ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο 20% των περσινών πέφτουν φέτος οι αφίξεις τουριστών

«Η εικόνα εξαρτάται από την περιοχή, αλλά η εκτίμηση τώρα είναι ότι θα είμαστε κοντά στο 20% των περσινών αφίξεων», τονίζει στέλεχος της αγοράς στο Business Daily.

Μετά από τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς εν μέσω πανδημίας και την προώθηση της χώρας ως προορισμού που παρέχει ασφάλεια στους επισκέπτες, τα πρώτα (ανεπίσημα) στοιχεία για την τουριστική κίνηση είναι απογοητευτικά.

Στα μέσα της τουριστικής χρονιάς, η σεζόν κινείται κατωτέρα των προσδοκιών, απειλώντας να εκτροχιάσει και τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης για τη χρονιά.

Πριν ανοίξουν οι πύλες της χώρας τον Μάιο, κυκλοφορούσαν εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών για αριθμό προσέλευσης τουριστών που θα μπορούσε να αγγίξει μέχρι τους μισούς από τους 30 εκατομμύρια ταξιδιώτες που προτίμησαν την Ελλάδα το 2019. Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς έκαναν λόγο για ποσοστό εισερχόμενου τουρισμού που θα έφτανε το 33% (στην καλύτερη περίπτωση), ενώ τις τελευταίες εβδομάδες μιλούν στην αγορά για ποσοστό 20-25%. Πλέον, η εκτίμηση έχει μειωθεί στο 20% και... βλέπουμε, δηλαδή προβλέπεται μια πτώση κατά 80% τουλάχιστον.

«Η εικόνα εξαρτάται από την περιοχή, αλλά η εκτίμηση τώρα είναι ότι θα είμαστε κοντά στο 20%», τονίζει στέλεχος της αγοράς στο Business Daily.

Μεγάλες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν κλειστές (π.χ. ΗΠΑ) και μάλλον δεν θα ανοίξουν καθόλου φέτος. Από τα θετικά για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η απόφαση της Βρετανίας να επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν από ταξίδι στην Ισπανία. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να «σπρώξει» τουριστές προς την Ελλάδα, αλλά τονίζουν ότι θα πρόκειται για έναν μικρό αριθμό επισκεπτών. Η αύξηση των κρουσμάτων εντός χώρας επιβαρύνει και τον εσωτερικό τουρισμό, στον οποίο αρκετοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους.

Κινήσεις όπως το άνοιγμα της χώρας στην κρουαζιέρα από την 1η Αυγούστου αναμένεται, επίσης, να έχουν μικρό αντίκτυπο, καθώς οι περισσότερες εταιρείες έχουν αναστείλει για ολόκληρο το 2020 τη δραστηριότητά τους.

Στοιχεία επίσημα για τον τουρισμό δεν θα έχουμε για περίπου ένα μήνα ακόμα, ωστόσο οι τάσεις είναι ξεκάθαρες. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, υποστηρίζει ότι ο μέσος όρος πληρότητας αυτή τη στιγμή στα ξενοδοχεία της χώρας είναι περίπου στο 25%. 

Όπως τονίζει (μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90.1 Fm): «Αντιλαμβάνεστε πως είναι πάρα πολύ μικρό το ποσοστό, και μπαίνουμε στον Αύγουστο. Υπάρχει μια μικρή κινητικότητα 5 με 20 Αυγούστου από την εσωτερική αγορά, αλλά και αυτό δεν αρκεί να καλύψει μισό Ιούνιο, ολόκληρο Ιούλιο. Μια σεζόν που δεν ξεκίνησε ποτέ στην ουσία».

«Είναι μια χρονιά covid και όταν βλέπεις ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συνέχεια αλλάζουν κατά βάση προς το χειρότερο σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά τις τελευταίες μέρες η ανησυχία υπάρχει και στην Ελλάδα, δεν μπορείς να κάνεις επιχειρείν. Εμείς κάναμε το χρέος μας όταν ζητήθηκε από την κυβέρνηση να μπούμε μπροστά, να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας περιμένοντας κάποιες αφίξεις και σε συνεργασία κάναμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mykonos, Cyclades
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος: Αβεβαιότητα στον τουρισμό, λιτός προϋπολογισμός στο δήμο

Με μειωμένα βασικά έσοδα, αλλά με περιορισμένες περικοπές στις λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες υποδέχεται ο δήμος Μυκόνου ένα ακόμη δύσκολο έτος για τον τουρισμό. Επένδυση σε τεχνολογία virtual reality.