Φώτο: Pixabay

Σε 8 δόσεις η εξόφληση του φόρου εισοδήματος

Σε έξι δόσεις θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ ειδικά φέτος σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο οικονομικών.

Εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις και του φετινού του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις προβλέπει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά που κατατέθηκε στη Βουλή.

Επίσης, προβλέπεται η χορήγηση έκπτωσης φόρου 2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης, δηλαδή έως τις 31 Ιουλίου.

Ειδικότερα με τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών:

1. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μπορεί να εξοφληθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί 3 διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών. Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στη προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 2%.  

2.  Η  καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί για 6 δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά  επόμενων μηνών. Ειδικά  για  τις  δηλώσεις  φορολογίας  εισοδήματος  νομικών  προσώπων  και  νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε μέχρι την  29η  Ιουλίου 2020,  η  πρώτη  δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά  επόμενων μηνών.

3. ΕΝΦΙΑ:  Ειδικά για το έτος 2020, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία βήματα των ιδιοκτητών για να πάρουν πίστωση φόρου

Επικαιροποίηση μισθωτηρίων συμβολαίων, υπεύθυνη δήλωση για το μίσθωμα και επιβεβαίωση της αίτησης από τον ενοικιαστή θα απαιτεί η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την «αποζημίωση» των ιδιοκτητών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση για την ενίσχυση της απασχόλησης

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη μερική κάλυψη απωλειών όσων εργαζομένων τεθούν σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Αλλαγές στον ΦΠΑ, πίστωση φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται δόσεις και εκπτώσεις για την εξόφληση φόρων

Σε 6 - 8 μηνιαίες δόσεις η εξόφληση του φόρου εισοδήματος, έκπτωση 5% - 10% στην εφάπαξ πληρωμή. Εξετάζεται και η επαναφορά των 120 δόσεων. Στοχευμένες ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων.