Φωτο: Shutterstock

Μ. Κατρίνης: Οι τράπεζες έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση

«Κενή περιεχομένου» αποδεικνύεται η «προστασία» που θα έδινε στους δανειολήπτες το πρόγραμμα Γέφυρα και ο νέος πτωχευτικός της κυβέρνησης σύμφωνα με το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Σχολιάζοντας την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες μέχρι το τέλος του 2020 που ανακοινώθηκε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο υπεύθυνος τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε πως αποδεικνύεται «κενή περιεχομένου η προστασία που θα έδινε στους δανειολήπτες το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ».

Όπως αναφέρει ο κ. Κατρίνης, «η Έλληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε χθες την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες μέχρι το τέλος του 2020, κάνοντας αυτό που θα έπρεπε να έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση και να νομοθετήσει η Βουλή.

Αντί να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς και κατήργησε το καθεστώς προστασίας για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Η «προστασία» που θα έδινε στους δανειολήπτες το πρόγραμμα-Γέφυρα και το νέο πτωχευτικό που διαφημίζει ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κενή περιεχομένου.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των τραπεζών πλανάται ένα ερώτημα: Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και εν μέσω πανδημίας, ποιος θα αποφασίζει για την αναστολή πλειστηριασμών; οι τράπεζες ή η κυβέρνηση;».

Υπενθυμίζουμε οτι, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα μέλη της, συνεπείς με την δέσμευση τους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία εν μέσω COVID 19, έχουν προβεί μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος του 2020 σε εκτεταμένες αναστολές υποχρεώσεων για ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών.

Παράλληλα οι τράπεζες υποστηρίζουν την υπαγωγή των δανειοληπτών, που έχουν παραχωρήσει την πρώτη κατοικία τους ως εξασφάλιση της δανειακής τους συμβάσεως, στο πρόγραμμα Γέφυρα του ν. 4714/2020 και ενθαρρύνουν τους δικαιούχους να υποβάλουν σχετική αίτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκάζια» τον Σεπτέμβριο στα δάνεια, αυξήθηκαν κατά 82%

Ρευστότητα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ απελευθέρωσαν οι τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία. Οι περισσότερες ροές χρηματοδότησης κατευθύνονται στο Δημόσιο, σημαντική αύξηση και προς τις επιχειρήσεις.