ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Ψάχνουν κεφάλαια για την επένδυση που «κόλλησε» για 25 χρόνια

«Καθάρισε» με τα δικαστήρια, περιμένει την οικοδομική άδεια και αναζητεί επενδυτή η βρετανική Minoan Group για την τουριστική επένδυση «Ιτανός Γαία» στη Σητεία της Κρήτης.

Στην επιτάχυνση του σχεδιασμού για την έναρξη της τουριστικής επένδυσης «Ιτανός Γαία» στην Σητεία της Κρήτης (κοντά στο Φοινικόδασος του Βάι), προσδοκά η διοίκηση της βρετανικής Minoan Group Plc.

Σύμφωνα με τον κ. Κρις Ένγκλετον, επικεφαλής της εταιρείας, η οποία δρομολογεί την ανάπτυξη έκτασης 25.000 στρεμμάτων που ανήκει στην Μονή Τοπλού, «η πανδημία του COVID-19 καθυστέρησε μια σειρά από πρωτοβουλίες που είχαμε σε εξέλιξη, ωστόσο πιστεύω ότι καθώς τα μέτρα lockdown αίρονται σταδιακά, θα επιταχύνουμε τον ρυθμό της προόδου».

Στο επίκεντρο βρίσκονται ασφαλώς οι διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν την ανάπτυξη επιμέρους τμημάτων της έκτασης, εισφέροντας και τα σχετικά επενδυτικά κεφάλαια. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική διαδικασία «μετρά» ήδη δύο και πλέον χρόνια, για μια επένδυση, η οποία έχει ωριμάσει αδειοδοτικά και απομένουν πλέον μόνο οι οικοδομικές άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι χρειάστηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 25 χρόνια για να συμβεί αυτό, σωρεία προσφυγών στο ΣτΕ σε κάθε στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας και περικοπή του επενδυτικού αντικειμένου, καθώς και η ίδια η Minoan, μετασχηματίστηκε από ένα fund σε μια εταιρεία η οποία χρειάστηκε πριν από έναν χρόνο να πουλήσει το σκέλος των ταξιδιωτικών υπηρεσιών που προσέφερε, προκειμένου να αποπληρώσει υφιστάμενο δανεισμό.

Το θετικό από την όλη διαδικασία είναι ότι πλέον η συγκεκριμένη επένδυση δεν μπορεί να προσβληθεί εκ νέου, δηλαδή οι άδειες που έχει εξασφαλίσει έχουν περάσει και από κάθε στάδιο δικαστικού ελέγχου, χωρίς να υπάρχει δικαίωμα για νέες προσφυγές. Το ζήτημα είναι να βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια, με την Minoan να φαίνεται να προτιμά τη συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα καταβάλει ένα συμφωνηθέν ποσό και ως αντάλλαγμα θα αναλάβει την ανάπτυξη κι εκμετάλλευση συγκεκριμένων τμημάτων της ανάπτυξης.

Το ζητούμενο είναι να υπάρχει σύμπνοια ανάμεσα στις δύο πλευρές ως προς τις επιμέρους λεπτομέρειες της επένδυσης, σχεδιαστικές, αρχιτεκτονικές, ή σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε σχεδόν 270 εκατ. ευρώ. Η Minoan έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης έκτασης στο Κάβο Σίδερο της Δ.Ε. Παλαιοκάστρου του δήμου Σητείας, για ελάχιστη περίοδο 40 ετών, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 40 έτη, ενώ μόλις εκδοθούν οι σχετικές άδειες θα κληθεί να καταβάλει και συγκεκριμένο τίμημα στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Παναγία Η Ακρωτηριανή». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, λόγω της μείωσης του αντικειμένου της επένδυσης (αρχικά σχεδιαζόταν μια πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ), η Minoan επιχειρεί τους τελευταίους μήνες να επαναδιαπραγματευτεί το τελικό ποσό προς τα κάτω, χωρίς όμως επιτυχία.

Με βάση τους όρους πολεοδόμησης που ορίζονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ο επενδυτής μπορεί να ανεγείρει έως 108.000 τ.μ. κτιρίων, κάτι που αντιπροσωπεύει κάλυψη μόλις 0,5% της συνολικής έκτασης, η οποία στο μεγαλύτερό της τμήμα περιλαμβάνει ελαιώνες. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Minoan, προβλέπει την ανάπτυξη ενός γηπέδου γκολφ διεθνών προδιαγραφών και υποδομές φιλοξενίας (ξενοδοχείο και τουριστικές κατοικίες) δυναμικότητας 1.936 κλινών. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν και 1.200 νέες θέσεις εργασίας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα καλυφθεί από μόνιμους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Πέραν των οικοδομικών αδειών θα πρέπει να κατατεθεί η  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκριση των περιβαλλοντικων όρων και μετά τα Αρχιτεκτονικά για άδεια δόμησης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Minoan Group, η ανάπτυξη στην Σητεία δεν αναμένεται να επηρεαστεί από την βραχυπρόθεσμα αρνητική συγκυρία. Όπως μάλιστα επισημαίνει, το 2020, η Κρήτη ψηφίστηκε ως ο τρίτος καλύτερος προορισμός παγκοσμίως στα σχετικά βραβεία των ταξιδιωτών του Trip Advisor. Επιπλέον, το 2021 εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος της «κανονικότητας» στον τουρισμό της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο της Minoan αναμένεται να ευνοηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «η επάρκεια χώρου και η δυνατότητα τήρησης αποστάσεων, αποτελούν όλο και πιο περιζήτητα χαρακτηριστικά από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές/ενοικιαστές εξοχικών κατοικιών. Το Ιτανός Γαία είναι ιδανικό τοποθετημένο για να επωφεληθεί από την νέα αυτή τάση στην μετά-κορονοϊό εποχή». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξενοδοχεία σε τιμή ευκαιρίας θέλουν οι επίδοξοι αγοραστές

Ενισχύει την πίεση για εκπτώσεις στις τιμές πώλησης των ξενοδοχειακών μονάδων η απογοητευτική πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν. Πρόβλημα βιωσιμότητας πολλών μονάδων «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.
businessdaily_tourism_covid
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει η ελπίδα στον τουρισμό, σχέδιο «Β» για να σωθεί η σεζόν

Αποφασισμένη για διακρατικές συμφωνίες η κυβέρνηση, καθώς παρατείνεται η δυστοκία στην Ε.Ε. για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ανοίγει η κρίσιμη αγορά της Βρετανίας τον Μάιο. Στόχος να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία τον Ιούνιο.