Φώτο: Shutterstock

Οι τράπεζες αναστέλλουν προσωρινά πλειστηριασμούς ευάλωτων δανειοληπτών

Προϋπόθεση για την αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου.

Σε προσωρινή αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών προχωρούν οι τράπεζες, ενώ παράλληλα μεγάλο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Γέφυρα καθώς έχουν υποβληθεί 64.000 αιτήσεις μέχρι στιγμής. 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα μέλη της, συνεπείς με την δέσμευση τους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία εν μέσω COVID 19, έχουν προβεί μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος του 2020 σε εκτεταμένες αναστολές υποχρεώσεων για ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών.

Παράλληλα οι τράπεζες υποστηρίζουν την υπαγωγή των δανειοληπτών, που έχουν παραχωρήσει την πρώτη κατοικία τους ως εξασφάλιση της δανειακής τους συμβάσεως, στο πρόγραμμα Γέφυρα του ν. 4714/2020 και ενθαρρύνουν τους δικαιούχους να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες ανακοινώνουν, επιπρόσθετα, ότι θα εξετάσουν αίτημα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, μέχρι την 31.12.2020, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων, όπως αυτή καθορίζεται στην ΥΑ Δ13οικ 10747/256/2019 (ιδίως άρθρο 4 αυτής).

Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.

Όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Χαντζηνικολάου: Σημαντική βελτίωση συνθηκών για τις τράπεζες το 2019

Ολοκληρώθηκε, με τηλεδιάσκεψη, η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ο αναπληρωτής διευθ. σύμβουλος της Eurobank Στ. Ιωάννου αναλαμβάνει πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής.