ΓΔ: 817.24 0.26% Τζίρος: 53.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Χαντζηνικολάου: Οι τράπεζες θα στηρίξουν τις φερέγγυες επιχειρήσεις

Την ανάγκη να μην υπάρξει δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, μιλώντας στο Κοινοβούλιο. 

Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα έτοιμες αλλά και πρόθυμες να στηρίξουν μέσω χρηματοδοτήσεων τις φερέγγυες επιχειρήσεις, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γ. Χατζηνικολάου μιλώντας στο Κοινοβούλιο. 

Σε τοποθέτησή του στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο κ. Χατζηνικολάου τόνισε ότι «είναι σε γνώση μας ότι υπάρχουν και φερέγγυες επιχειρήσεις μεταξύ των αιτήσεων που απορρίφθηκαν για χρηματοδότηση από το ΤΕΠΙΧ-ΙΙ. Από τις 98.000 αιτήσεις έγιναν δεκτές μόλις 10.000, βάσει των ευρωπαϊκών κριτηρίων» και διαβεβαίωσε ότι «οι τράπεζες θα κάνουμε κάθε προσπάθεια» για χρήση τέτοιων προγραμμάτων, αλλά και με το δικό μας δανειοδοτικό πρόγραμμα του 2020, «να τους ικανοποιήσουμε».

Όπως εξήγησε, η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων δεν ήταν εφικτή, ούτε το διαθέσιμο ποσό έφτανε για όλες τις αιτήσεις [..] και σίγουρα, δεν μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση επιχειρήσεις με αναξιόπιστη πιστοληπτική ικανότητα.  Όπως είπε ο κ. Χατζηνικολάου, εκφράζεται δυσαρέσκεια για τις επιχειρήσεις που αποκλείονται. Αυτό όμως γίνεται επειδή, είτε έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή γιατί έχουν αρρύθμιστες φορολογικές/ασφαλιστικές εισφορές ή γιατί έχουν ξεπεράσει το πλαφόν των κρατικών επιχορηγήσεων, με λίγα λόγια είναι «προβληματικές».

Επισήμανε μάλιστα, ότι με βάση τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προϋπόθεση για όλα αυτά τα προγράμματα, οι επιχειρήσεις έπρεπε να ήταν ενήμερες και βιώσιμες στο τέλος του 2019.

Πρέπει να περιοριστεί η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε ο κ. Χατζηνικολάου, τονίζοντας ότι το σωστό μήνυμα που πρέπει να δοθεί από τράπεζες και κράτος, είναι η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και η ανταμοιβή των αξιόπιστων δανειζομένων. «Καλώς ή κακώς, μια επιχείρηση με αρνητική οικονομική εικόνα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση -κατά κανόνα- ούτε και σε απλό τραπεζικό δανεισμό...».

Επισήμανε επίσης, ότι «αν και τα ποσά ρευστότητας που διοχετεύονται είναι σημαντικά, οι περιορισμοί συνεπάγονται ότι η χρηματοδότηση και ο τραπεζικός δανεισμός δεν θα φθάσει στα πιστοληπτικά ασθενέστερα στρώματα της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, στις οικονομικά ασθενέστερες μονάδες, με περιορισμένη πιστοληπτική ικανότητα, καλό είναι να δοθούν κρατικές ενισχύσεις, όπως έχει ήδη γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντιλαμβανόμαστε όμως, πρόσθεσε, «τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας μας, που με τόσο κόπο αποκτήθηκαν» καθώς και ότι η συνέχεια της αξιοπιστίας αυτής είναι τόσο σημαντική για τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαντζηνικολάου: Ρεκόρ νέων δανείων το 2020, θα δοθούν 15 δισ. το 2021

Οι τράπεζες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν το σχέδιο Ηρακλής, ενώ συνεχίζουν να αξιολογούν την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για ίδρυση bad bank, δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: 20 δισ. και μέτρα στήριξης νοικοκυριών 45 δισ. ευρώ το 2020

Οι τράπεζες χρηματοδότησαν 30 χιλ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντλώντας 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας πετυχαίνοντας επίδοση - ρεκόρ στην απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφτασε το 95%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένωση Τραπεζών: Νέες αναστολές στα δάνεια ως τις 31 Μαρτίου

Δικαίωμα να ζητήσουν αναστολή πληρωμής του δανείου της θα έχουν οι ενήμεροι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν σε ισχύ άλλη αντίστοιχη ευνοϊκή ρύθμιση όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.