ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:41:53 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τριπλή ασπίδα προστασίας για την οικονομία με έκτακτα μέτρα και φοροελαφρύνσεις

Νέα δέσμη μέτρων με μόνιμες φοροελφρύνσεις και την ενίσχυση της ρευστότητας σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία.

Τριπλή παρέμβαση στην οικονομία, με έκτακτο πακέτο μέτρων, παροχή ρευστότητας και μόνιμες φοροελαφρύνσεις προωθεί η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το νέο κύμα παρενεργειών από την έξαρση της πανδημίας.

Στο τραπέζι για την ενίσχυση της χρηματοδοτικής δύναμης πυρός πέραν των ευρωπαϊκών κονδυλίων βρίσκεται νέα έξοδος στις αγορές το Σεπτέμβριο και χρήση μέρους από το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 33 δις. ευρώ

Σύμφωνα με το σχεδιασμό σε πρώτο πλάνο και με άμεση εφαρμογή είναι η παράταση ισχύος και ο εμπλουτισμός υφιστάμενων μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που στροβιλίζονται στη δίνη της κρίσης. Τα στοιχεία για τις εξελίξεις στην οικονομία που καταφθάνουν στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν επιδείνωση του τζίρου σχεδόν σε όλο το φάσμα της παραγωγής και των υπηρεσιών και κίνδυνο μαζικών λουκέτων με εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας και έκρηξη της ανεργίας.

Τα μηνύματα παραπέμπουν σε βαθύτερη από τη προβλεπόμενη ύφεση και καθιστούν επείγουσα την ανάγκη πρόσθετων παρεμβάσεων έλεγε χαρακτηριστικά  στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών

Το στίγμα των επόμενων κινήσεων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας ότι «σίγουρα θα υπάρξει παράταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης, όπως τα προγράμματα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ή της αναστολής της εργασίας. Το χρονικό διάστημα θα το επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο και θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό. Επίσης, θα υπάρξει και ένα ευρύτερο πλαίσιο μόνιμων μέτρων στην κατεύθυνση μείωσης φόρων και εισφορών, κάτι που υπήρχε και στον προγραμματικό μας λόγο.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν οι εφεδρείες σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ενισχύσει το Ταμείο του Κράτους με διαθέσιμα, προκειμένου να στηρίξουμε όχι μόνο τον χώρο του τουρισμού και των εποχικά εργαζόμενων, που δέχθηκαν πολύ βαρύ πλήγμα, αλλά και τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι θα μπουν στο Φθινόπωρο με μια αβεβαιότητα»

Με κεντρική στόχευση την αναπλήρωση απωλειών από την δραματική πτώση του τζίρου σε τουρισμό, εστίαση, λιανικό εμπόριο και μεταφορές και την αποτροπή μαζικών απολύσεων η κυβερνητική συνταγή περιλαμβάνει:

  • Επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας αναστολής των συμβάσεων εργασίας με ταυτόχρονη καταβολή του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Το σενάριο προβλέπει ότι το μέτρο θα εφαρμοσθεί και πέραν του Σεπτεμβρίου και θα διευρυνθεί  σε όλους τους πληττόμενους κλάδους.
  • Παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για την εκ περιτροπής εργασία και περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών του προγράμματος «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ» Το πρώτο βήμα έγινε με την ένταξη στο μηχανισμό και των εργαζομένων που προσελήφθησαν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης από τις 30 Μαΐου έως και 10 Αυγούστου
  • Επέκταση του μέτρου της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για επαγγελματική και φοιτητική στέγη και για πρώτη κατοικία με συμψηφισμό μέρους των απωλειών που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με οφειλές στην εφορία. Στο τραπέζι έχε πέσει η πρόταση για ενίσχυση του κινήτρου με αύξηση του ποσοστού των χαμένων ενοικίων που θα αφαιρείται από τα χρέη στο Δημόσιο
  • Στοχευμένες έκτακτες απαλλαγές και μειώσεις στη φορολογία καθώς και αναστολές υποχρεώσεων σε συγκεκριμένους κλάδους και περιοχές που πλήττονται δραστικά από την πανδημία. Στελέχη εισηγούνται την διεύρυνση του μέτρου της αναβολής πληρωμής οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και ένταξη τους στην έκτακτη ρύθμιση των 12 η 24 δόσεων με έναρξη της καταβολής τους από την 1η Ιανουαρίου του 2021 αλλά η πρόταση αυτή απορρίπτεται από την πολιτική ηγεσία καθώς θα προκαλέσει μεγάλη απώλεια εσόδων τη στιγμή που ήδη η τρύπα στα κρατικά ταμεία στο πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπερνά τα 2,6 δις. ευρώ,
  • Μονιμοποίηση προσωρινών μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την πανδημία όπως ο μειωμένος ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες. Ειδικότερα εξετάζεται να ισχύσει και μετά τον Οκτώβριο η μείωση ΦΠΑ στο 13% από 24% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, στο τουριστικό πακέτο  τη μείωση στο τουριστικό πακέτο στους καφέδες, τα μη αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα που σερβίρονται στις επιχειρήσεις εστίασης με στόχο τη στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημία από τη πανδημία.
  • Νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής με διευρυμένα κριτήρια και στόχευση επιχειρήσεις και επαγγελματίες με δραματική πτώση του τζίρου

