ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:04:47 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αύριο η υπογραφή του καταστατικού για το East Mediterranean Gas Forum

Στο EMGF συμμετέχουν επτά χώρες ως ιδρυτικά μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ υπάρχουν υψηλές πιθανότητες να ενταχθούν σε αυτό τόσο η Γαλλία όσο και οι ΗΠΑ.

Στην υπογραφή του καταστατικού του  East Mediterranean Gas Forum (EMGF) προχωρούν αύριο 22/9  τα ιδρυτικά του μέλη, τα οποία προέρχονται από επτά χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν παράγοντες του ισραηλινού υπ. Ενέργειας.

«Το EMGF το οποίο μέχρι σήμερα ήταν απλά στο στάδιο των συζητήσεων, θα καταστεί ένας πραγματικός διεθνής οργανισμός», τόνισε ο Yuval Steinitz, υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, μιλώντας στο Reuters. 

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του EMGF ανήκει στην Αίγυπτο, με άλλες 6 χώρες να μετέχουν ως ιδρυτικά μέλη: Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισραήλ, Ιορδανία και Παλαιστίνη.

Παράλληλα ο Ισραηλινός υπουργός προσέθεσε ότι «μέσω του φόρουμ θα υπάρξει και ομαλοποίηση των σχέσεων σε τοπικό επίπεδο, διαδικασία μέσω της οποίας θα αναπτυχθεί περαιτέρω το τομέα φυσικού αερίου του Ισραήλ και φυσικά οι εξαγωγές προς τις γειτονικές του χώρες αλλά και προς την Ευρώπη». 

Σύμφωνα με το Reuters μέλη του φόρουμ δεν αποκλείεται να γίνουν τόσο η Γαλλία όσο και οι ΗΠΑ, ενώ η δημιουργία του καταφθάνει μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, ενώ το Ισραήλ έχει, ήδη, ξεκινήσει να εξάγει φυσικό αέριο σε Ιορδανία και Αίγυπτο. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Να ληφθούν μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατήρησε ότι η Κομισιόν έχει «ευήκοα ώτα» για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects όπως οι ΗΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Πώς οι ενεργειακές κρίσεις επηρέασαν την οικονομία

Σε ειδική μελέτη η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας εξετάζει πώς η Ελλάδα αντέδρασε στις ενεργειακές κρίσεις από το 1970 έως και σήμερα και στις συνέπειες που είχαν για πληθωρισμό αλλά και δημοσιονομικά μεγέθη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Ναι στην εθελοντική μείωση ζήτησης φυσικού αερίου

Η υφυπουργός έθεσε επίσης, το ζήτημα της μεγάλης μείωσης και της αστάθειας των τιμών CO2, που περιπλέκουν τις προσπάθειες για απαλλαγή από τον άνθρακα, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχετικές επενδύσεις.