Φώτο: ΑΠΕ

«Μόνιμες» μειώσεις φόρων και εισφορών προανήγγειλε ο Σταϊκούρας 

Στα 34,7 δσ. τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, με το ΥΠΟΙΚ να είναι έτοιμο να στηρίξει τους ασφαλισμένους για να καλύψουν το κόστος για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Έτοιμη να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και εισφορών μόνιμου χαρακτήρα είναι η κυβέρνηση, αλλά αφού πρώτα «κλείσει η παρένθεση του κορονοϊού», όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. 

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και απαντώντας στο κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για ανακοινώσεις ευνοϊκών μέτρων από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «παρά την υγειονομική κρίση και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% υλοποιήθηκε, θα τη δουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά τους τον επόμενο μήνα, και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% υλοποιήθηκε, και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 24% υλοποιήθηκε». Παράλληλα έκανε λόγο για μια «παρένθεση» η οποία όπως είπε έχει ανοίξει εξαιτίας της πανδημίας, με την οικονομική πολιτική να εστιάζει σε αύξηση των δαπανών η οποία όπως πρόσθεσε, «όταν κλείσει θα επιστρέψουμε σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών».

Υπογράμμισε ακόμη ότι το υπ. Οικονομικών είναι απόλυτα έτοιμο να στηρίξει τους ασφαλισμένους προκειμένου να καλύψουν το κόστος από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας, ξεκαθαρίζοντας ότι τα ταμειακά της χώρας ανέρχονται στα 34,7 δισ. ευρώ (από 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο), και παρά τις πληρωμές για τα προγράμματα ενίσχυσης, εισέρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη «δόση» του ESM, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την κάλυψη του κόστους του εμβολίου. «Εάν χρειαστεί, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφορικά με τον χρόνο εξόφλησης των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ για το εντεκάμηνο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα καταβληθούν «το συντομότερο δυνατό, αφού προσδιοριστεί η περίμετρος», παραπέμποντας σε συνεννοήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Δοθέντος ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου, ο κ. Σταϊκούρας δεν απάντησε σε ερώτηση εάν το υπουργείο θα περιμένει και την απόφαση του Ελεγκτικού για να καταβάλλει από κοινού σε συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τα αναδρομικά ή θα προχωρήσει σε πληρωμές σε δυο φάσεις.

Για τον τουρισμό δήλωσε ότι «θα περιμένουμε να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τις πρώτες εκτιμήσεις της για το β’ εξάμηνο κι αν χρειαστεί θα κάνουμε αναθεώρηση.  Όλα είναι στο τραπέζι να πάρουμε τις βέλτιστες επιλογές χρησιμοποιώντας τα τραπεζικά διαθέσιμα της χώρας». 

Υπενθυμίζεται χθεσινό δημοσίευμα του Business Daily για το νέο πακέτο ελαφρύνσεων της κυβέρνησης με στόχο την σταδιακή μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία που θα οδηγήσει σε ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και ρύθμιση οφειλών: Ολόκληρη η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Το υπ. Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στην οποία ρυθμίζονται σειρά ευνοϊκών μέτρων για τους φορολογούμενους, τα οποία αφορούν κυρίως χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown.