ΓΔ: 787.43 1.63% Τζίρος: 68.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης - Τι προβλέπει

«Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε σελίδα για το περιβάλλον» δηλώνει ο Κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τον δραστικό περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης.

«Όπως επιβλήθηκε ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος, με τον ίδιο τρόπο είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε τις διατάξεις και του νομοσχεδίου για τη μείωση των επιπτώσεων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον», ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας νωρίτερα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που επεξεργάζονται τις προωθούμενες διατάξεις. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό το «πράσινο νομοσχέδιο» στέλνοντας μήνυμα στη νεολαία ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει σελίδα για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που συζητείται από σήμερα στη Βουλή, και την Οδηγία που ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο:

 • Από τις 3 Ιουλίου 2021, δέκα κατηγορίες πλαστικών μιας χρήσης, "θα έχουν γίνει παρελθόν", όπως δήλωσε και ο υπουργός. Πρόκειται για μαχαιροπήρουνα, πλαστικά πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελλάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά.
 • Ειδικά στο Δημόσιο, τα πλαστικά μιας χρήσης θα είναι παρελθόν από τις αρχές του χρόνου.
 • Μειώνεται η κατανάλωση σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων, 30% μέχρι το 2024 και 60% μέχρι το 2026, με έτος βάσης το 2022.
 • Τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να υιοθετούν τις αρχές του οικολογικού σχεδιασμού. Όλα τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια μέχρι το 2024, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και σε ποσοστό 35% το 2030.
 • Τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών κατά 77% το 2025 και κατά 90% το 2030.
 • Θεσπίζονται νέες απαιτήσεις σήμανσης, από τον Ιούλιο του 2021, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σε συγκεκριμένα προϊόντα (τα πλαστικά ποτήρια, τα υγρά μαντηλάκια, τα είδη προσωπικής υγιεινής και τα καπνικά προϊόντα).
 • Η παραγωγή ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, υποχρεούται στην κάλυψη του κόστους περιβαλλοντικής διαχείρισης των προϊόντων τους. Από τον Ιανουάριο του 2023 δημιουργούνται συστήματα διευρυμένης ευθύνης παραγωγού.

Στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και διατάξεις, που είτε διευρύνουν τα μέτρα της Οδηγίας, είτε τα εξειδικεύουν.

 • Από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης θα πρέπει να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα εναλλακτικά προϊόντα και να κάνουν έκπτωση στους πελάτες που έχουν δικά τους επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα, ποτήρια και περιέκτες τροφίμων.
 • Προκειμένου να διευκολυνθεί η μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μπουκαλιών νερού, θεσπίζεται υποχρέωση δωρεάν παροχής νερού σε δημόσιες βρύσες μέσω των ΟΤΑ, σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές.
 • Θεσπίζεται περιβαλλοντική εισφορά στα προϊόντα αυτά από 1.1.2022. Τα χρήματα θα πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο και θα επιστρέφουν στους δήμους και τις Περιφέρειες για δράσεις καταπολέμησης της πλαστικής ρύπανσης.
 • Προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν πού θα πετάνε τα προϊόντα τους, διευρύνεται η περιβαλλοντική σήμανση σε όλα τα πλαστικά μιας χρήσης, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες, ποια προϊόντα προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, και ποια για κομποστοποίηση.
 • Εισάγεται σύστημα επιβράβευσης της ανακύκλωσης, με επιστροφή του τέλους ανακύκλωσης στον καταναλωτή, εάν επιστρέφει το πλαστικό μπουκάλι στο σημείο της αγοράς.

Για όσους δεν σεβαστούν το νόμο, έχει προβλεφθεί πλαίσιο κυρώσεων. Για παράδειγμα, όσοι παραγωγοί πωλούν προϊόντα που έχουν απαγορευτεί στην αγορά, θα πληρώνουν πρόστιμο ίσο με το 1% του συνολικού κύκλου εργασιών του προηγούμενου έτους. Κυρώσεις προβλέπονται και για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, καθώς προβλέπεται καταβολή 5 ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσαν στην αγορά και με ελάχιστο πρόστιμο τα 1.000 ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έδωσε το στίγμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «είναι ένα πράσινο νομοσχέδιο που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Είναι και ένα νομοσχέδιο που αφορά στις καθημερινές μας συνήθειες - εκατομμύρια κυπελάκια του καφέ, δισεκατομμύρια μπουκάλια πλαστικά που διακινούνται - είναι και ένα νομοσχέδιο που αφορά και στην αγορά των πλαστικών και εστίασης και αφορά και στη δημόσια. Πολλά από αυτά τα πλαστικά διασπώνται, εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα και τελικά είναι μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των πολιτών».

«Είναι διπλή υποχρέωση να υπάρξει ένα τέτοιο πλαίσιο στην Ελλάδα, διότι τα πλαστικά μιας χρήσης συνδέονται με την ρύπανση των ακτών και των θαλασσών. Όπως άλλωστε έσπευσε να τονίσει ο υπουργός, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που και στην προεκλογική περίοδο είχε εκδηλώσει την ευαισθησία του για το θέμα αυτό και ήταν και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Γι΄αυτό η Ελλάδα σπεύδει σήμερα να είναι από τις πρώτες χώρες που ενσωματώνει την Οδηγία του 2019. Νομίζω ότι είναι κάτι που μας το πιστώνει η νέα γενιά που είναι ευαισθητοποιημένη για τα θέματα αυτά. Το ζήτημα που συζητάμε λοιπόν σήμερα, θα πρέπει να μας ενώνει όλους», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xatzidakis, energeia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Καταφέραμε να υπάρξει αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας

Ο Κ. Χατζηδάκης στην τελετή παράδοσης του υπουργείου στον Κ. Σκρέκα υπογράμμισε πως το γεγονός οτι μιλάμε πλέον για μια νέα ΔΕΗ πιστώνεται τόσο στη κυβέρνηση όσο και την διοίκηση της εταιρείας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση και μέτρα για κάλυψη του ΕΛΑΠΕ

Ο υπουργός αναφέρει ότι οι παρεκκλίσεις για δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα θα καταργηθούν το 2022, ωστόσο στο μεσοδιάστημα δεν θα μετράει ο χρόνος για την έκδοση εγκρίσεων από την δασική και την αρχαιολογική υπηρεσία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι τρεις άξονες της ρύθμισης που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Έτοιμη στο τέλος Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το θέμα των υπεράκτιων ΑΠΕ. Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η συνολική ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ναι στον ελεύθερο ανταγωνισμό στις ΑΠΕ και στις χαμηλότερες τιμές

«Δεν είναι ανεκτό η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.. Θεωρώ ντροπή το ότι είμαστε οι τελευταίοι που δεν έχουμε εφαρμόσει το Target Model» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.