Φώτο: ΑΠΕ

Θ. Σκυλακάκης: Η αξιοποίηση κονδυλίων συνδέεται για πρώτη φορά με μεταρρυθμίσεις

«Στο Next Gen δεν υπάρχει κυριολεκτικά ούτε μια εβδομάδα, ούτε μια ημέρα, ούτε μια ώρα για χάσιμο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.  

Έμφαση στην αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό στα αμέσως επόμενα χρόνια έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, τονίζοντας ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα που αντιμετωπίζει μια μοναδική πρόκληση. 

«Θα τα καταφέρουμε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αποτύχουμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι σήμερα απαιτείται πολύ μεγάλη ταχύτητα στην αξιοποίηση των κονδυλίων που δικαιούμαστε ως χώρα, καθώς χρονικά διαρκεί λιγότερο σε σχέση με τα περασμένα.Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και για πρώτη φορά η αξιοποίηση κονδυλίων συνδέεται άμεσα και με μεταρρυθμίσεις, τόνισε. 

«Το Next Generation EU συνδυάζει μεταρρυθμίσεις με επενδύσεις και η αποπληρωμή του γίνεται στη βάση ποσοτικών στόχων  (targets) και οροσήμων (milestones), η αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των οποίων οδηγεί σε αντίστοιχες εκταμιεύσεις στη βάση ενός εγκεκριμένου προϋπολογισμού», εξήγησε. 

«Στο Next Gen δεν υπάρχει κυριολεκτικά ούτε μια εβδομάδα, ούτε μια ημέρα, ούτε μια ώρα για χάσιμο», τόνισε. 

Επισήμανε επίσης ότι είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν παράλληλα πόροι και από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη στην οικονομία και στην κοινωνία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που κληρονόμησε το οικονομικό επιτελείο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά «την υπερφορολόγηση της παραγωγικής δραστηριότητας, το πολύ υψηλό μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, την εκτεταμένη γραφειοκρατία που πνίγει την επιχειρηματικότητα και την επιμονή σοβαρού μέρους του παραγωγικού ιστού στην «μαύρη» οικονομική δραστηριότητα». 

«Η αλλαγή μοντέλου που επιδιώκουμε έχει ως κύριο στόχο την στροφή σε μια πολύ πιο εξωστρεφή οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική, με πολύ μεγαλύτερο 'άσπρο' μέρος, που πληρώνει ταυτόχρονα και πολύ χαμηλότερους φόρους και εισφορές. Η μετάβαση αυτή είναι μια αλλαγή όχι μόνο οικονομική. Αλλάζει θεμελιωδώς και τεχνολογίες και νοοτροπίες και θεσμούς. Και -το πιο σημαντικό- συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Η βασική κατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που επιταχύνουν την ανάκαμψη και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου -και εκσυγχρονίζουν τις λειτουργίες του κράτους- προς πράσινη και ψηφιακή κατεύθυνση, τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Οι επτά βασικοί άξονες για τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Πράσινη ενέργεια και ψηφιακή μετάβαση στο επίκεντρο των επενδύσεων που θα πρέπει να προωθήσουν τα κράτη - μέλη. Η κατάθεση των προκαταρκτικών προτάσεων έως 15/10, με στόχο ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Απρίλιο 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η ελληνική βιομηχανία έδειξε αντοχές μέσα στην πανδημία

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία ο υπουργός τόνισε ότι «η μεγάλη πρόκληση στην οποία η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί, είναι η στροφή της οικονομίας προς ένα νέο, έξυπνο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση Πισσαρίδη: Πώς θα πετύχει η Ελλάδα την αύξηση των εισοδημάτων

Το σχέδιο περιγράφει 14 δράσεις αναπτυξιακής πολιτικής, δεδομένων των στόχων και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας. Tον Σεπτέμβριο 2020 θα ακολουθήσει η τελική έκθεση με αναφορά στη χρηματοδότηση των προτεινόμενων δράσεων.