ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Κομισιόν: Αύξηση στον δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Στην αύξηση συνέβαλαν η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και των κατασκευών. Αντίθετα, υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Στις 90,8 μονάδες από 87,6 τον Ιούνιο ανέκαμψε ο δείκτης (Economic Sentiment Indicator, ESI) στην Ελλάδα τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης (Employment Expectations Indicator, EEI) συνέχισε να ανακάμπτει και διαμορφώθηκε στις 103,7 από 97,6 μονάδες τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στην αύξηση του ESI συνέβαλαν η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας (-13,3 από -18,1 μονάδες), των υπηρεσιών (-34,2 από -46,8 μονάδες) και των κατασκευών (-31,7 από -55,8 μονάδες). Αντίθετα, υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη (-34,7 από -27,7 μονάδες) και η εμπιστοσύνη στον τομέα του λιανικού εμπορίου (-18,3 από -6,2 μονάδες).

Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ συνεχίστηκε τον Ιούλιο η ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος. Ο ESI αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 6,5 μονάδες στις 82,3 και στην ΕΕ κατά 6,9 μονάδες στις 81,8, καλύπτοντας έως τώρα και στις δύο περιοχές περίπου τις μισές απώλειες που είχε συνολικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Σημαντική ήταν η βελτίωση, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, και του δείκτη προσδοκιών απασχόλησης στις δύο περιοχές, ο οποίος αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 4 μονάδες στις 87 και στην ΕΕ κατά 4,1 μονάδες, επίσης στις 87. Στην Ευρωζώνη, η ανάκαμψη του ESI καθοδηγήθηκε από τη μεγάλη αύξηση της εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου, ενώ η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό τομέα υποχώρησε λίγο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έμεινε σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νταν Γιόργκενσεν πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» φυσικό αέριο και πετρέλαιο, σφυρίζει αδιάφορα η Κομισιόν

Τι είπε χθες ο Επίτροπος Ενέργειας αμέσως μετά τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Παραμένουν οι στόχοι για το κλίμα, πρώτο τρίμηνο του 2027 η πρόταση της Κομισιόν. Προαναγγελία για απελευθέρωση 42,6 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Αρναούτογλου: Ερώτηση για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στην αλιεία

Τι ποσοστό των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων φτάνει στους επαγγελματίες αλιείς, ρωτά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σ. Αρναούτογλου, την Κομισιόν, τονίζοντας πως το 90% των ιδιωτικών ενισχύσεων δόθηκε σε μη αλιείς, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου.
Ενέργεια και τρόφιμα κόστος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Έκκληση στην Κομισιόν για διαφάνεια και ασφάλεια στα data centers

Τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν από την Κομισιόν διαφάνεια στα δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας/νερού στα data centers και εγγυήσεις ότι το κόστος ηλεκτρικών υποδομών δεν θα μετακυλιστεί στους πολίτες.
Γιώργος Χατζημάρκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρόδος: Συνάντηση για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στα νησιά με στέλεχος ΕΕ

Στη Ρόδο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο διευθυντής της DG REGIO της ΕΕ συζήτησαν για το πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027» και τις προκλήσεις των νησιών, εστιάζοντας στη σημασία των ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπτυξή τους.
Εκπομπή διοξειδίου καμινάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη επιβραδύνει τη μείωση εκπομπών CO₂, ψηλά η Ελλάδα λόγω της ναυτιλίας

Μείωση 51,7% των εκπομπών από το 2005, αλλά μόλις 1,7% το 2025. Τα 154 δισ. ευρώ σε δωρεάν δικαιώματα εκπομπών προς την ευρωπαϊκή βιομηχανία, ο ρόλος του άνθρακα και οι υψηλές εκπομπές ρύπων της ναυτιλίας.