Φώτο: Shutterstock

Έγκριση για εγγυημένο δάνειο πήραν μόνο δύο στις δέκα επιχειρήσεις

Πολύπλοκες και χρονοβόρες χαρακτηρίζουν οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 62% τις διαδικασίες για τη χορήγηση εγγυημένων δανείων. Οι μισές αποδίδουν τη μη έγκριση δανείων στους αυστηρούς κανόνες αξιολόγησης.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις (έξι στις δέκα) έκαναν αιτήσεις για εγγυημένα δάνεια από το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όμως λιγότερες από δύο στις δέκα (17%) έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν έγκριση από τις τράπεζες. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας της Palmos Analysis στις 22-25 Ιουνίου, σε δείγμα 278 επιχειρήσεων στον νομό Θεσσαλονίκης.

Αργές, χρονοβόρες και πολύπλοκες φαίνεται πως θεωρούν τις διαδικασίες παροχής δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 οι επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους στην έρευνα από την οποία προκύπτει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εκταμίευσης. Σύμφωνα με την έρευνα, το 61% των επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ έχει αιτηθεί δάνειο με την εγγύηση του “Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19” από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται, ενώ το 39% όχι.

Από αυτές που ζήτησαν χρηματοδότηση, το 64% δηλώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το αίτημά του, το 17% έλαβε έγκριση και το 18% εισέπραξε απόρριψη. Ωστόσο, κι όσοι έλαβαν έγκριση, δεν έχουν εκταμιεύσει ακόμη σε ποσοστό 97%. Οι μισές επιχειρήσεις (50%), που είδαν το αίτημα τους να απορρίπτεται, θεωρούν πως αυτό οφείλεται στους επιπλέον κανόνες επιλεξιμότητας (τραπεζικά κριτήρια), που έθεσε η τράπεζα. Το 23% αποδίδει την απόρριψη στους κανόνες επιλεξιμότητας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το 10% εκτιμά ότι δεν προχώρησε η αίτηση του λόγω του συνδυασμού των όρων του Ταμείου και της τράπεζας και το 17% δηλώνει «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τη χορήγηση δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας χαρακτηρίζονται ως πολύ αυστηρές/πολύ δύσκολες από το 32% των επιχειρήσεων, από το 27% ως σχετικά αυστηρές/δύσκολες, από το 19% ούτε αυστηρές/ούτε χαλαρές, από το 1% σχετικά χαλαρές/απλές, από το 1% πολύ χαλαρές/πολύ απλές, ενώ το 20% δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Στην ερώτηση: «Πώς θα χαρακτηρίζατε γενικά τις διαδικασίες έγκρισης δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 από την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε;», οι απαντήσεις σε ποσοστό 62% τις χαρακτηρίζουν ως πολύπλοκες και χρονοβόρες, απλές και γρήγορες το 16% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν το 22%.

Η διοίκηση του ΕΒΕΘ κοινοποίησε τα ευρήματα της έρευνας στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα κι Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνοδευτική επιστολή επισημαίνεται ότι «τα αντλούμενα από τη δημοσκόπηση στοιχεία καταδεικνύουν με κάθε ενάργεια την αστοχία των μέτρων, όπως τη βιώνουν οι επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι είναι απαραίτητη μια διαφορετική αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες ενέσεις ρευστότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες επιχειρήσεις μπαίνουν στο πρόγραμμα εγγυημένων δανείων

Χαλαρώνει τους κανόνες η Αναπτυξιακή Τράπεζα ώστε να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που είχαν δείξει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στο παρελθόν αλλά τελικά είχαν πληρώσει τα δάνεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν ευθύνεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα για καθυστερήσεις σε δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Σε όλη τη διαδικασία, έγκρισης τηρείται απόλυτη σειρά προτεραιότητας, η οποία πιστοποιείται από τους αριθμούς πρωτοκόλλησης των αιτήσεων στο πληροφορικό σύστημα, τονίζει η Αναπτυξιακή Τράπεζα.