ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: EBRD

Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα εξετάζει η EBRD

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξης έχει τοποθετήσει 2,9 δισ. ευρώ στη χώρα μας από το 2015. Έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνικό, έργα ΑΠΕ και έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

«Πράσινα κτίρια», έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που θα λαμβάνει υπόψη της και την τοπική κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και αστικές αναπλάσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), αναφορικά με την παρουσία της στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία και συγκεκριμένα το διάστημα από το 2020 έως και το 2024.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε σχετική εκδήλωση χθες, με αφορμή την παρουσίαση των σχεδίων της EBRD για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Vlaho Kojakovic, επικεφαλής της EBRD για τον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων, τα ακίνητα αποτελούν βασικούς παράγοντες ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αποτελούν έναν τομέα, όπου υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, «η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην στρατηγική της EBRD, ως πρότυπο παράδειγμα (case study), όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και παγκόσμια».

Αυτήν την περίοδο, η EBRD εξετάζει την συμμετοχή σε 17 επενδυτικά σχέδια ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 2,9 δις ευρώ που αφορούν σε 54 επενδυτικά σχέδια. Παράλληλα, όπως ανέφερε σε σχετικό του χαιρετισμό, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η EBRD έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, το έργο στο Ελληνικό, έργα ΑΠΕ, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νέου στρατηγικού σχεδιασμού, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο των 38 χωρών, όπου έχει παρουσία η EBRD.

Μεταξύ των νέων επενδύσεων η EBRD, σε συνεργασία με τον στρατηγικό της εταίρο, την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate, αλλά και την Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ) εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι για να αναλάβουν την ανακατασκευή του κτιρίου του Πύργου του Πειραιά, έχοντας προτείνει, μεταξύ άλλων, την ανακατασκευή του και την ανάδειξή του ως ένα “πράσινο κτίριο”, που θα συνδυάζει χρήσεις γραφείων, φιλοξενίας (ξενοδοχείο), αλλά κι εμπορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για την επένδυση των 50 εκατ. ευρώ είναι η μοναδική που έχει υποβληθεί στον Δήμο Πειραιά και τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να λάβει το «πράσινο φως».

Επίσης στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, η EBRD έχει επενδύσει, μεταξύ άλλων και στην ανακατασκευή των παλιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά. Πρόκειται για επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος από κτίρια γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 50.000 τ.μ., η οποία οδεύει προς την ολοκλήρωσή της. Πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκαν 10.000 τ.μ. στην Alpha Bank, η οποία στεγάζει ήδη το τμήμα των ψηφιακών της υπηρεσιών και της μηχανοργάνωσης. Επιπλέον 20.000 τμ.. γραφείων έχουν επίσης μισθωθεί και θα παραδοθούν σταδιακά μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Ιδιοκτήτης των νέων γραφείων μόλις αυτά κατασκευαστούν και λειτουργήσουν, θα είναι η Grivalia του ομίλου Eurobank, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με το σχήμα Dimand-EBRD.

Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη επένδυση, ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει μια επένδυση 15 εκατ. ευρώ από κοινού με την Περιφέρεια Αττικής για την αστική ανάπλαση της περιοχής, ενώ σημείωσε ότι εκτός από γραφεία, πλέον καταγράφεται ζήτηση και για χρήσεις κατοικίας, καθώς ορισμένοι εκ των 3.500 εργαζόμενων στα γραφεία, ενδιαφέρονται να μεταγκατασταθούν στην περιοχή.

Περιγράφοντας τους στόχους της EBRD για την παρουσία της στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, η κ. Charlotte Ruhe, γενική διευθύντρια της τράπεζας για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σημείωσε ότι στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας από τον άνθρακα, μέσω των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Πολύ σημαντικός στόχος είναι και η δημιουργία ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η οποία μόλις έχει εξέλθει από μια δεκαετία υποεπενδύσεων, κάτι που έχει αρχίσει να αντανακλάται και σε επίπεδο υποδομών, αλλά και δεξιοτήτων. Επομένως, χρειάζεται αρκετή προσπάθεια προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, με την κα. Ruhe να καταλήγει με μια αισιόδοξη νότα, αναφέροντας ότι «σε λίγα χρόνια, δεν θα απαιτείται πλέον η παρουσία μας εδώ».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταθέσεις: Ανακάμπτουν αλλά απέχουν... έτη φωτός από τα προ κρίσης επίπεδα

Μπορεί την τελευταία διετία να έχει αυξηθεί θεαματικά ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων, ωστόσο τον περασμένο Μάρτιο ανήλθαν στα 164,75 δισ. έναντι 237,52 δισ. στο τέλος του 2009, παραμένουν δηλαδή -30,6% χαμηλότερα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί λιμνάζει σε ομόλογα επιδοτούμενη ρευστότητα 41 δισ. από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ πληρώνει τις τράπεζες για να τις δανείζει, αλλά η ρευστότητα δεν κατευθύνθηκε κατά κύριο λόγο σε νέες χορηγήσεις. Σχεδόν 44 δισ. ευρώ οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε ομόλογα Ελλάδας και άλλων χωρών.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Στουρνάρα: «Δώστε περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις - νοικοκυριά»

Μιλώντας στην εκπομπή Special Report στον ΑΝΤ1, ο διοικητής της Τρ. Ελλάδος κάλεσε τις τράπεζες να εκμεταλλευτούν την αύξηση των καταθέσεων και τη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Απαραίτητη η εξυγίανση των ισολογισμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατομία στη μεγάλη ύφεση του 2020: Πώς φθάσαμε σε συρρίκνωση 8,2%

Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, στο 9,1% του ΑΕΠ προσδιορίζεται το πλήγμα από την κατάρρευση του τουρισμού και στο 3,6% από την κάμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Τα παράδοξα στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρεκόρ 10ετίας στα νέα δάνεια και ποιοι κλάδοι πήραν τα περισσότερα

Ξεπέρασαν 20 δισ. ευρώ οι νέες χορηγήσεις στις επιχειρήσεις και το εμπόριο ήταν... βασιλιάς, αντλώντας το 25%, ενώ η εστίαση έμεινε τελευταία, με ποσό που αντιστοιχεί μόλις σε 0,5% των συνολικών δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια σε επιχειρήσεις: Τι συζήτησαν οι τράπεζες με τους Θεσμούς

Έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και συζητήθηκε η ενεργοποίηση νέων ειδικών προγραμμάτων. Ικανοποίηση των τραπεζών για την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής».