Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» έως και 85% των εσόδων του τουρισμού τον Ιούλιο

Σημαντικό πλήγμα στην ελληνική οικονομία προκαλεί η πανδημία καθώς οι φετινές τουριστικές εισπράξεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Το 2019 είχαν ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ.

Βαρύτατο είναι το πλήγμα που έχει υποστεί φέτος ο ελληνικός τουρισμός εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα φετινά έσοδα του Ιουλίου, είναι μειωμένα κατά 80% τουλάχιστον όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, με τους επαγγελματίες να του κλάδου να λένε πως έχει χαθεί οριστικά η φετινή σαιζόν.

Με την ελληνική οικονομία να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, οι φόβοι πως οι εισπράξεις από τον τουρισμό δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 είχαν ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ, προκαλούν ανησυχία.

Ο υπουργός Τουρισμός στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ νωρίτερα σήμερα το πρωί είχε αναφέρει πως «τον Ιούλιο είχαμε 15% με 20% της περσινής κίνησης, θα κλείσουμε με τις εκπτώσεις τις μειωμένες τιμές, και τα έσοδα προφανώς θα είναι λιγότερα» και εκτίμησε πως «στον Αύγουστο υπάρχει γενικευμένος φόβος για δεύτερο κύμα θα κρατήσει κόσμο πίσω. Σίγουρα θα είναι κάτι παραπάνω από τον Ιούλιο».  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως «με αριθμούς μιλώντας, συνολικά για το κλάδο, το καλοκαίρι έχει τελειώσει. Το κάθε ξενοδοχείο που άνοιξε προγραμματίζει ήδη το πότε θα κλείσει ανάλογα με την πληρότητα που έχει, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία που έχουν ήδη πάρει αυτή την απόφαση και έχουν κλείσει μέσα στο καλοκαίρι».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, που σε άλλη συνέντευξη του έχει εκτιμήσει πως οι συνολικές εισπράξεις από τον τουρισμό το 2020 δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν το 2019 ήταν πάνω από 18 δισ. ευρώ, περίπου 1.000 καταλύματα δεν θα λειτουργήσουν τελικά λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τουριστικής κίνησης, σημειώνοντας πως σε ορισμένα νησιά οι μεγαλύτερες πληρότητες αγγίζουν μόλις το 50% και αυτό για 20 ημέρες μόνο.

Το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια και το υποχρεωτικό τεστ για τους επισκέπτες από αυτές τις χώρες οδήγησε σε μαζικές ακυρώσεις και μεταθέσεις κρατήσεων για την επόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα να πληγούν οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ανέφερε επίσης πως σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων που άνοιξαν δεν ξεπέρασε το 30% τον φετινό Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων τουριστών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Πτώση 84,4% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούλιο

Μείωση κατά 84,4% κατέγραψαν τον Ιούλιο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που διαμορφώθηκαν στα 577 εκατ. ευρώ, έναντι 3.703 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ μείωση 73,7% παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές πληρωμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδισαν το στοίχημα της εμπιστοσύνης των ξένων επισκεπτών οι τουριστικές επιχειρήσεις

Οι επίσημοι φορείς κάνουν λόγο για λειτουργία του 50% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της χώρας και για έσοδα που θα κινηθούν φέτος από 3 δισ. ευρώ έως τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν το 2019 είχαν ανέλθει στα 18,5 δισ. ευρώ.