ΓΔ: 914.77 0.35% Τζίρος: 85.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia, foroi, logistes, oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Το νέο σχέδιο για φοροελαφρύνσεις: Ποιες είναι, πότε προγραμματίζονται

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ανώτατου πλαφόν, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση εταιρικού φόρου και συντελεστών ΦΠΑ ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Οδικό χάρτη για τη σταδιακή μείωση του φορολογικού βάρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα συμπεριλάβει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 που αναμένεται να υποβληθεί στην ΕΕ στα τέλη Απριλίου.

Ήδη χθες ο πρωθυπουργός άνοιξε παράθυρο για «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και το επόμενο έτος. Σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά, εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα, θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το πακέτο των παρεμβάσεων για την μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά αλλά το στίγμα που θα δοθεί είναι ότι η κυβέρνηση επαναφέρει την ατζέντα των προεκλογικών της δεσμεύσεων που έχουν «παγώσει» λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι κινητήριες δυνάμεις για τις φορολογικές ελαφρύνσεις θα είναι η επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά με την σημαντική συνδρομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα και που σε συνδυασμό με την οριστική ακύρωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων θα δημιουργήσουν δημοσιονομικά περιθώρια χρηματοδότησης των μέτρων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα στη Βουλή ότι, πέραν των άλλων, το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει τα έσοδα του Δημοσίου κατά περίπου 2,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, δίνοντας τη δυνατότητα μειώσεων στη φορολογία.

Αν και το σχέδιο απλώνεται σε βάθος χρόνου και εμπεριέχει πολλούς άγνωστους «Χ» και παραμέτρους, ο στρατηγικός στόχος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω και της φορολογικής πολιτικής, καθώς σύμφωνα με τις διαπιστώσεις διεθνών κι εγχώριων οργανισμών και αναλυτών ένα από τα βαρίδια για την παραγωγική ανάκαμψη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι το υψηλό φορολογικό φορτίο στην εργασία και τις επιχειρήσεις.            

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη μείωση του ανώτατου πλαφόν, η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση του εταιρικού φόρου και των συντελεστών του ΦΠΑ. 

Αναλυτικότερα το πακέτο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προβλέπουν τα εξής:

2022

  • Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.
  • Διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες και μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλιση.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.

2023

  • Πλήρης κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό - δημόσιο τομέα και συνταξιούχους.
  • Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες. 
  • Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος.
  • Μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24% που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

2024

  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Καθιέρωση δύο βασικών  συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόνους για ηλεκτρονικές συναλλαγές με... υπόπτους για φοροδιαφυγή

Έκπτωση από το εισόδημα ή από τον φόρο θα παίρνουν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με κάρτα επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δεν θα σας... δαγκώσουν τα τεκμήρια: Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος

Ποια είναι τα εισοδήματα που προέρχονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποιες είναι οι 17 κατηγορίες εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εντεκάδα των αλλαγών στο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης

Οι μεταβολές για αποδείξεις, τεκμήρια, τα ενοίκια, κρατικές ενισχύσεις, δαπάνες για ανακαινίσεις κατοικιών, νεοφυείς επιχειρήσεις, φορολογική κατοικία, δωρεές, μετοχές και ηλεκτρικά οχήματα.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σχέδιο για τα χρέη της πανδημίας: Οι 48 δόσεις θα γίνουν 72

Στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν όλες οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, καθώς και αυτές που θα γεννηθούν φέτος με συγκεκριμένα κριτήρια.