ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ύφεση έως 15% το α' τρίμηνο φέρνει στην οικονομία το lockdown

«Γονάτισαν» τα δημόσια έσοδα τον Δεκέμβριο με διψήφιο ποσοστό υστέρησης σε σχέση με το στόχο. Δεν υπάρχουν «πυρομαχικά» για στήριξη της οικονομίας αν παραταθεί η πανδημία το γ' τρίμηνο.

Πλήγματα στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά προκαλεί η επέλαση της πανδημίας με τα διαδοχικά και εκτός αρχικού κυβερνητικού σχεδιασμού lockdown, που διατηρούν τις υψηλές ταχύτητες ύφεσης και ανοίγουν τρύπες στα κρατικά ταμεία.

Η επιμήκυνση της καραντίνας με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού κρατά το ΑΕΠ σε καθοδική τροχιά και προοιωνίζεται διψήφιο ποσοστό ύφεσης στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με δυσμενή σενάρια να ανεβάζουν το ποσοστό κάμψης του ΑΕΠ ακόμα και στο 15%.

Αν και το οικονομικό επιτελείο εμμένει, προς το παρόν τουλάχιστον, στην εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 4,8% το τρέχον έτος, ωστόσο αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι οι παράγοντες κλειδιά για τις εξελίξεις είναι η μεταβολή του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το «άνοιγμα» βασικών τομέων της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο σκηνικό δημιουργεί επισφάλειες για το χρόνο εκκίνησης και την ταχύτητα της ανάκαμψης. Τον έντονο προβληματισμό του για το ενδεχόμενο μακράς διάρκειας παράτασης της υγειονομικής κρίσης εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πάμε με πανδημία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς θα έχουμε σοβαρό θέμα, όχι όμως χρεοκοπία»

Σημειώνεται ότι ο κεντρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας από τον Απρίλιο με ταυτόχρονη απόσυρση των μέτρων στήριξης. «Δεν υπάρχει plan B για την περίπτωση που η φωτιά δεν σβήσει το αργότερο έως τις αρχές του καλοκαιριού», έλεγε αρμόδια πηγή  

Τα σύννεφα έχουν πυκνώσει και στην Ευρώπη, καθώς διεθνείς οίκοι και οικονομολόγοι υπό τη σκιά των περιοριστικών μέτρων αντιστρέφουν τις προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του έτους βλέποντας ύφεση αντί για ανάπτυξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικονομολόγοι του Bloomberg προβλέπουν συρρίκνωση κατά περίπου 4% τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,3%, η JPMorgan βλέπει συρρίκνωση κατά 1% έναντι ανάπτυξης 2%, ενώ η UBS προβλέπει ύφεση 0,4% από ανάπτυξη 2,4%.

Στο μέτωπο του προϋπολογισμού η συρρίκνωση της κατανάλωσης πλήττει τα φορολογικά έσοδα, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος  νέας γενιάς «κόκκινων» χρεών στο Δημόσιο, λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Δεκέμβριο καταγράφηκε ραγδαία πτώση στις εισπράξεις από φόρους της τάξης του 15% και μάλιστα σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο που κατέβασε χαμηλά τον πήχη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τις Κομισιόν η φοροδιαφυγή και η πανδημία προκάλεσαν απώλειες εσόδων από ΦΠΑ πάνω από 8 δισ. ευρώ το 2020. Η καθίζηση των εισπράξεων επηρεάζει ανοδικά το πρωτογενές έλλειμμα, που με βάση την τελευταία πρόβλεψη τοποθετήθηκε στο 7,22% του ΑΕΠ ή στα 11,760 δισ. ευρώ για το 2020 σε όρους ενισχυμένης εποπτείας.

Δημοσιονομικούς κραδασμούς  φέρνει και η επέκταση των μέτρων στήριξης λόγω της παράτασης του  lockdown. Μόνο ο 5ος και 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής κοστίζουν γύρω στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ 1 δισ. ευρώ το μήνα είναι η επιβάρυνση από τα ειδικά  επιδόματα για τις αναστολές των συμβάσεων και την αντίστοιχη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Την ίδια ώρα, υπό την απειλή μαζικών λουκέτων στην αγορά και έκρηξης της ανεργίας, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πρόσθετες παρεμβάσεις που θα «φουσκώνουν»  το λογαριασμό για τα κρατικά ταμεία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλύτερο του στόχου το έλλειμμα στα 3,4 δισ. με βελτιωμένα τα έσοδα

«Σημαντικό ρόλο στην μέχρι σήμερα ανθεκτικότητα των δημοσίων εσόδων έχει διαδραματίσει η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών και ο υψηλός βαθμός συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης και ANFAs «στήριξαν» τα δημόσια έσοδα στο 8μηνο

Τα φορολογικά έσοδα έφθασαν στα 28,7 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μικρή πτώση 0,5% έναντι του στόχου, με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη, να εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία τους.