ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Στα 2 δισ. η υπερφορολόγηση των φαρμακοβιομηχανιών το 2020

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Συστήματος Υγείας με ταυτόχρονη κατάθεση ενός «πακέτου» προτάσεων τονίζει ο Σύνδεσμος Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), τονίζοντας ότι μία σειρά παραγόντων, με κυρίαρχο την υπερφορολόγηση, απειλούν ακόμη και τη βιωσιμότητα ορισμένων εταιρειών του κλάδου. 

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου αναλύθηκαν μία σειρά ποιοτικά στοιχεία που έχει στην κατοχή του, με εκτίμηση ότι η υπερφορολόγηση για το 2020 θα φθάσει στα δύο δισ. ευρώ από 1,8 δισ. που ήταν το προηγούμενο έτος. 

Παράλληλα τονίζεται, κάτι το οποίο είχε αποτυπωθεί και σε μελέτη του ΙΟΒΕ σε συνεργασία με τον ΣΦΕΕ, ότι η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2019 θα φτάσει στα 3,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις το 1,945 εκατ. αποτελεί δημόσια χρηματοδότηση, ενώ το υπόλοιπο ποσό βαραίνει κυρίως τις φαρμακευτικές εταιρίες και τους ασθενείς. 

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο «η έως τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική για το φάρμακο όχι μόνο απειλεί την ίδια την ύπαρξη των φαρμακευτικών εταιριών, αλλά και της Δημόσιας Υγείας και αποτελεί και βασικό εμπόδιο στην περαιτέρω συμβολή του κλάδου στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ύπαρξη του μηχανισμού του clawback και ο ηθικός κίνδυνος που προκαλεί αναφέρεται σε τρεις διαδοχικές Εκθέσεις της Επιτροπής Ενισχυμένης Εποπτείας», ενώ προστίθεται ότι η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να προσθέσει περαιτέρω προβλήματα στον  κλάδο.

Με δεδομένα τα παραπάνω προβλήματα ο Σύνδεσμος ζητά να υπάρξει εκσυγχρονισμός του Συστήματος Υγείας, στόχος ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί: 

  • Με επαναπροσδιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού,
  • Με εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού για την πρόληψη (€ 200 εκατ.). Η επικείμενη έλευση εμβολίου για τον COVID-19 στο προσεχές έτος καθιστά επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία χωριστού, πρόσθετου κονδυλίου για τον εμβολιασμό,
  • Με την άρση των εμποδίων για την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, στα νέα φάρμακα και εμβόλια (και για τον COVID-19), όπως το τέλος εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα και οι αγκυλώσεις/καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων φαρμάκων (ορθή και γρήγορη λειτουργία Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και Επιτροπής Διαπραγμάτευσης).

Επιπρόσθετα καταθέτει, εκ νέου, ένα πλέγμα προτάσεων το οποίο βασίζεται στους ακόλουθους επτά πυλώνες: 

  1. Τον επαναπροσδιορισμό του Φαρμακευτικού Προϋπολογισμού ο οποίος - και με τα νέα δεδομένα- είναι ανεπαρκής και δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. 
  2. Την ενίσχυση των προσπαθειών για την αύξηση της αποτελεσματικότητας, ως αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αποκτήσουμε ένα ορθολογικό και αποδοτικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας. 
  3. Την επαναξιολόγηση του μηχανισμού επιστροφών (clawback), του οποίου το συνεχώς και ανεξέλεγκτα αυξανόμενο ύψος αποτελεί βασική απειλή της βιωσιμότητας του συστήματος.
  4. Την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
  5. Την αναπτυξιακή διάσταση του κλάδου και την προώθηση των επενδύσεων
  6. Την περαιτέρω αξιοποίησή των ψηφιακών τεχνολογιών στη λειτουργία και διακυβέρνηση όλων των οργανισμών που εμπλέκονται στην αλυσίδα αξίας της ελληνικής υγειονομικής περίθαλψης. 
  7. Την προώθηση ενός ισχυρού πλαισίου συνεργασίας φαρμακοβιομηχανίας-Πολιτείας για την προαγωγή της κοινωνικής υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. 

«Το μήνυμά μας προς την Πολιτεία είναι απλό και σαφές: Η συνεισφορά του κλάδου μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε 6,9 δισεκ. ευρώ (3,7% του ΑΕΠ) το 2018. Για κάθε ένα ευρώ προστιθέμενης αξίας των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου, δημιουργούνται άλλα 3,1 ευρώ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια βιώσιμη ασθενοκεντρική φαρμακευτική πολιτική, να αναγνωρίσει την σημαντική αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου μας, να θεσπίσει συνυπευθυνότητα στην υπέρβαση της δαπάνης και να μας επιτρέψει να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφάνεια και για τις πολυεθνικές ζητούν οι Έλληνες βιομήχανοι φαρμάκων

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σημειώνει ότι το θέμα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό και ζητά να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και όχι αυξήσεις των τιμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργο 2 εκατ. για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Καστοριάς

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, θα βελτιωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα του νοσοκομείου και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της λειτουργίας και της οικονομικής του βιωσιμότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Ενημέρωση για απόκτηση EUROMEDICA από Strix και Farallon

Η EUROMEDICA αποτελεί επιχείρηση παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και λειτουργεί κυρίως νοσοκομειακές μονάδες (κλινικές), διαγνωστικά κέντρα - πολυϊατρεία, καθώς και κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης.