Φωτο: Shutterstock

Σανίδα σωτηρίας στον τουρισμό με 5 μέτρα κόστους 3,5 δισ. ευρώ

Ευνοημένες από το «θερινό πακέτο» στήριξης οι επιχειρήσεις με μεγάλη εποχικότητα τζίρου. Νέα φθηνά δάνεια, μείωση προκαταβολής φόρου 30% - 100%, επιδότηση εισφορών, επέκταση αναστολής συμβάσεων.

Στις σκληρά δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα δίνουν έμφαση τα νέα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση, τα οποία είναι προσανατολισμένα κυρίως σε επιχειρήσεις με μεγάλη εποχικότητα στον τζίρο. Σε ό,τι αφορά την προκαταβολή φόρου, οι μειώσεις για τις επιχειρήσεις με πτώση του τζίρου άνω του 35%, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από τον τουρισμό και την εστίαση, φθάνει το 100%, ενώ για τις επιχειρήσεις με μικρότερη μείωση τζίρου η έκπτωση αρχίζει από το 30%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, στο «θερινό πακέτο» μέτρων στήριξης, συνολικού δημοσιονομικού κόστους 3,5 δισ. ευρώ (η νέα δαπάνη ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ), περιλαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Χορήγηση 3ου κύκλου φθηνών δανείων (επιστρεπτέα προκαταβολή) κατά το μήνα Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.
  2. Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο. 
  3. Κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 για τις επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το 3ο τρίμηνο του έτους. Για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις και θα καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Για τους εργαζομένους όλων των ανωτέρω επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα καλύπτεται επίσης το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
  4.  Επέκταση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
  5. Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:
ProkatavoliForou

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου λαμβάνουν:
•    Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.
•    Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοινώθηκε η παράταση έως 28 Αυγούστου για τις φορολογικές δηλώσεις

Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στον αριθμό των δόσεων, οι οποίες θα παραμείνουν οκτώ και ως εκ τούτου όσοι κάνουν χρήση της παράτασης θα κληθούν να καταβάλουν δύο δόσεις στα τέλη Αυγούστου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kίνητρα από το υπ. Οικονομικών για την ηλεκτρονική τιμολόγηση

Όσοι επιλέγουν ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου θα έχουν συντομότερες προθεσμίες παραγραφής για φορολογικούς ελέγχους, επιδότηση των σχετικών δαπανών τους και πιο γρήγορη επιστροφή φόρου.