Φωτο: Shutterstock

Βαριές απώλειες απασχόλησης σε εστίαση - ξενοδοχεία, μείωση 39,5%

Ισχυρό το χτύπημα και στον κλάδο των κατασκευών, όπου η απασχόληση μειώθηκε 16,3% και οι ώρες εργασίας 13,2% το β' τρίμηνο.

Ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και το lockdown δέχτηκαν εστίαση και καταλύματα το δεύτερο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, με τον δείκτη απασχόλησης να σημειώνει πτώση 39,5%, ενώ οι ώρες εργασίας μειώθηκαν 78,5% και οι μισθοί και τα ημερομίσθια 69,7%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ισχυρά χτυπήθηκε και ο κλάδος των κατασκευών, όπου η απασχόληση μειώθηκε 16,3%, οι ώρες εργασίας 13,2% και οι μισθοί και τα ημερομίσθια 6,9%.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης απασχολούμενων ατόμων μειώθηκε σε: Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (5,6%), Μεταφορά και αποθήκευση (5,1%), Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (4,7%), Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (4,5%) και Ενημέρωση και επικοινωνία (0,5%).

Αντίθετα, αυξήθηκε σε: Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αεριού, ατμού και κλιματισμού (2,3%), Ορυχεία και λατομεία (1,5%) και Μεταποίηση (1%).

Ο δείκτης ωρών εργασίας μειώθηκε σε: Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (21%), Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (19,5%), Μεταφορά και αποθήκευση (19,4%), Ενημέρωση και Επικοινωνία (13,8%), Μεταποίηση (12,6%), Ορυχεία και λατομεία (7,3%) και Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (6%).

Αυξήθηκε σε Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αεριού, ατμού και κλιματισμού (2,3%).

Ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων μειώθηκε σε: Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (11,6%), Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (11,5%), Μεταποίηση (7,1%), Μεταφορά και αποθήκευση (6,9%) και Ορυχεία και λατομεία (5,2%).

Στον αντίποδα, αυξήθηκε σε: Ενημέρωση και επικοινωνία (4,2%), Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (3,8%) και Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αεριού, ατμού και κλιματισμού (0,9%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 1,5% του ΑΕΠ το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης πέρυσι

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ 1ης κοινοποίησης (Απρίλιος 2020) και 2ης κοινοποίησης (Οκτώβριος 2020), δεν υπήρξε μεταβολή ως προς τον προσδιορισμό του πλεονάσματος, ενώ, αντίθετα, αυξήθηκε το χρέος κατά 3,9 μονάδες του ΑΕΠ.