ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ελληνική σημαία και ευρώ
Φώτο: Shutterstock

Νέο οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα με ανάπτυξη 2% και αυξημένες επενδύσεις

Με τις προβλέψεις ανάπτυξης να υποχωρούν στο 2% του ΑΕΠ για το 2026 και τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, το οικονομικό επιτελείο ενισχύει το ΠΔΕ.

Με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη να υποχωρούν από 2,4% σε 2% του ΑΕΠ για το 2026 και τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό στην Ευρώπη να εντείνονται, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής του. Ο σχεδιασμός εστιάζει πλέον στη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής μέσω ενός ενισχυμένου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Δύο μήνες μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή, πέρα από τα μέτρα στήριξης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, το βάρος μεταφέρεται στη συστηματική παραγωγή επενδύσεων. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προγραμματίζει αύξηση του ΠΔΕ, το οποίο θα ενισχύεται κάθε χρόνο με ευρωπαϊκούς πόρους. Η επενδυτική ενίσχυση αναμένεται να φτάσει τα 650 εκατ. ευρώ το 2027, αυξανόμενη κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Το πλήρες σχέδιο θα παρουσιαστεί στις 30 Απριλίου, με την κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ετήσιας Έκθεσης Προόδου του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού Σχεδίου. Η έκθεση θα περιλαμβάνει απολογιστικά στοιχεία του 2025, επικαιροποιημένες προβλέψεις για το 2026 και αναθεωρημένες εκτιμήσεις για το 2027.

Αναθεώρηση στόχων και νέα δεδομένα

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η συνεχής μεταβλητότητα των διεθνών συνθηκών καθιστά απαραίτητη τη μετάβαση από την απλή αναθεώρηση στόχων σε δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα. Το ενισχυμένο ΠΔΕ αναδεικνύεται σε βασικό μηχανισμό στήριξης της ανάπτυξης, αντισταθμίζοντας την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη του 2026 αναθεωρείται στο 2%, ενώ για το 2027 προβλέπεται βελτίωση στο 2% από 1,7% του ΑΕΠ, χάρη στις επενδύσεις και το υψηλότερο συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ.

Η ελληνική οικονομία επιχειρεί να διατηρήσει ρυθμό μεγέθυνσης 2% ακόμη και μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή, δίνοντας έμφαση στις δημόσιες και συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις. Ο πληθωρισμός για το 2026 ανεβαίνει στο 3,2% από 2,2%, ενώ για το 2027 προβλέπεται στο 2,4%.

Ενεργειακό περιβάλλον και πιέσεις

Η αναθεώρηση συνδέεται με τις αυξημένες ενεργειακές τιμές. Το βασικό σενάριο για τη μέση τιμή Brent αναθεωρείται στα 89 δολάρια το βαρέλι για το 2026, έναντι 62 δολαρίων που προέβλεπε ο προϋπολογισμός πριν από έξι μήνες. Παρά την πρόσκαιρη αποκλιμάκωση λόγω εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή, οι τιμές πετρελαίου επανήλθαν στα 100 δολάρια.

Ο επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποίησε από την Αθήνα για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι οι ενεργειακές αναταράξεις επιβαρύνουν την ανάπτυξη. Τόνισε επίσης ότι η απάντηση βρίσκεται στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων, φέρνοντας την Ελλάδα ως παράδειγμα.

Το νέο αναπτυξιακό στοίχημα

Η νέα στρατηγική επιδιώκει να διασφαλίσει σταθερή ανάπτυξη 2% και μετά το 2026, όταν η ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αρχίσει να μειώνεται. Στόχος είναι να αποφευχθεί επενδυτικό κενό και να δημιουργηθεί ένα μόνιμο πλαίσιο αναπτυξιακής στήριξης μέσω του ΠΔΕ.

Το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο προβλέπει αύξηση του συγχρηματοδοτούμενου ΠΔΕ στα 7 δισ. ευρώ το 2027, από 6,35 δισ. ευρώ φέτος. Η αύξηση αυτή θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, με το ΠΔΕ να ενισχύεται κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2030. Νέα ευρωπαϊκά ταμεία, όπως το Social Climate Fund και το Modernization Fund, θα προσθέσουν 6,9 δισ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών, υποδομών και επιχειρήσεων.

Έτσι, το ΠΔΕ προβλέπεται να ανέλθει στα 8 δισ. ευρώ το 2028, στα 9 δισ. το 2029 και να ξεπεράσει τα 10 δισ. το 2030. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι αυτή η ενίσχυση, μαζί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, εξηγεί τη βελτίωση των προβλέψεων ανάπτυξης για το 2027.

Οι προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν ακόμη τις εισροές από το νέο ΕΣΠΑ 2028-2034, καθώς η προγραμματική περίοδος δεν έχει οριστικοποιηθεί. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται εντός του 2027, με την αρχική πρόταση να προβλέπει 49,5 δισ. ευρώ για τη χώρα, ενισχύοντας περαιτέρω τις επενδύσεις και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κουμπαράς και οικογένεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κερδίζουν τράπεζες, ασφαλιστικές και γονείς από τον παιδικό «κουμπαρά»

Τα οφέλη του παιδικού επενδυτικού «κουμπαρά» για οικογένειες, τράπεζες και ασφαλιστικές. Στρέφει την κοινωνία προς την αποταμίευσης και τις επενδύσεις, δημιουργεί ανταγωνισμό για νέα προϊόντα.
Δάνειο και οικογένεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πώς τα μέτρα της ΔΕΘ θα κινητοποιήσουν δάνεια 7 δισ. ευρώ

Στεγαστικά δάνεια 2 δισ. και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις 5 δισ. ευρώ αναμένεται να κινητοποιήσουν δύο από τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Ο ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 4 βασικοί άξονες των μέτρων Μητσοτάκη όπως παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, από τον υπουργό Οικονομίας Κ. Πιερρακάκη και το οικονομικό επιτελείο, με συμμετοχή των Ν. Παπαθανάση, Θ. Πετραλιά και Δ. Μαρκόπουλου.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τέσσερις πυλώνες των μέτρων Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και οι λεπτομέρειες τους

Σε εξέλιξη η παρουσίαση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τα οποία εξειδικεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Οι άξονες αφορούν εισόδημα, επενδύσεις, κοινωνική πολιτική και ενεργειακή αυτονομία.