ΓΔ: 915.4 0.56% Τζίρος: 54.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: EBRD

Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα εξετάζει η EBRD

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξης έχει τοποθετήσει 2,9 δισ. ευρώ στη χώρα μας από το 2015. Έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνικό, έργα ΑΠΕ και έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

«Πράσινα κτίρια», έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που θα λαμβάνει υπόψη της και την τοπική κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και αστικές αναπλάσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), αναφορικά με την παρουσία της στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία και συγκεκριμένα το διάστημα από το 2020 έως και το 2024.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε σχετική εκδήλωση χθες, με αφορμή την παρουσίαση των σχεδίων της EBRD για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Vlaho Kojakovic, επικεφαλής της EBRD για τον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων, τα ακίνητα αποτελούν βασικούς παράγοντες ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αποτελούν έναν τομέα, όπου υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, «η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην στρατηγική της EBRD, ως πρότυπο παράδειγμα (case study), όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και παγκόσμια».

Αυτήν την περίοδο, η EBRD εξετάζει την συμμετοχή σε 17 επενδυτικά σχέδια ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 2,9 δις ευρώ που αφορούν σε 54 επενδυτικά σχέδια. Παράλληλα, όπως ανέφερε σε σχετικό του χαιρετισμό, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η EBRD έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, το έργο στο Ελληνικό, έργα ΑΠΕ, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νέου στρατηγικού σχεδιασμού, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο των 38 χωρών, όπου έχει παρουσία η EBRD.

Μεταξύ των νέων επενδύσεων η EBRD, σε συνεργασία με τον στρατηγικό της εταίρο, την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate, αλλά και την Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ) εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι για να αναλάβουν την ανακατασκευή του κτιρίου του Πύργου του Πειραιά, έχοντας προτείνει, μεταξύ άλλων, την ανακατασκευή του και την ανάδειξή του ως ένα “πράσινο κτίριο”, που θα συνδυάζει χρήσεις γραφείων, φιλοξενίας (ξενοδοχείο), αλλά κι εμπορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για την επένδυση των 50 εκατ. ευρώ είναι η μοναδική που έχει υποβληθεί στον Δήμο Πειραιά και τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να λάβει το «πράσινο φως».

Επίσης στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, η EBRD έχει επενδύσει, μεταξύ άλλων και στην ανακατασκευή των παλιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά. Πρόκειται για επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος από κτίρια γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 50.000 τ.μ., η οποία οδεύει προς την ολοκλήρωσή της. Πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκαν 10.000 τ.μ. στην Alpha Bank, η οποία στεγάζει ήδη το τμήμα των ψηφιακών της υπηρεσιών και της μηχανοργάνωσης. Επιπλέον 20.000 τμ.. γραφείων έχουν επίσης μισθωθεί και θα παραδοθούν σταδιακά μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Ιδιοκτήτης των νέων γραφείων μόλις αυτά κατασκευαστούν και λειτουργήσουν, θα είναι η Grivalia του ομίλου Eurobank, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με το σχήμα Dimand-EBRD.

Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη επένδυση, ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει μια επένδυση 15 εκατ. ευρώ από κοινού με την Περιφέρεια Αττικής για την αστική ανάπλαση της περιοχής, ενώ σημείωσε ότι εκτός από γραφεία, πλέον καταγράφεται ζήτηση και για χρήσεις κατοικίας, καθώς ορισμένοι εκ των 3.500 εργαζόμενων στα γραφεία, ενδιαφέρονται να μεταγκατασταθούν στην περιοχή.

Περιγράφοντας τους στόχους της EBRD για την παρουσία της στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, η κ. Charlotte Ruhe, γενική διευθύντρια της τράπεζας για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σημείωσε ότι στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας από τον άνθρακα, μέσω των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Πολύ σημαντικός στόχος είναι και η δημιουργία ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η οποία μόλις έχει εξέλθει από μια δεκαετία υποεπενδύσεων, κάτι που έχει αρχίσει να αντανακλάται και σε επίπεδο υποδομών, αλλά και δεξιοτήτων. Επομένως, χρειάζεται αρκετή προσπάθεια προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, με την κα. Ruhe να καταλήγει με μια αισιόδοξη νότα, αναφέροντας ότι «σε λίγα χρόνια, δεν θα απαιτείται πλέον η παρουσία μας εδώ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις απειλές για την ευρωζώνη που μπορούν να φέρουν νέα κρίση

Υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων, πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, φόβοι για νέα «κόκκινα» δάνεια στο τραπεζικό σύστημα και αδυναμίες στις «σκιώδεις» τράπεζες απειλούν να διαταράξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 12ετίας οι καταθέσεις, επιστρέφουν σε προ κρίσης επίπεδα

Σε ιστορικά υψηλά οι καταθέσεις επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 3,5 φορές από τα χαμηλά της κρίσης. Τον περασμένο Ιούλιο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ανήλθαν στα 182,9 δισ. το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων η... «κληρονομιά» της μεγάλης κρίσης

Στους servicers έχει μεταφερθεί το σύνολο σχεδόν των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι οποίες έχουν την δύσκολη αποστολή να «θεραπεύσουν» προβληματικά δάνεια και να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Η ικανοποίηση servicers - τραπεζών και η κριτική Σταϊκούρα

Μετά τη μεγάλη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία οι πλειστηριασμοί το 2022 έχουν επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Τι σημαίνει για τράπεζες – servicers και που οφείλεται η κριτική του υπ. Οικονομικών. 
Enria
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοχύρωτες οι τράπεζες της ευρωζώνης έναντι του κλιματικού κινδύνου

Τι έδειξαν τα πρώτα «πράσινα» στρες τεστ από την ΕΚΤ. Έξι στις δέκα τράπεζες δεν «μετρούν» τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή. Τα δύο τρίτα των εσόδων προέρχονται από ρυπογόνες επιχειρήσεις. Κίνδυνος υψηλών ζημιών.