ΓΔ: 2701.69 -0.18% Τζίρος: 432.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ζανιάς-Eurobank
Φώτο: Ο πρόεδρος της Eurobank Γ. Ζανιάς. Credits: Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ζανιάς (Eurobank): Οι τράπεζες επενδύουν έως 4 δισ. στην ψηφιακή μετάβαση

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη, οι fintech και το blockchain αλλάζουν το τραπεζικό τοπίο, σύμφωνα με τον Γιώργο Ζανιά, Πρόεδρο Δ.Σ. της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Σε σημαντικές επενδύσεις γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις λειτουργίες τους προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες, κατευθύνοντας ποσά συνολικού ύψους 3-4 δισ. ευρώ προς την ανάπτυξη της ψηφιακής τραπεζικής και την προσαρμογή τους στις μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές που μετασχηματίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στο Επετειακό Συμπόσιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όπως επισήμανε, η τεχνολογία έχει ήδη αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών, ενώ η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί νέες ευκαιρίες αλλά και αυξημένες ανάγκες προσαρμογής και εποπτείας.

Κοινή πορεία τραπεζών και κεφαλαιαγοράς

Ο κ. Ζανιάς υπογράμμισε τη στενή σχέση μεταξύ τραπεζικού συστήματος και κεφαλαιαγοράς, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στον έναν χώρο επηρεάζουν άμεσα τον άλλο. Υπενθύμισε το μέγεθος των ανατροπών που γνώρισε η ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας πως το 2014 η συνολική κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ανερχόταν σε 34 δισ. ευρώ, ενώ μόλις έναν χρόνο αργότερα είχε περιοριστεί στα 950 εκατ. ευρώ.

«Κεφαλαιαγορά και χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις κατέστησαν την προσαρμογή μονόδρομο.

Neobanks, fintech και ψηφιακό ευρώ

Το τραπεζικό οικοσύστημα διευρύνεται πλέον με ταχύτητα, καθώς δίπλα στις παραδοσιακές τράπεζες αναπτύσσονται οι neobanks, οι εταιρείες fintech και εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain.

Στο νέο περιβάλλον προστίθενται οι αυξημένοι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι απαιτούν σημαντικούς πόρους, σύγχρονες υποδομές και συνεχή ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας.

Οι αλλαγές δεν αφήνουν ανεπηρέαστες ούτε τις κεντρικές τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προωθεί το ψηφιακό ευρώ, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, να περιοριστεί η ευρωπαϊκή εξάρτηση από διεθνή συστήματα πληρωμών τα οποία ελέγχονται κυρίως από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στη σημερινή εικόνα του κλάδου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ενισχυμένους μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας.

Όπως είπε, πλέον «δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν» από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιερρακάκης, Στουρνάρας, Τραπεζίτες
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Χαμόγελα στην Ένωση Τραπεζών, εκλογές και περισσότερα σκυλιά από... παιδιά

Η παρέμβαση Πιερρακάκη στην ΓΣ της Ένωσης Τραπεζών, τι είπε ο Γ. Στουρνάρας, ο Δένδιας στην Αυστραλία, το παράθυρο για πρόωρες εκλογές, οι ιδιωτικές πτήσεις και πώς φτάσαμε να έχουμε περισσότερα ζώα συντροφιάς απο παιδιά στην Ελλάδα.