Συνδυαστικά με τις παραπάνω παρεμβάσεις αλλά σε δεύτερο χρόνο από το 2021 και ανάλογα με το εύρος της ζημιάς στην οικονομία  και τα δημοσιονομικά περιθώρια προωθούνται κλιμακωτές και σταδιακές παρεμβάσεις μείωσης των φορολογικών βαρών που βρίσκονταν στη κυβερνητική ατζέντα αλλά πάγωσαν λόγω πανδημίας. Αιχμή του δόρατος ο περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους με κούρεμα των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών, μέτρο που θεωρείται μεταρρυθμιστικό και που η κυβέρνηση ποντάρει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης σχεδιάζεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% και της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% από το 2021 και σταδιακή κατάργηση τους από τ0 2023 καθώς και ψαλίδι 8-10% στον ΕΝΦΙΑ  

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι οι καλοκαιρινοί μήνες είναι κομβικοί για τη πορεία της οικονομίας και θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης οι οποίες θα αποφασιστούν το Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην γρήγορη εισροή και απορρόφηση των κονδυλίων από τα πακέτα της Κομισιόν τα οποία αφ’ ενός θα δώσουν μεγάλες ανάσες ρευστότητας στην οικονομία και θα κινητοποιήσουν επενδύσεις και αφ’ ετέρου θα δώσουν τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να κάνει οικονομίας και να διατηρήσει σε υψηλά στάθμη τα ταμειακά διαθέσιμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η ροή πόρων από το πρόγραμμα SURE για την επιδότηση μισθών και εισφορών που θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα στις απολύσεις και την ανεργία καθώς και από τα δάνεια της ΕΤΕπ. Ακόμα μεγάλο στοίχημα είναι η ταχύτητα απορρόφησης και η έγκαιρη αξιοποίησή των 20 δις. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Η ισχυρότερη ωστόσο δύναμη πυρός στη μάχη για την ανάπτυξη είναι τα 32  δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν τη πλήρη ικανοποίησή τους για το πακέτο των αποφάσεων. Ωστόσο όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά θα πρέπει να αποδυθούμε σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου μέχρι τον Οκτώβριο να έχουμε  έτοιμο το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», με συγκεκριμένους μεταρρυθμιστικούς και επενδυτικούς στόχους για τη διετία 2021-2022 που αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί το πράσινο φως της χρηματοδότησης από τη Κομισιόν

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι συνολικά το ευρωπαϊκό πακέτο μπορεί να δώσει ώθηση 2%-2,2% ετησίως στο ΑΕΠ και να συμβάλλει σε μια δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές φόρων χωρίς καθυστερήσεις με νέο ηλεκτρονικό σύστημα

Να επιταχύνει δραστικά τις διαδικασίες επιστροφής φόρων επιχειρεί το υπ. Οικονομικών με 183 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα η αγορά υποφέρει από την καθυστέρηση επιστροφών ύψους 577 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για το κυνήγι των φοροφυγάδων

Την προμήθεια υπερσύγχρονου συστήματος πληροφορικής που θα διασταυρώνει στοιχεία από πολλές πηγές με τα δεδομένα της εφορίας και θα εντοπίζει αυτόματα τη φοροδιαφυγή σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο πέντε ελαφρύνσεων φόρων για «ανάσες» μέσα στην πανδημία

Περισσότερες από 24 δόσεις για τα «παγωμένα» χρέη της πανδημίας με εισοδηματικά κριτήρια, «ψαλίδι» στην προκαταβολή φόρου, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια, σταθερές οι αντικειμενικές αξίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο φέρνει η παράταση του lockdown

Για παράταση περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό έως και για 12 μήνες ακόμη προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. Αυξάνονται συνεχώς τα βάρη στον προϋπολογισμό για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και το ταμειακό μαξιλάρι στη μάχη για την ανάσχεση της κρίσης

Σε εμπλουτισμό του πακέτου μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας προχωρά η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Βαρύτητα στον τουρισμό, την εστίαση και την ενίσχυση της απασχόλησης.