ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βγαίνουν προς πώληση ξενοδοχεία αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ

«Ξεπάγωσε» η διαπραγμάτευση για τα πέντε ξενοδοχεία της οικογένειας Κυπριώτη στην HIG Capital. Αναζήτηση αγοραστή για τα δύο ξενοδοχεία του Συγκροτήματος Καψή στην Κρήτη.

Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» μεταξύ των τραπεζών, επενδυτών και ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων, προκειμένου να συνεχιστεί, έστω κι εν μέσω της πανδημίας, η διαδικασία διάσωσης επιλεγμένων τουριστικών ακινήτων και υποδομών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία, καθώς η έλλειψη ρευστότητας είναι έκδηλη στην τουριστική αγορά, με τις κρατήσεις να κινούνται σε «ρηχά» νερά.

Μία συναλλαγή αυτού του είδους, η οποία έχει «ζωντανέψει» ξανά, αφορά στην μεταβίβαση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της οικογένειας Κυπριώτη στην Κω. Πρόκειται για πέντε ξενοδοχεία, για τα οποία ενδιαφέρον έχει εκφράσει το επενδυτικό fund HIG Capital. Σε πρώτη φάση, στόχος είναι η εξαγορά τραπεζικού δανεισμού 55 εκατ. ευρώ του ομίλου Κυπριώτη από την Eurobank και επιπλέον 50 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεννόηση ασφαλώς και με τον δανειολήπτη.

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν επανεκκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς στόχος της HIG είναι να αναλάβει την ιδιοκτησία και διαχείριση των ξενοδοχείων, συνολικής δυναμικότητας 1.500 δωματίων, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ο λόγος είναι ότι με τον τρόπο αυτό, θα είναι σε θέση να προχωρήσουν και στις απαιτούμενες εργασίες αναβάθμισης των μονάδων, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν με πιο ευνοϊκούς όρους από την καλοκαιρινή περίοδο του 2021, όταν οι συνθήκες στην αγορά αναμένεται να είναι πολύ καλύτερες απ’ό,τι σήμερα.

Σημειωτέον ότι χθες, η κυβέρνηση, διά του κ. Απ. Βεσυρόπουλου, υφυπουργού Οικονομικών, εξέδωσε υπουργική απόφαση με την οποία, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα μπορούν να προχωρούν πλέον σε κατασκευαστικές εργασίες χωρίς ΦΠΑ, αρκεί το ύψος του φόρου να ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Στόχος είναι ασφαλώς να διευκολυνθούν οι επενδυτικές κινήσεις έως ότου ανακάμψει ξανά η τουριστική κίνηση.

Πωλήσεις και πλειστηριασμοί

Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από την αγορά, η πώληση ή ο πλειστηριασμός κι άλλων ξενοδοχειακών μονάδων, είτε από τις πιστώτριες τράπεζες, είτε από τους νέους ιδιοκτήτες τους, δηλαδή από τα ξένα funds, τα οποία απέκτησαν τα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Η διαδικασία ανάκτησης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων έχει προχωρήσει αρκετά και πλέον, έχει επιταχυνθεί η διαδικασία των πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Arbitrage Real Estate, συνολικά 676 ξενοδοχειακά ακίνητα, αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ, πρόκειται να διατεθούν προς πώληση κατά την διάρκεια των επόμενων 12 μηνών. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, ωστόσο, υπάρχουν και αρκετά «φιλέτα», τα οποία αναμένεται να συγκεντρώσουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά επικείμενους πλειστηριασμούς, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις ξενοδοχειακές μονάδες του Τουριστικού Συγκροτήματος Καψή, το οποίο πρόσφατα τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης (από την Grant Thornton) με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου. Η εταιρεία Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ ελέγχει το συγκρότημα πέντε ξενοδοχειακών μονάδων Out of the Blue Capsis Elite Resort στην Αγία Πελαγία Κρήτης και το City Hotel στο Ηράκλειο Κρήτης.

Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, ολοκληρώθηκε μια σημαντική συναλλαγή στην αγορά. Ο λόγος για την πώληση συνολικά πέντε ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη από το σχήμα Hines-Henderson Park. Η δυναμικότητα των πέντε μονάδων ανέρχεται σε 1.094 δωμάτια, ενώ πρόκειται για ακίνητα επιφάνειας 67.000 τ.μ. Το τελικό τίμημα εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν και οι επενδύσεις για την αναβάθμιση των ξενοδοχείων, τότε θα πρέπει να γίνεται λόγος για ένα deal αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζουν και οι δηλώσεις των επικεφαλής των επενδυτών, καθώς καταδεικνύουν και το πρίσμα υπό το οποίο αξιολογούν οι αγοραστές τις κινήσεις, στις οποίες προχωρούν αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Ο κ. Νικ Γουέμπερ, ιδρυτικός εταίρος της Henderson Park τόνισε ότι «αν και η βιομηχανία της αναψυχής και των ταξιδιών θα πληγεί προσωρινά από την κρίση του COVID-19, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα ανακάμψει γρήγορα. Με την συναλλαγή αυτή αποκτούμε μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και προοπτικών, σε έναν διεθνή τουριστικό προορισμό και με ελκυστικό τίμημα». Αντίστοιχα, ο κ. Πολ Γομόπουλος, επικεφαλής της Hines στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη σε μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του τουρισμού και παραμένουμε προσηλωμένοι στην αναζήτηση κι άλλων επενδυτικών ευκαιριών στην αγορά, σε συνεργασία με την Henderson Park». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξενοδοχεία σε τιμή ευκαιρίας θέλουν οι επίδοξοι αγοραστές

Ενισχύει την πίεση για εκπτώσεις στις τιμές πώλησης των ξενοδοχειακών μονάδων η απογοητευτική πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν. Πρόβλημα βιωσιμότητας πολλών μονάδων «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.
businessdaily_tourism_covid
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει η ελπίδα στον τουρισμό, σχέδιο «Β» για να σωθεί η σεζόν

Αποφασισμένη για διακρατικές συμφωνίες η κυβέρνηση, καθώς παρατείνεται η δυστοκία στην Ε.Ε. για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ανοίγει η κρίσιμη αγορά της Βρετανίας τον Μάιο. Στόχος να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία τον Ιούνιο.