ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
deficit
Πηγή: Shutterstock

«Δένει τα χέρια» της κυβέρνησης η εκτίναξη του ελλείμματος

Πάνω από το 5% του ΑΕΠ θα ανεβεί φέτος το πρωτογενές έλλειμμα, που αυξήθηκε ήδη στα 8,2 δισ. ευρώ. Όλα δύσκολα για τις μειώσεις των φόρων και την πρόσθετη στήριξη που θα χρειαστεί η οικονομία.

«Στο κόκκινο» ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο η έκρηξη του πρωτογενούς ελλείμματος στα 8,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 6,1 δισ. ευρώ το Ιούνιο, καθώς δημιουργεί εμπλοκές σε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας λόγω έξαρσης του κορονοϊού και στην προώθηση του πακέτου των φοροελαφρύνσεων που βρίσκεται ψηλά στη κυβερνητική ατζέντα 

Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού που σε σχέση με τους αρχικούς στόχους ξεπερνά τα 9,5 δισ. ευρώ και οδεύει προς πρωτογενές έλλειμμα πάνω από το 5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους περιορίζει τα χρηματοδοτικά περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης κλάδων και εργαζομένων που δέχονται πλήγματα ισχυρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Ταυτόχρονα η «τρύπα» 3,570 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα και η διόγκωση των δαπανών κατά 4,599 δις. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου στενεύουν το δημοσιονομικό χώρο για την σταδιακή άρση του φορολογικού βάρους στην οικονομία με μειώσεις εισφορών και φόρων.

Βέβαια υπάρχει και η χρυσή εφεδρεία των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 33 δισ. ευρώ αλλά το οικονομικό επιτελείο τα διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού για έκτακτες και απρόβλεπτες εξελίξεις και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χαμηλώσει τη στάθμη της δεξαμενής καθώς εκτός των άλλων κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους.     

Η πτώση των εσόδων από τους φόρους τον Ιούλιο ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τον Ιούνιο και το Μάιο (15% έναντι (16,9% και 35,5% αντίστοιχα). Ωστόσο τα πλήγματα στο τουρισμό, την εστίαση και το εμπόριο σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα και την ανασφάλεια των νοικοκυριών για την επόμενη ημέρα προοιωνίζονται συνέχιση των απωλειών στα κρατικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη ότι «η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ’ ελάχιστον, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2020».

Πέραν από τη βαθιά ύφεση που ανοίγει «τρύπες» στις εισπράξεις του Δημοσίου λόγω πτώσης του τζίρου κυρίως σε κλάδους με σημαντικό μερίδιο συμμετοχής στο ΑΕΠ, ο προβληματισμός των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών εντείνεται καθώς διατυπώνονται φόβοι για νέα γενιά «κόκκινων» χρεών στο Δημόσιο, δεδομένου ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών θα βρεθεί σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους αφήνοντας έτσι απλήρωτους φόρους. Το πρώτο κρας-τεστ για την ανταπόκριση των φορολογούμενων στην πληρωμή των του φόρου εισοδήματος αναμένεται στο τέλος Αυγούστου οπότε θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι δύο πρώτες δόσεις.

Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν έως το τέλος του έτους 8,2 δισ. ευρώ: 4 δισ. ευρώ για το φόρο εισοδήματος, 2,7 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ και τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας. Σε αυτά προστίθενται και οι δόσεις από τις ρυθμίσεις για τις οφειλές που έχουν ανασταλεί αλλά και τις τρέχουσες.

Η δεύτερη εστία που «ανάβει φωτιές» στον προϋπολογισμό είναι η αναγκαστική αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων που όπως όλα δείχνουν δεν θα σβήσει τουλάχιστον άμεσα. Η αυξητική τάση των κρουσμάτων του κορονοϊού δημιουργεί την ανάγκη νέων περιοριστικών μέτρων με στοχευμένα lock down, πράγμα που θέτει στο τραπέζι τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης και ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του Δημοσίου.

«Σανίδα σωτηρίας» για την αντιστάθμιση μέρους του δημοσιονομικού κόστους και τον περιορισμό των αποκλίσεων αποτελούν οι πόροι από τα ευρωπαϊκά ταμεία που αναμένεται να αρχίσουν να εισρέουν στα δημόσια ταμεία από τον τρέχοντα μήνα μέσω του προγράμματος SURE και των συνδεδεμένων με τον COVID-19 δαπανών ΕΣΠΑ

Σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας ότι δεν κινδυνεύει η δημοσιονομική σταθερότητα και ότι οι αναταράξεις είναι προσωρινές και δικαιολογημένες λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη γραπτή του δήλωση-σχόλιο για την πορεία του προϋπολογισμού τον Ιούλιο σημειώνει με νόημα ότι «η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, αποτελεί βασικό εργαλείο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, μέσω των αναβολών των φορολογικών υποχρεώσεων και των δαπανών ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θεμέλιος λίθος της η εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, που αντανακλάται στις εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός για εισοδηματική ενίσχυση σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως μια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η επιτάχυνση της ανάπτυξης.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός υψηλού κινδύνου, στόχος για πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο μηδέν

Να «χωρέσει» ελαφρύνσεις 2 δισ. ευρώ και μια μείωση του ελλείμματος κατά 11 δισ. ευρώ στο νέο προϋπολογισμό επιχειρεί η κυβέρνηση, ενώ «ποντάρει» σε ισχυρή ανάκαμψη με αύξηση ΑΕΠ 5,5% - 6%.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετη «δύναμη πυρός» 2,6 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών - επιχειρήσεων

Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο μέτρων αναχαίτισης των πιέσεων από τον πληθωρισμό στα εισοδήματα των ασθενέστερων. Ποια μέτρα σχεδιάζονται.
katatheseis, Apotamieysi, Xrima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα όπλα 1 δισ. στη μάχη με την ακρίβεια: Σχέδιο για 7 μέτρα στήριξης

Στο 9% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο. Φέρνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση για άντληση πρόσθετων κονδυλίων από το «μαξιλάρι» ρευστότητας. Εξετάζεται αύξηση επιδότησης ρεύματος, μείωση ΦΠΑ.