ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Παράταση έως 21 Απριλίου για τις πληρωμές φόρων

Η σημερινή λήξη προθεσμιών για εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων και εισφορών συνέπεσε με την ειδική διατραπεζική αργία που κράτησε κλειστά τα online συστήματα των τραπεζών.

Έως τις 21 Απριλίου θα μπορούν να εξοφλήσουν φορολογικές υποχρεώσεις με δικαίωμα έκπτωσης 25% όσοι φορολογούμενοι θέλουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα, καθώς η λήξη των προθεσμιών σήμερα συνέπεσε με την ειδική διατραπεζική αργία. Πάντως, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί αντίστοιχη παράταση για τις πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών, με αποφάσεις του υφυπουργού, κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, οι οποίες  εκδόθηκαν κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή και με σκοπό να δοθεί στους πολίτες και στις επιχειρήσεις ικανός χρόνος για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με ασφάλεια, παρατείνονται οι κάτωθι προθεσμίες:

  • Παρατείνεται έως τις 21.4.2020 η προθεσμία καταβολής με δικαίωμα έκπτωσης 25% των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού (COVID-19), καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής οι οποίες έληγαν την 30.03.2020 και την 31.03.2020, των εκμισθωτών των ακινήτων τους, καθώς και των φυσικών προσώπων που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις.
  • Παρατείνεται έως τις 24.4.2020 η προθεσμία καταβολής βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, οι οποίες έληγαν την 31.03.2020, των φυσικών προσώπων που συμπληρώνουν μέχρι την 31.12.2020 το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριά αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.

Νωρίτερα, το Business Daily ανέφερε ότι σοβαρά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία δημιουργεί το γεγονός ότι σήμερα είναι η τελευταία προθεσμία για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από όσους θέλουν να ωφεληθούν από την έκπτωση 25% που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση, αλλά οι πληρωμές δεν μπορούν να γίνουν από τα συστήματα web banking και οι τράπεζες προτρέπουν τους πελάτες να κάνουν τη συναλλαγή σε καταστήματα.

Από το πρωί σήμερα όσοι πελάτες τραπεζών προσπάθησαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα ηλεκτρονικά τις εισφορές τους στον ΕΦΚΑ διαπίστωναν ότι η συναλλαγή δεν ήταν δυνατή. Αυτό οφείλεται στην ειδική διατραπεζική αργία για το Πάσχα των Καθολικών, σήμερα και την Δευτέρα, η οποία κρατά κλειστό το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET2), που αποτελεί το «νευρικό σύστημα» της διατραπεζικής αγοράς. Ταυτόχρονα, όμως, επειδή δεν πρόκειται για επίσημη εθνική αργία, τα δίκτυα καταστημάτων των τραπεζών παραμένουν σε λειτουργία.

Έτσι, οι τράπεζες προτρέπουν πελάτες που ήλθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία να διεκπεραιώσουν τη συναλλαγή σε καταστήματα, κάτι που βέβαια ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας συνωστισμού με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αύξηση των πιθανοτήτων μετάδοσης του κορονοϊού. Η πληρωμή σε κατάστημα είναι ο μόνος τρόπος για να εμφανισθεί ως ημερομηνία εξόφλησης των εισφορών η σημερινή, για να δικαιούται ο ασφαλισμένος την έκπτωση του 25% που καθιερώθηκε πρόσφατα για την εμπρόθεσμη καταβολή φόρων και εισφορών.

Η βασική ευθύνη, βέβαια, για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ανήκει στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, τα οποία, παρά το γεγονός ότι έγκαιρα επισημάνθηκε από λογιστές πως η καταληκτική προθεσμία συμπίπτει με την ειδική διατραπεζική αργία δεν προνόησαν για μια παράτασή της ως τις 14 Απριλίου, όπου θα λειτουργεί κανονικά το Target 2, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν να κάνουν τώρα, αφού δημιουργήθηκαν τα προβλήματα.

Σημειώνεται ότι, εκτός από τις εισφορές ΕΦΚΑ, σήμερα λήγει η προθεσμία για την καταβολή:

  1. Των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών που λήγουν την 30.03.2020 και την 31.03.2020, των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που δικαιούνται το ευεργέτημα της έκπτωσης ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του άρθρου πρώτου της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία τροποποίησε την από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (55 Α΄). Έως την ίδια ημερομηνία και για τα ίδια ως άνω πρόσωπα έχουν παραταθεί και οι προθεσμίες καταβολής των οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, των οποίων οι δόσεις λήγουν την 31.03.2020.
  2. Των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών που λήγουν 31.03.2020, των φυσικών προσώπων: α) που συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2020 το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους ή β) που παρουσιάζουν βαριά αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, όπως προκύπτει από την τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογικού έτους 2018 που έχει υποβληθεί ως την έναρξη ισχύος της παρούσας ή από άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Φορολογική Διοίκηση.
  3. Έως την ίδια ως άνω ημερομηνία και για τα ίδια ως άνω πρόσωπα έχουν παραταθεί και οι προθεσμίες καταβολής των οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, των οποίων οι δόσεις καταβάλλονται ως 31.03.2020.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο η εξειδίκευση του μέτρου για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Αύριο το πρωί αναμένεται από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης η εξειδίκευση του μέτρου που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ στήριξαν την αύξηση 2,7% των εσόδων στο 9μηνο

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπ. Οικονομικών, για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 10,15 δισ., με το πρωτογενές έλλειμμα να φθάνει στα 5,96 δισ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίτημα για κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δικαστές και δημόσιο

«Η έξοδος της Ελλάδας από τις δεσμεύσεις των μνημονίων αίρει τη δικαιολογητική βάση ενός ειδικού φόρου που είχε εξ αρχής στενό χρονικό ορίζοντα και επιβλήθηκε λόγω έκτακτων καταστάσεων» τονίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.