ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διαφάνεια και για τις πολυεθνικές ζητούν οι Έλληνες βιομήχανοι φαρμάκων

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σημειώνει ότι το θέμα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό και ζητά να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και όχι αυξήσεις των τιμών.

Την στήριξη του στα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία, όπως απαγόρευση εξαγωγών και έλεγχος σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, δηλώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), τονίζοντας ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να εστιάζουν, κυρίως, στην πρόληψη και δευτερευόντως στην αποκατάσταση των προβλημάτων.

Σχετικά με τη διεξαγωγή ελέγχων, σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, σημειώνει ότι θα έπρεπε να είναι μια μόνιμη πρακτική που αφορά όλους τους κύκλους της αλυσίδας του φαρμάκου, ώστε να προλαμβάνονται τα προβλήματα και όχι να εφαρμόζεται αφού αυτά παρουσιαστούν. «Ως εκ τούτου, ο ρόλος του ΕΟΦ στο συγκεκριμένο ζήτημα καθίσταται κομβικός και απαιτείται και καλύτερη στελέχωση των αρμοδίων τμημάτων και εγκατάσταση νοοτροπίας συνεχών ελέγχων» σημειώνει.

Προσθέτει ότι ως ΣΦΕΕ, από τις 15/7/2022 έχει στείλει τις προτάσεις του προς το υπουργείο και τον ΕΟΦ, με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου. «Όπως από το 2016 οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο. Δυστυχώς, όμως, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών», τονίζει ο ΣΦΕΕ. Σημειώνει μάλιστα, ότι μια αντιστοίχιση της συνταγογράφησης (στοιχεία ΗΔΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ) με τα στοιχεία του ΕΟΦ, θα αναδείξει εάν υπάρχουν προβλήματα από την πλευρά των παραγωγών.

Αντίστοιχα μέτρα προτείνει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), χρησιμοποιώντας δεδομένα του NMVS (FMD Directive), καθότι το θέμα των ελλείψεων είναι ευρωπαϊκό. Στην Ελλάδα βέβαια για άλλους λόγους, υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ.

«Κύριε υπουργέ, είναι εμφανές και γνωστό ότι οι χαμηλές τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στο 50% του μέσου όρου της Ευρώπης και στο ¼ της Γερμανίας - Αυστρίας. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα εκτός αν αποφασίσετε ριζικές μεταρρυθμίσεις, και δεν εννοούμε αυξήσεις τιμών» τονίζει ο ΣΦΕΕ στην επιστολή προς τον υπουργό και ενημερώνει τέλος ότι «οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις ελλείψεις, ούτε από τις παράλληλες εξαγωγές, και σας καλούμε να διαπιστώσετε σε ποιο βαθμό ισχύει το ίδιο και για τους άλλους εταίρους της αλυσίδας του φαρμάκου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Plevris-Thanos-Ypourgos-Ygeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Πλεύρης: Eλέγχονται οι φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε φάρμακα και σημείωσε ότι μπήκαν απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων και οι φαρμακαποθήκες υποχρεώθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση της βιομηχανίας φαρμάκων για την απαγόρευση εξαγωγών

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει ότι ελήφθησαν υπόψη οι αναφορές ελλείψεων τις οποίες είχε αποστείλει στον ΕΟΦ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το μέτρο εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις από τη βιομηχανία φαρμάκου για τη νέα έκπτωση που επιβλήθηκε

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος επισημαίνει ότι η επιβολή αυτών των εκπτώσεων «μεταμφιέζει» το clawback και θεωρεί πως στόχος είναι να μειωθεί το απόλυτο νούμερο του clawback σε σχέση με το επίπεδο του 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 5,5 δισ. ευρώ η συνεισφορά του φαρμακευτικού κλάδου στο ΑΕΠ

Στα 4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, εκ των οποίων μόλις τα 2 δισ. αποτελούν δημόσια χρηματοδότηση, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ. Στα 1,7 δισ. ευρώ σε αξία η εγχώρια παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 6,7 δισ. ευρώ η συνεισφορά των φαρμακευτικών στο ΑΕΠ το 2019

Η μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης είχε σαν αποτέλεσμα τη μετατόπιση δαπανών για την Υγεία στον ιδιωτικό τομέα, με τις δαπάνες να ανέρχονται στο 40,8% το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΙΟΒΕ.