκατ. ευρώ είναι πολύ μικρό και οι αιτήσεις θα ικανοποιηθούν κατά σειρά προτεραιότητας. Σχεδιάζεται ήδη το επόμενο πρόγραμμα.
Germany-Electric Cars
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγός για τα ηλεκτρικά ΙΧ: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις επιδοτήσεις

Οι ενισχύσεις για την αγορά αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων, το μπόνους απόσυρσης, οι φοροαπαλλαγές, τα κίνητρα για εταιρικούς στόλους και η δημιουργία δικτύου σημείων φόρτισης σε όλη την Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο Μητσοτάκη για ηλεκτρικά Ι.Χ., σκούτερ και ποδήλατα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση παρουσιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός. Ενίσχυση 5.000 - 5.500 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου και 800 ευρώ για τα δίκυκλα. Κίνητρα παραγωγής εξαρτημάτων στην Ελλάδα.
Germany-Electric Cars
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη τα κονδύλια για «Εξοικονομώ κατ' οίκον» και ηλεκτροκίνηση

Πάνω από 10 δισ. ευρώ το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ενεργειακών επενδύσεων. Έρχεται μεγάλη αύξηση στα κονδύλια που θα διατεθούν για την αναβάθμιση κτιρίων, την ηλεκτροκίνηση, τις ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση.