ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σήμα κινδύνου από το ΔΝΤ: Έρχεται παγκόσμια ύφεση

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πάνω από 90% των οικονομιών του πλανήτη βρίσκονται σε συγχρονισμένη επιβράδυνση. Στα 700 δισ. δολ. το κόστος των εμπορικών πολέμων το 2020. Χρειάζεται συγχρονισμένη αύξηση δαπανών από τις κυβερνήσεις για να αποτραπεί μια ύφεση, τονίζει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σε συγχρονισμένη επιβράδυνση έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, και καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν προληπτικά μέτρα με συντονισμένη αύξηση των δημοσίων δαπανών για την αποτροπή μιας ύφεσης.

«Πριν από δύο χρόνια, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε συγχρονισμένη ανοδική κίνηση. Το ΑΕΠ αυξανόταν σχεδόν στο 75% των οικονομιών του πλανήτη. Σήμερα, ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό οικονομιών κινείται συγχρονισμένα, αλλά δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, της επιβράδυνσης. Το 2019 εκτιμούμε ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στο 90% της παγκόσμιας οικονομίας. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται τώρα σε συγχρονισμένη επιβράδυνση», τόνισε η κ. Γκεοργκίεβα, στην πρώτη ομιλία της από τη θέση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, ενόψει της έναρξης των φθινοπωρινών εργασιών του, την επόμενη εβδομάδα.

Στην ομιλία της με το χαρακτηριστικό τίτλο «Η επιβράδυνση της ανάπτυξης καλεί για επιτάχυνση δράσης», η διευθύντρια του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη θα πέσει φέτος στο χαμηλότερο ρυθμό από την αρχή της δεκαετίας, ενώ παρότι η ανεργία στις ΗΠΑ και στην Γερμανία είναι σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, στις ανεπτυγμένες οικονομίες η οικονομική δραστηριότητα εξασθενεί. Σταδιακά, η ανάπτυξη εξασθενεί και στην Κίνα, ενώ σε μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως της Ινδίας και της Βραζιλίας η επιβράδυνση είναι εντονότερη φέτος.

Η κυριότερη αιτία για την επιβράδυνση, σημειώνει η Γκεοργκίεβα, είναι οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο από τις αντιπαραθέσεις αυτής της περιόδου, που έχουν «παγώσει» την ανάπτυξη του εμπορίου. Σύμφωνα με την ανάλυση του Ταμείου, τα κόστη από τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου θα εκτιναχθούν στα ύψη το 2020, φθάνοντας το 0,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ (700 δισ. δολ.), δηλαδή περίπου όσο είναι το μέγεθος μιας οικονομίας όπως η Ελβετία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Ταμείου.

Το μεγαλύτερο μέρος των παρενεργειών από τους εμπορικούς πολέμους θα έλθουν στην οικονομία με έμμεσο τρόπο, δηλαδή με τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, την επίδραση στις αγορές κ.α.

imf

Για την αντιμετώπιση των δυσμενών εξελίξεων, η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν συντονισμένη δράση προληπτικά. Όπως είπε, το αποτελεσματικότερο μέτρο, που έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, είναι η αύξηση των δαπανών. Αυτό έγινε για να αντιμετωπισθεί η ύφεση στις αρχές της δεκαετίας από τις κυβερνήσεις των 20 μεγαλύτερων οικονομικών (G20) και είχε θετικό αποτέλεσμα. Ανάλογη δράση θα πρέπει να αναλάβουν και τώρα οι κυβερνήσεις, ώστε να αποτρέψουν μια διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε νέα ύφεση, τόνισε η Γκεοργκίεβα, θυμίζοντας τη συμβουλή του Σέξπιρ: «Καλύτερα τρεις ώρες νωρίτερα, παρά ένα λεπτό καθυστερημένα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε νέος «πόλεμος» για το χρέος: Βιώσιμο ή θα χρειασθεί «κούρεμα»;

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις από τον Πόουλ Τόμσεν και η απάντηση από Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από την Κομισιόν και τα μεγάλα βάρη από την πανδημία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Stress test από ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες: Πόσο αντέχουν στην πανδημία

Ξεπερνούν το σοκ της πανδημίας οι ελληνικές τράπεζες με δείκτη βασικής κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το ελάχιστο όριο, όπως εκτιμά το ΔΝΤ, παρότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε κλάδους που πιέζονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ της bad bank το ΔΝΤ: Δεν αρκεί το σχέδιο «Ηρακλής»

Την πρόθεσή της να αυξήσει τις εγγυήσεις για τιτλοποιήσεις και να εξετάσει την εφαρμογή του σχεδίου για bad bank δήλωσε στο ΔΝΤ η κυβέρνηση. Μείζον πρόβλημα η χαμηλή ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων, τονίζει το Ταμείο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο «καμπανάκια» ΔΝΤ σε ευρωζώνη για ανάπτυξη και τράπεζες

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας κόβει τη δυναμική ανάκαμψης της ευρωζώνης το 2021, ενώ οι τράπεζες είναι πιθανό να χρειασθούν προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίων, τονίζει το Ταμείο στα συμπεράσματα μετά τον έλεγχο Άρθρου IV.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: «Αναιμική» ανάκαμψη το 2021 στην Ελλάδα

Μόλις 4,1% η πρόβλεψη του Ταμείου για το ρυθμό ανάπτυξης του επόμενου έτους, χαμηλότερα και από το χειρότερο σενάριο της κυβέρνησης. Η παγκόσμια κρίση θα αργήσει να τελειώσει, ποια μέτρα χρειάζεται να πάρουν τα κράτη.