Φώτο: Shutterstock

«Καμπανάκι» για την βιωσιμότητα του κλάδου πλαστικών στην Ελλάδα

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος σημειώνει πως η αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας περνάει μέσα από τα πλαστικά, απ' τα οποία παράγεται ο προστατευτικός εξοπλισμός κατά του κορονοϊού.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, ζητά την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά τα πλαστικά μιας χρήσης, αφενός ώστε να είναι ξεκάθαροι οι κανόνες, με τους οποίους θα κληθούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τερματίζοντας την αβεβαιότητα και αφετέρου να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα για τον κλάδο της μεταποίησης, που θα δημιουργήσουν προβλήματα επιβίωσης σε υγιείς επιχειρήσεις, που συνεισφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος συμμετείχε ενεργά και με τεκμηριωμένες προτάσεις στις συζητήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς για την προετοιμασία του σχεδίου νόμου, που αφορά τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης.

Όπως σημειώνει ΣΒΠΕ, «ενώ η κατάθεση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, είχε δρομολογηθεί για τις αρχές Ιουλίου, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη, επιδεινώνοντας το σκηνικό αβεβαιότητας, που επικρατεί σε έναν από τους πλέον δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους στην Ελλάδα. Εκατοντάδες εταιρείες και οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν έχουν επίσημη πληροφόρηση για το μέλλον τους και τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του κλάδου».

Ο ΣΒΠΕ τονίζει ότι «σε αυτή τη χρονική συγκυρία, όπου οι οικονομικές επιπτώσεις από τη μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας της νόσου COVID-19, έχουν γίνει πλέον ορατές και επηρεάζουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, θα αναμέναμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μεγαλύτερη ευαισθησία προς έναν κλάδο και τους εργαζόμενους σε αυτόν, που θα πληχθούν άμεσα από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα πλαστικά μιας χρήσης. Η βιομηχανία πλαστικών, τα μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, που είναι κατά κύριο λόγο μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, με όλες τις δυνάμεις τους, για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης».

Αυτή την περίοδο, που χαρακτηρίζεται από το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας και την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, η ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ, αναδεικνύεται ως η νούμερο ένα (1) προτεραιότητα για όλα τα κράτη στον κόσμο. «Η αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας περνά μέσα από τα πλαστικά, χάρη στα οποία παράγεται ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός και αυτός ήταν ο λόγος, που η EuPC (Ευρωπαίοι Μεταποιητές πλαστικών) κατέθεσε επίσημο αίτημα προς την Ε.Ε. ζητώντας την αναβολή της εφαρμογής της οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης. Ανάλογο αίτημα υπέβαλλε στις ελληνικές αρχές και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος. Τα αιτήματα αυτά δεν έγιναν δεκτά. Στην Ελλάδα, δε, καθυστερεί απίστευτα η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα πλαστικά μιας χρήσης, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις άμεσης απασχόλησης» σημειώνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

gournes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά η ανάπτυξη του ακινήτου της πρώην βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου

Υπογραφές Χατζηδάκη - Βεσυρόπουλου στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου. Η αξιοποίηση περιλαμβάνει θεματικά πάρκα-εμπορικά κέντρα και ζώνη τουρισμού και αναψυχής με ήπιες δραστηριότητες.