ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellada, Greece, Oikonomia
Φωτό: Shutterstock

Η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και οι επτά προκλήσεις στην οικονομία

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει το νέο οικονομικό επιτελείο: από την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ως την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τις μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Με οχτώ προκλήσεις στην οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση, κυριότερες την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τις διαπραγματεύσεις για το πήχη των πλεονασμάτων, τα «αναχώματα» στην ακρίβεια με παράλληλη ενίσχυση των εισοδημάτων, τις αλλαγές στη φορολογία και τη μείωση του όγκου των ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο.  

Αναλυτικότερα τα βασικά ανοιχτά μέτωπα είναι:

Επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα: Η αναβάθμιση της πιστοληπτική ικανότητας με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συνιστά ορόσημο για την οικονομία καθώς θα ανοίξει το δρόμο εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, θα μειώσει το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις με θετικές επιπτώσεις και στα νοικοκυριά.  Θεωρείται βέβαιο ότι τα ελληνικά ομόλογα θα «ξαναβρούν τη λάμψη τους» έως το τέλος του χρόνου με τον κύκλο των αξιολογήσεων να ξεκινά το φθινόπωρο και συγκεκριμένα  στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS και να ακολουθούν στις 15 Σεπτεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s και στις 20 Οκτωβρίου η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s ενώ η τελευταία αξιολόγηση είναι στις 2 Δεκεμβρίου από τον οίκο Fitch.

Ταμείο Ανάκαμψης: Το κλείδωμα της καταβολής κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 10,4 δισ. ευρώ τη διετία 2023-2024 αποτελεί μεγάλο στοίχημα καθώς απαιτεί  την ολοκλήρωση 11 βασικών οροσήμων και δύο «στόχων» για τα δάνεια που έχει δεσμεύσει. Το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε 4 δόσεις επιδοτήσεων συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ και δύο δόσεις νέων δανείων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει μέχρι το τέλος Αυγούστου να διαπραγματευτεί και να υπογράψει με τις Βρυξέλλες την πρόσθετη δανειακή σύμβαση των 5 δισ. ευρώ, να ολοκληρώσει την πρόταση για το ελληνικό REPowerEU, καθώς και την πρόταση για ενδιάμεση αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος. Οι προτάσεις θα υποβληθούν μαζί το φθινόπωρο ή το αργότερο στο τέλος του χρόνου.

Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες: Με τις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα εφαρμοσθεί από το 2024 να βρίσκονται σε εξέλιξη, όλο το βάρος πέφτει στους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα κρίνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ενίσχυση των εισοδημάτων και των επενδύσεων και τις φοροελαφρύνσεις. Ο τελικός δημοσιονομικός λογαριασμός αναμένεται να γίνει γνωστός το φθινόπωρο, οπότε θα εξειδικευθούν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα ενώ θα υπάρξουν δεσμεύσεις και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων για την επόμενη τετραετία οι οποίες συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023  και ανεβαίνει ακόμα υψηλότερα στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026.

Πληθωρισμός και ενίσχυση εισοδημάτων: Με το κύμα των ανατιμήσεων κυρίως στα τρόφιμα να προκαλεί πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς επιτακτική ανάγκη σε πρώτη φάση είναι η αναπλήρωση  των εισοδηματικών απωλειών και σε δεύτερη η σταδιακή αύξηση  μισθών και  συντάξεων σε συνδυασμό και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στις προτεραιότητες η αναπροσαρμογή του κατώτατου και του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα καθώς και των συντάξεων και των επιδομάτων σε αδύναμα οικονομικά στρώματα. Επίσης, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η αναμόρφωση  του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα με αύξηση του βασικού μισθού και ενσωμάτωση επιδομάτων στις συνολικές αποδοχές και αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια, με έμφαση στους εισαγωγικούς μισθούς και στις θέσεις ευθύνης.

Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων: Μέσα στο 2023 θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού άλλες 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της ελληνικής επικράτειας, πράγμα που θα φέρει ανατροπές σε δεκάδες φόρους και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Επισημαίνεται ότι σήμερα το σύστημα αυτό καλύπτει το 98,5% της χώρας. Επίσης η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εξετάσει  τις ενστάσεις που έχουν υποβάλλει ένας στους δύο δήμους της χώρας για μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές θεωρώντας ότι σε πολλές περιοχές οι νέες τιμές της εφορίας είναι αισθητά υψηλότερες από τις εμπορικές. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου των αιτημάτων οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος θα αποφασίσει για το εύρος και την κλίμακα των μειώσεων στις τιμές ζώνης οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Επίσης έχει δρομολογηθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα ενταχθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν ένα ακίνητο (πολεοδομία, κτηματολόγιο ψηφιακός χάρτης των αντικειμενικών αξιών κ.α.) Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και εφόσον εντοπίζει μεταβολές στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης. Η ευθυγράμμιση θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σχεδόν κάθε χρόνο και οι αλλαγές στις τιμές της εφορίας δεν θα γίνονται πλέον με υπουργικές αποφάσεις όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Επανεξέταση των κινήτρων για ηλεκτρονικές αποδείξεις: Μετά την αποτυχία του μέτρου της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών, εκ των πραγμάτων στο τραπέζι μπαίνει η καθιέρωση νέου συστήματος με ισχυρές εκπτώσεις στους φορολογούμενους που πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα με στόχο το χτύπημα της φοροδιαφυγής από τη μη έκδοση αποδείξεων.

«Κόκκινα» χρέη στο Δημόσιο: Με τον πληθωρισμό να ασκεί πιέσεις στα εισοδήματα και στην κατανάλωση εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα διορθωτικών παρεμβάσεων στα προγράμματα ρυθμίσεων για την διευκόλυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων στην αποπληρωμή των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και την αποτροπή περαιτέρω διόγκωσης του χρέους στο Δημόσιο που στερεί πολύτιμα έσοδα  στα κρατικά ταμεία. Επισημαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο έχουν σπάσει το φράγμα των 140 δις. ευρώ από τα; οποία τα 113 δισ. ευρώ είναι χρέη στην εφορία και 38 δις. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Για το θέμα αυτό θα είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, που επέκρινε την κυβέρνηση αυστηρά για τις τελευταίες ρυθμίσεις.

Αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος: Στο τραπέζι θα τεθεί η αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων, τη δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες και τη στήριξη των επενδύσεων. Στην πρώτη γραμμή, οι αλλαγές στην κλίμακα και τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο περιορισμός του φορολογικού βάρους στις επιχειρήσεις καθώς και η επανεξέταση των συντελεστών του ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα για τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι 1.047 δαπάνες που μειώνουν το φόρο ή παρέχουν πλήρη απαλλαγή.Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού ο αριθμός των φοροαπαλλαγών ανέρχονται σήμερα στις 1.047 με το δημοσιονομικό κόστος τους να φθάσει στα 12,88  δισ. ευρώ. Επίσης επιτακτική ανάγκη αποτελεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που αποτελεί ανοιχτή κοινωνική πληγή με την ενεργοποίηση ψηφιακών εργαλείων για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων και περιπτώσεων διακίνησης μαύρου χρήματος και φοροκλοπής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές φόρων χωρίς καθυστερήσεις με νέο ηλεκτρονικό σύστημα

Να επιταχύνει δραστικά τις διαδικασίες επιστροφής φόρων επιχειρεί το υπ. Οικονομικών με 183 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα η αγορά υποφέρει από την καθυστέρηση επιστροφών ύψους 577 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για το κυνήγι των φοροφυγάδων

Την προμήθεια υπερσύγχρονου συστήματος πληροφορικής που θα διασταυρώνει στοιχεία από πολλές πηγές με τα δεδομένα της εφορίας και θα εντοπίζει αυτόματα τη φοροδιαφυγή σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών.