Δυτικές συνοικίες: Το μετρό «απογειώνει» τις τιμές κατοικιών και τα ενοίκια

Βάσει του δείκτη SPI της εταιρείας Spitogatos, το φετινό δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές πώλησης κατοικιών στα δυτικά προάστια αυξήθηκαν κατά 8,5% ετησίως, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 10,9%.

Τις ευεργετικές συνέπειες της δημιουργίας νέων σταθμών ΜΕΤΡΟ διαπιστώνουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών στα δυτικά προάστια το τελευταίο διάστημα, καθώς οι τιμές στις εν λόγω συνοικίες αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό στην Αττική, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από το κέντρο της Αθήνας.

Αύριο αρχίζει η λειτουργία των τριών νέων σταθμών σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό και Νίκαια, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό την Γραμμή 3 του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, με την οποία πραγματοποιήθηκε η επέκταση του δικτύου προς τα δυτικά προάστια της Αθήνας, περιλαμβάνοντας επίσης σταθμούς σε περιοχές, όπως το Αιγάλεω και η Αγία Μαρίνα, ο οποίος βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού, στο ύψος του Δημαρχείου Αιγάλεω και πολύ κοντά στο σημείο όπου συναντώνται τρεις Δήμοι: της Αγίας Βαρβάρας, του Αιγάλεω και του Χαϊδαρίου.

Η σύνδεση σημαντικών τμημάτων του λεκανοπεδίου με το κέντρο της Αθήνας και άλλα τμήματα, όπως π.χ. το αεροδρόμιο, μεταφράζεται και σε ταχύτερη ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών στις συγκεκριμένες συνοικίες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη τιμών ακινήτων SPI (Spitogatos Property Index), το φετινό δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές πώλησης κατοικιών στα δυτικά προάστια αυξήθηκαν κατά 8,5% ετησίως. 

Η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 1.300 ευρώ/τ.μ. από 1.200 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Ο δείκτης του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos προκύπτει με βάση την μέση ζητούμενη τιμή πώλησης. Πρόκειται για κόστος ιδιαίτερα προσιτό συγκριτικά π.χ. με τα νότια προάστια, όπου οι τιμές είναι διπλάσιες και διαμορφώνονται πλέον σε 2.600 ευρώ/τ.μ., ή ακόμα και με το κέντρο της Αθήνας. Εκεί, μετά την πρόσφατη άνοδο της τάξεως του 20-25%, ένεκα των επενδύσεων που έγιναν για καταλύματα Airbnb, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 1.570 ευρώ/τ.μ.

Η αύξηση του φετινού δευτέρου τριμήνου στα δυτικά προάστια, όχι μόνο είναι η ταχύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές της Αττικής, αλλά παράλληλα, έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων αυξήσεων τα προηγούμενα τρίμηνα. 

Σύμφωνα με τον δείκτη SPI, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι τιμές στα δυτικά προάστια ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 8,2%. Αντίστοιχα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η αύξηση ήταν ακόμα υψηλότερη αγγίζοντας το 10% (9,7%).

Πρόκειται για επιδόσεις, οι οποίες συνδέονται εν μέρει και με τα έργα του ΜΕΤΡΟ, καθώς η συγκεκριμένη παράμετρος ανέκαθεν λειτουργούσε ως μοχλός ανόδου των τιμών στις περιοχές, που επωφελούνται από την εγγύτητα με σταθμούς. Κατά την διάρκεια των πρώτων γραμμών του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, φορείς της αγοράς ακινήτων είχαν επισημάνει ότι κατά κανόνα, η εγγύτητα ενός ακινήτου με έναν σταθμό προκαλεί αύξηση της μέσης αξίας του κατά 25%, σε σχέση με την περίοδο πριν την έλευση του ΜΕΤΡΟ.

Σε άνοδο και τα ενοίκια

Εν τω μεταξύ, με υψηλό ρυθμό αυξάνονται και οι τιμές ενοικίασης στα δυτικά προάστια, καθώς η συγκεκριμένη παράμετρος δεν επηρεάζει μόνο τις τιμές πώλησης. Στην περίπτωση των δυτικών προαστίων, κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο, σημειώθηκε αύξηση κατά 10,9% σε 6,4 ευρώ/τ.μ. Αύξηση της τάξεως τoυ 8,90% είχε σημειωθεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα που παρατηρείται κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν τα ενοίκια στα δυτικά προάστια είχαν αυξηθεί με ποσοστό 14,4% ετησίως,

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2018, η μέση τιμή ενοικίασης στις δυτικές συνοικίες διαμορφωνόταν σε 5,3 ευρώ/τ.μ. Ουσιαστικά δηλαδή, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. νοικιαζόταν αντί περίπου 500-550 ευρώ πριν από 18 μήνες. Σήμερα, η αντίστοιχη ζητούμενη τιμή ενοικίασης έχει αυξηθεί σε σχεδόν 650 ευρώ, δείγμα της σημαντικής ανόδου που έχει συντελεστεί.

Πλέον, στην αγορά ακινήτων επικρατεί αβεβαιότητα, λόγω της πανδημίας και του πιθανού πλήγματος στα εισοδήματα. Αν κι επί του παρόντος δεν φαίνεται κάποια άμεση επίδραση στη ζήτηση, τουλάχιστον για ενοικιάσεις, η σημαντικότερη εξέλιξη που αναμένουν στελέχη της αγοράς ακινήτων είναι η σταθεροποίηση των τιμών των ενοικίων, για ένα διάστημα. Δηλαδή, η ανάσχεση του καταιγιστικού ρυθμού αύξησης των ενοικίων, θα είναι η βασικότερη συνέπεια, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύνεται ο γρίφος με τις «τρελές» αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Πιστοποιημένοι εκτιμητές θα εισηγηθούν στο υπ. Οικονομικών νέες τιμές για περιοχές όπως Ψυχικό -Φιλοθέη και Εκάλη, όπου στο παρελθόν είχαν ορισθεί εξωπραγματικές τιμές για τα ακίνητα που «έπεσαν» με αποφάσεις του ΣτΕ.