Φωτο: Shutterstock

Πάνω από 1,3 τρισ. η νέα ένεση από την ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης

Τεράστια ζήτηση για τα δάνεια με αρνητικό επιτόκιο που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες και για αγορές ομολόγων υψηλής απόδοσης, όπως τα ιταλικά και τα ελληνικά.

Τεράστια ένεση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα πρόσφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο, καθώς οι νέες μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις που έλαβαν οι τράπεζες ξεπέρασαν το 1,3 τρισ. ευρώ και κατευθύνθηκαν συνολικά σε 742 πιστωτικά ιδρύματα.

Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας (TLTRO - μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση) παρέχονται με αρνητικό επιτόκιο, δηλαδή η ΕΚΤ πληρώνει τις τράπεζες για να τις χρηματοδοτεί. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας και να ενισχυθεί ο πληθωρισμός.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει ήδη, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Μάιο περισσότερα από 28 δισ. ευρώ από αυτές τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ και οι διοικήσεις τους έχουν ενημερώσει ότι διαθέτουν εξασφαλίσεις για να αντλήσουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά. Δεν έχει γίνει γνωστό πόσα άντλησαν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Η παροχή ρευστότητας από το προγράμματα TLTRO της ΕΚΤ

tltro

 

Όπως σημειώνει το Bloomberg αυτές οι χρηματοδοτήσεις με αρνητικό επιτόκιο από το ειδικό πρόγραμμα TLTRO για την πανδημία μπορούν να αξιοποιηθούν και για την αγορά ομολόγων με υψηλή απόδοση, όπως τα ιταλικά ή τα ελληνικά, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων, καθώς περιορίζουν τη μεταβλητότητα στις αγορές κρατικών τίτλων και υποστηρίζουν τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας.

Σήμερα, η απόδοση των 10ετών τίτλων της Ελλάδας υποχωρεί στο 1,26%, ενώ πριν αρχίσουν οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ, τον Μάρτιο, είχε εκτιναχθεί κοντά στο 4%, επίπεδο απαγορευτικό για δανεισμό από την ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως, η πρόσφατη αύξηση κατά 600 δισ. ευρώ του προγράμματος της ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων την περίοδο της πανδημίας εκτιμάται ότι δεν είναι αρκετή από ορισμένους αναλυτές. Η Citigroup υπολογίζει ότι ακόμη και μετά την αύξηση αυτή, μένει ακάλυπτο ένα ποσό νέων εκδόσεων χρέους από τις κυβερνήσεις της τάξεως των 150 δισ. ευρώ. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνήσεις εξέδωσαν ομόλογα 32 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές εκδόσεις φέτος σε 1 τρισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Enria
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενρία: Σε ποια περίπτωση θα εξετάσει η ΕΚΤ τη λύση της bad bank

Τα κεφάλαια των τραπεζών είναι αρκετά, εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, δηλώνει ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Προς παράταση της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 21,5 δισ. ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον Απρίλιο

Η συνολική εξάρτηση των τραπεζών πό τη ρευστότητα που προσφέρει το ευρωσύστημα έφθασε στο τέλος Απριλίου στα 21,5 δισ. ευρώ, απο 12,35 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο και 7,6 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων για την παροχή ρευστότητας αποφάσισε η ΕΚΤ

Ενισχύεται περαιτέρω η ρευστότητα στην οικονομία, τονίζει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης. Ενισχύεται η ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την απόφαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Η απόφαση της ΕΚΤ να άρει την επιβολή ορίων στις ελληνικές τράπεζες για αγορές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου απομακρύνει ακόμα μια σκιά από την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.