ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γ. Στουρνάρας: Αναγκαίες οι ξένες επενδύσεις για να υπάρξει υψηλή ανάπτυξη

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης 5% την επόμενη δεκαετία για να φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα και τόνισε το υψηλό επίπεδο του ελληνικού εργατικού δυναμικού.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του IMD για τις προκλήσεις που έρχονται στις επόμενες δεκαετίες αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας από την εποχή της κρίσης μέχρι σήμερα, την ανάγκη για μεγαλύτερη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικών επιχειρήσεων ενώ επανέλαβε τις δεσμεύσεις της ΤτΕ για την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης το 2010 μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στο δημοσιονομικό μέτωπο, στον τραπεζικό τομέα, στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και την ανταγωνιστικότητα του κόστους εργασίας και στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και παραγωγής. Παρά την πρόοδο όμως που έχει κάνει η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες που προκλήθηκαν από την κρίση.

Αναφέρθηκε στο μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στην χώρα κατά την διάρκεια της πολυετούς κρίσης που επηρέασε την παραγωγική πορεία της χώρας, καθώς οι ροές κεφαλαίων μειώθηκαν κατά 67,4 δισ. Ευρώ την τετραετία 2010-2014, και σημείωσε πως πρέπει να υπάρξουν πολύ υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα φτάνουν το 5% κάθε χρόνο για να φτάσει η χώρα στα προ κρίσης επίπεδα. «Ένας στόχος υψηλός που η ιστορία όμως έχει δείξει οτι η ελληνική οικονομία μπορεί να πετύχει αρκεί να υπάρχει ένα φιλικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και επενδύσεις», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των ξένων επενδύσεων καθώς οι εγχώριες καταθέσεις δεν επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις που χρειάζονται για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τόνισε πως «μέχρι τώρα το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρούνταν φιλικό για τις επενδύσεις και αυτό αποθάρρυνε πιθανούς επενδυτές. Αυτό υπήρξε κυρίως εξαιτίας των υψηλών φορολογικών συντελεστών, την χαμηλή επίδοση του δημόσιου τομέα» και τόνισε τις καθυστερήσεις και αναβολές που προέρχοναν από προσφυγές στα δικαστήρια και τις αποφάσεις. «Αν η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις πρέπει να επιταχύνει το βήμα σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις».

Όσο αναφορά τις δυνατότητες της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως η «Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και έχει μεγάλες δυνατότητες στα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τον ιδιωτικό τομέα. Όμως η Ελλάδα υστερεί ακόμα στην μεταστροφή της οικονομίας. Η υψηλού επιπέδου έρευνα δεν αντανακλάται σε παραγωγικές μεθόδους, και οδηγεί σε ένα παράδοξο όπου δεν εμπορτευματοποιείται η δυναμική του εξειδικευμένου και υψηλού γνωσιακού επιπέδου εργατικού δυναμικού».

Ενδυναμώνοντας τους δεσμούς μεταξύ βιομηχανίας και πανεπιστημίων μπορεί να να ενισχύσει το αποκαλούμενο «τρίγωνο της γνώσης» και να οδηγήσει στην ψηφιακή μεταστροφή της οικονομίας και την αύξηση του αποθεματικού γνώσης και παραγωγικού κεφαλαίου, την ανάτυξη εξωστρεφών τομέων και γενικότερα σε μια κοινωνία και οικονομία γνώσης.

Παράλληλα ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως οι συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ένας ακόμη τρόπος να προωθηθυούν δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες, χωρίς να εκλαμβάνονται ως «από μηχανής θεοί», αλλά οτι μπορούν και προσπερνούν τους περιορισμούς των δημόσιων πόρων για να καλύψουν επενδυτικές ανάγκες αλλά και σαν ένας τρόπος να αυξηθεί η ποιότητα και η αποδοτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών.

«Όταν είναι καλά σχεδιασμένες και εφαρμόζονται σωστά, οι συνεργασίες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αυξάνουν την πρόσβαση σε κεφάλαιο, καινοτομία και μπορούν να παράγουν πιο αποδοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον φέρνουν στα έργα που πραγματοποιούνται την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας που στοχεύει την αποδοτικότητα, την ποιότητα και την οικονομική βιωσιμότητα».

Επιπλέον ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στην βιώσιμη ανάπτυξη και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής σημειώνοντας πως η κεντρική τράπεζα έχειδ εσμευτεί να αναλάβει δράση. Όπως σημειώνει η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής καλεί για συντονισμένες προσπάθειες,, με την Τράπεζα της Ελλάδος να συμμετέχει σε ένα 8ετες πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και άλλους συνεργούς για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής της χώρας για το κλίμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργεί επίσης ένα δίκτυο μετόχων για να συγκεντρώσει, ακαδημαϊκούς, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να δημιουργηθεί μια κοινή πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Stournaras-Giannis-TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Έρχονται 70 δισ. στη χώρα, στο χέρι μας η αξιοποίησή τους

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα. Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του χρέους και σε απόλυτους αριθμούς. Απαραίτητη η τακτική επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Αναγκαίο ένα θεσμικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα

Σε άρθρο της, η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνει πως Eντός του 2022 κατέρρευσε το σύστημα κρυπτονομισμάτων TerraUSD/Luna και πτώχευσε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, όπως και περίπου 130 συνδεδεμένες, με αυτό, εταιρείες.
Φώτο: ΑΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ως «πρεσβευτής» επενδύσεων ο Πρεμ Γουάτσα στην Αθήνα

Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Fairfax προσφέρεται να αναλάβει ρόλο «πρεσβευτή» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του εμβληματικού προγράμματος του Ελληνικού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Ποιοι παράγοντες στηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας

Κατανάλωση και επενδύσεις αποτελούν δύο από τα βασικά στοιχεία που συντηρούν την υπεραπόδοση της Ελλάδας, όπως τονίζει σε μελέτη του το τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της τράπεζας.