ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανέκαμψε η ζήτηση ρεύματος τον Ιούλιο, μετά την «βουτιά» του Ιουνίου

Το άνοιγμα του τουρισμού και η επανεκκίνηση της οικονομίας οδήγησε στην ανάκαμψη της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο που παραμένει ωστόσο χαμηλότερη σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Το άνοιγμα του τουρισμού που οδήγησε στην επανεκκίνηση της λειτουργίας των ξενοδοχείων, αλλά και η αυξημένη οικιακή κατανάλωση λόγω αυξημένων θερμοκρασιών οδήγησαν στην ανάκαμψη της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο, η οποία ωστόσο παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 1,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο μετά την «βουτιά» 14,6% στα 3,7 TWh του Ιουνίου, ανέκαμψε στα 4,8 TWh. Υπενθυμίζουμε πως στην περίοδο του lockdown Απρίλιο και Μάιο η ζήτηση ενέργειας είχε σημειώσει πτώση κατά 13,4% και 9,2% αντίστοιχα καθώς η οικονομία παρέμενε «παγωμένη», με την μέση τάση όπου τροφοδοτούνται οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να σημειώνει πτώση τον Ιούνιο 22%.

Συνολικά η ενεργειακή κατανάλωση στην Ελλάδα το πρώτο επτάμηνο σημείωσε πτώση 7,3% σε ετήσια βάση καθώς διαμορφώθηκε στα 27,9 TW. Επιπλέον η μέση τιμή συστήματος διαμορφώθηκε στα 41,13 ευρώ ανά MW τον Ιούλιο πραγματοποιώντας άλμα από τα 34 ευρώ/MW του Ιουνίου, με τις τιμές να βρίσκονται κατά 34% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, μειωμένες κατά 21,01 ευρώ/MW.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν τον λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αντανακλώντας τις προσθήκες στην αιολική ενέργεια και το οριακό περιθώριο κέρδους από τα λιγνιτικά εργοστάσια. Η παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά 29% σε ετήσια βάση στα 7,7 TWh στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου με τα αιολικά πάρκα να παράγουν το 62% της συνολικής παραγωγής και τα αιολικά 30%.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή των λιγνιτικών εργοστασίων περιορίστηκε περίπου στο μισό και τα 2,8TWh με το ποσοστό τους στην παραγωγή ενέργειας να φτάνει το 10%. Η παραγωγή φυσικού αερίου στο πρώτο επτάμηνο παρέμεινε σταθερή στα 10,1 TWh σε ετήσια βάση κατέχοντας την μερίδα του λέοντος στο ενεργειακό μείγμα με περισσότερο από 45%.

Υπενθυμίζεται πως η μετοχή της ΔΕΗ αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 143 μονάδες βάσης σε μηνιαίο ποσοστό, ενώ έχει καταγράψει πτώση 3,9% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η ανάκαμψη του Ιουλίου, αντανακλά πιθανότητα την μεγαλύτερη πτώση που σημειώθηκε από τους πελάτες χαμηλής κατανάλωσης που έφτασε το 3,1% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τους μεσαίους καταναλωτές ενέργειας που η πτώση τους έφτασε το 14,1% σε ετήσια βάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιβαλιώτης: Η νέα Κομισιόν να παραμείνει στη κούρσα της πράσινης μετάβασης

Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που συνεπάγεται μια «τροχιά» επίτευξης των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, εστιάζοντας στον τομέα της εξοικονόμησης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Η πρόταση ΡΑΑΕΥ για τις γραμμές διασύνδεσης υπονομεύει τα έργα ΑΠΕ

Η εισήγηση της ΡΑΕΕΥ κινείται ενάντια στο πνεύμα του νομοθέτη, καθώς ο νόμος δεν κάνει καμία μνεία στη δημιουργία διακριτής περιουσιακής βάσης για τα έργα επέκτασης του συστήματος, τονίζει ο Διαχειριστής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Στις 3 πιο ελκυστικές χώρες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 και το 2050. Η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα πρόσφατα ξεπέρασε τα 11 GW.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πλωτά αιολικά θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και υπεραξία στην οικονομία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power Μικέλης Χατζηγάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την υλοποίηση αυτών των έργων στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση.