ΓΔ: 2089.84 -0.47% Τζίρος: 50.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:37:37
Φώτο: Shutterstock

Έγκριση για εγγυημένο δάνειο πήραν μόνο δύο στις δέκα επιχειρήσεις

Πολύπλοκες και χρονοβόρες χαρακτηρίζουν οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 62% τις διαδικασίες για τη χορήγηση εγγυημένων δανείων. Οι μισές αποδίδουν τη μη έγκριση δανείων στους αυστηρούς κανόνες αξιολόγησης.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις (έξι στις δέκα) έκαναν αιτήσεις για εγγυημένα δάνεια από το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όμως λιγότερες από δύο στις δέκα (17%) έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν έγκριση από τις τράπεζες. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας της Palmos Analysis στις 22-25 Ιουνίου, σε δείγμα 278 επιχειρήσεων στον νομό Θεσσαλονίκης.

Αργές, χρονοβόρες και πολύπλοκες φαίνεται πως θεωρούν τις διαδικασίες παροχής δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 οι επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους στην έρευνα από την οποία προκύπτει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εκταμίευσης. Σύμφωνα με την έρευνα, το 61% των επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ έχει αιτηθεί δάνειο με την εγγύηση του “Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19” από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται, ενώ το 39% όχι.

Από αυτές που ζήτησαν χρηματοδότηση, το 64% δηλώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το αίτημά του, το 17% έλαβε έγκριση και το 18% εισέπραξε απόρριψη. Ωστόσο, κι όσοι έλαβαν έγκριση, δεν έχουν εκταμιεύσει ακόμη σε ποσοστό 97%. Οι μισές επιχειρήσεις (50%), που είδαν το αίτημα τους να απορρίπτεται, θεωρούν πως αυτό οφείλεται στους επιπλέον κανόνες επιλεξιμότητας (τραπεζικά κριτήρια), που έθεσε η τράπεζα. Το 23% αποδίδει την απόρριψη στους κανόνες επιλεξιμότητας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το 10% εκτιμά ότι δεν προχώρησε η αίτηση του λόγω του συνδυασμού των όρων του Ταμείου και της τράπεζας και το 17% δηλώνει «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τη χορήγηση δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας χαρακτηρίζονται ως πολύ αυστηρές/πολύ δύσκολες από το 32% των επιχειρήσεων, από το 27% ως σχετικά αυστηρές/δύσκολες, από το 19% ούτε αυστηρές/ούτε χαλαρές, από το 1% σχετικά χαλαρές/απλές, από το 1% πολύ χαλαρές/πολύ απλές, ενώ το 20% δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Στην ερώτηση: «Πώς θα χαρακτηρίζατε γενικά τις διαδικασίες έγκρισης δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 από την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε;», οι απαντήσεις σε ποσοστό 62% τις χαρακτηρίζουν ως πολύπλοκες και χρονοβόρες, απλές και γρήγορες το 16% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν το 22%.

Η διοίκηση του ΕΒΕΘ κοινοποίησε τα ευρήματα της έρευνας στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα κι Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνοδευτική επιστολή επισημαίνεται ότι «τα αντλούμενα από τη δημοσκόπηση στοιχεία καταδεικνύουν με κάθε ενάργεια την αστοχία των μέτρων, όπως τη βιώνουν οι επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι είναι απαραίτητη μια διαφορετική αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες ενέσεις ρευστότητας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Άνοδος καταθέσεων νοικοκυριών και μείωση δανείων τον Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 222 εκατ. με ετήσιο ρυθμό 3,4%, ενώ οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ΤτΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες οι καταθέσεις των νοικοκυριών, μειωμένα τα δάνεια τον Οκτώβριο

Παρά την αύξηση 222 εκατ. ευρώ στις καταθέσεις των νοικοκυριών, ο ιδιωτικός τομέας κατέγραψε ισχυρή πτώση, οδηγώντας σε συνολική εκροή άνω των 2 δισ. ευρώ και έντονη επιβράδυνση της χρηματοδότησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.
Τράπεζα υαλοπίνακες κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: 100 δισ. νέες εκταμιεύσεις, 35 δισ. «καθαρά» δάνεια στην 6ετία

Ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ εοι συνολικές εκταμιεύσεις νέων τραπεζικών δανείων στην 6ετία 2020 - 2025 (Σεπτ.) ενώ οι καθαρές ροές νέων δανείων διαμορφώνονται σε 35 δισ. ευρώ. Απόλυτη κυριαρχία των επιχειρηματικών δανείων.
Ελένη Βρεττού
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

CrediaBank: Αύξηση 116% των επαναλαμβανόμενων κερδών στο εννεάμηνο

Η CrediaBank κατέγραψε νέο ρεκόρ επιδόσεων στο εννεάμηνο 2025. Στα 58,9 εκατ. τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων, ισχυρή πιστωτική επέκταση με ιστορικό υψηλό σε νέες εκταμιεύσεις σε επίπεδο εννεαμήνου με 2,4 δισ. ευρώ.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα αξιόπιστη, ανησυχία για τη Γαλλία το 2025

Τα γαλλικά ΜΜΕ σχολιάζουν την πρόωρη αποπληρωμή ελληνικού δανείου 1,1 δισ. ευρώ στη Γαλλία, θεωρώντας το ένδειξη ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας και αντιστρέφοντας το μύθο του Αισώπου, καθώς Ελλάδα αποπληρώνει ταχύτερα τα χρέη της.
Εξωφυλλο-Επιχειρηματικότητα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εθνική Τράπεζα: Μικροδάνεια ανάκαμψης από φυσικές καταστροφές

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει χρηματοδότηση και καθοδήγηση σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω του Ταμείου Μικροδανείων Ανάκαμψης από Φυσικές Καταστροφές ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.