ΓΔ: 1374.78 -0.46% Τζίρος: 5.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:51:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απειλή νέας οικονομικής ανατροπής από το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Ένας μήνας lockdown θα είχε κόστος 6 δισ. ευρώ στην οικονομία. Νέα επιβάρυνση του προϋπολογισμού για τη στήριξη των πληγέντων από τον Ιανό.

«Κόκκινο χτυπάει» η αγωνία του οικονομικού επιτελείου, καθώς λόγω έξαρσης της πανδημίας ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος γενικευμένης καραντίνας στην οικονομία που θα βαθύνει την ύφεση και θα διογκώσει το δημοσιονομικό κόστος «ξεφουσκώνοντας» το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 37,8 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα νέο αναπάντεχο πλήγμα επέφερε στο προϋπολογισμό ο κυκλώνας Ιανός, επιτείνοντας το ταμειακό πρόβλημα του Δημοσίου. 

Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες για την εξέλιξη του κορονοϊού και τις αποφάσεις στο πεδίο της οικονομίας. Σε περίπτωση που η δυναμική των κρουσμάτων συνεχισθεί, τότε αναπόφευκτα ο παραγωγικός ιστός θα υποχρεωθεί να κατεβάσει και πάλι ρολά. Ακόμα και αν το lockdown διαρκέσει μόλις 14 ημέρες, η ζημιά για την οικονομία και τον προϋπολογισμό θα προσλάβει μεγάλες διαστάσεις Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, το κόστος για κάθε μήνα καθολικής καραντίνας ανέρχεται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν τις εξελίξεις με έντονη αγωνία και δηλώνουν έτοιμοι να παρέμβουν με πρόσθετα μέτρα στήριξης αν και όποτε χρειασθεί, αλλά αρμόδιες πηγές θεωρούν καταστροφικό το σενάριο επιβολής γενικευμένης καραντίνας στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου. Μάλιστα, όπως λένε, αυτή η εξέλιξη θα ανέτρεπε τους σχεδιασμούς και θα έπληττε ακόμα δριμύτερα την οικονομία, την ώρα που τα χειρότερα έχουν περάσει και τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση στο τρίμηνο του καλοκαιριού θα είναι αισθητά περιορισμένη σε σχέση με το 15,2% του δεύτερου τριμήνου.

Προς το παρόν, πάντως, το ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών επικεντρώνεται στην επούλωση των πληγών για τα νοικοκυριά που χτυπήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με εννέα παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το αποθεματικό του προϋπολογισμού.

Το πακέτο περιλαμβάνει:

1. Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. Η καταγραφή των ζημιών θα γίνει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφέρειες και τους δήμους. Θα καταβληθούν χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών τα οποία είναι:

  • Οικονομική ενίσχυση ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
  • Επιπλέον 600 ευρώ για τις οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες.
  • Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
  • Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
  • Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Επισημαίνεται ότι οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

3. Αποζημιώσεις σε υποδομές. Το υπουργείο Υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα διαθέσει, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί, για αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

4. Αποζημιώσεις σε αγρότες. Μέσω του ΕΛΓΑ,θα προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι πιστώσεις θα διατεθούν άμεσα, από το τακτικό αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών. Οσον αφορά τις μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, οι οποίες αφορούν φυτικό, πάγιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο, δύνανται, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.

5. Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες. Το υπουργείο Οικονομικών είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα. Θα υπάρξει,έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών.

7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των δήμων που έχουν πληγεί.

9. Επιχειρήσεις των δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 χωρίς τις προϋποθέσεις για τον μειωμένο τζίρο και τη χρήση ταμειακής μηχανής που θα ισχύσουν για τις υπόλοιπες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή απειλή στον προϋπολογισμό από την πανδημία και τον πληθωρισμό

Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την έξαρση της πανδημίας και το κύμα ακρίβειας. Πιθανό να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την ώρα που το έλλειμμα βρίσκεται στο «κόκκινο».
Foroi, Forologia, FPA, VAT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ οδηγούν τα... ζόρια του προϋπολογισμού

Να μην παραταθεί το 2024 η μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό και υγεία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς το κόστος των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες είναι πολύ υψηλό.
Kakokairia-Volos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καταστροφές μειώνουν το πλεόνασμα και «ψαλιδίζουν» τις νέες παροχές

Άμεσα στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός για πρόσθετες δαπάνες 700 εκατ. ευρώ, ενώ από μηδενική βάση εξετάζονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Ανάσες» από τα κοινοτικά κονδύλια 2,25 δισ. ευρώ.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει ο στόχος για το ΑΕΠ του 2023, «μπόνους» κατά μισή μονάδα

Αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το υπουργείο Οικονομικών, καθώς κοπάζει η ενεργειακή κρίση. Στο 2,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8%, τοποθετείται ο πήχης για τον ρυθμό ανάπτυξης.