ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ευκαιρία να καλυφθεί το επενδυτικό κενό 100 δισ. ευρώ της τελευταίας 10ετιας

Οι ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση της πανδημίας προσφέρουν μία σπάνια ευκαιρία στην Ελλάδα τόνισαν οι ομιλητές σε διαδικτυακή συζήτηση του κύκλου ιδεών.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και καλείται να εκμεταλλευτεί την συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων και των χρημάτων που θα εισρεύσουν στη χώρα από τα ευρωπαϊκά κανάλια. Ένα επενδυτικό κενό ύψους 100 δισ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί από τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009 μπορεί να καλυφθεί τα επόμενα χρόνια μέσα από τις χρηματοδοτήσεις που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα.

Στη συζήτηση του think tank e-kyklos για το αν «Υπάρχει μακροπρόθεσμο και βιώσιμο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό πλαίσιο; - Τι θα γίνει μετά το τέλος της «πανδημικής» χαλάρωσης;», σημειώθηκε πως η χώρα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα τα επόμενα χρόνια και να απορροφήσει τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου, καθώς το δημόσιο χρέος αν και θα ανέβει τα επόμενα χρόνια λόγω της πανδημίας δεν πρόκειται να αποτελέσει τροχοπέδη για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας αν εκμεταλλευτεί σωστά τα ευρωπαϊκά κανάλια.

Γ. Ζανιάς: Σε καλύτερη θέση η ελληνική οικονομία σε σχέση με το 2009

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών επεσήμανε πως το δημόσιο χρέος είναι ήδη πολύ υψηλό και μπορεί με την κρίση της πανδημίας να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, ωστόσο η διαχείριση του μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με εκείνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009. «Το κόστος εξυπηρέτησης του τεράστιου δημόσιου χρέους βρίσκεται σήμερα στο 50% περίπου αυτού που υπήρχε την περίοδο 2009-2010, λόγω των πολύ καλών ποιοτικών χαρακτηριστικών της διάρθρωσης του χρέους, παρόλο που ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος θα είναι κατά 50% υψηλότερο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα πλέον υπάρχουν και οι δυνατότητες για γρήγορη ανάπτυξη της χώρας μετά την πανδημία καθώς θα διπλασιαστούν οι πόροι του επόμενου δημοσιονομικού πλαισίου μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης που θα προστεθούν στο αναπτυξιακό απόθεμα που διαθέτει η Ελλάδα. Πλέον θα είναι πρόκληση να απορροφηθούν κονδύλια ύψους περίπου 10 δισ. κάθε χρόνο για τα επόμενα 7 χρόνια

Για τις τράπεζες, ο κ. Ζανιάς υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει νέα γενιά κακοπληρωτών, αναφέροντας πως «σημαντικό επίσης είναι να μην επηρεαστεί η κουλτούρα πληρωμών/συναλλακτικών ηθών (payment culture) μετά από τόσες αναστολές πληρωμών που παρέχονται τόσο από τις τράπεζες αλλά και από το κράτος και να αποφευχθεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών που εν τέλει γνωρίζουμε καλά ότι λειτουργούν εις βάρος της χρηματοδότησης υγιών επιχειρήσεων και του υγιούς ανταγωνισμού».

Α. Ταμβακάκης: Πλέον υπάρχουν χρήματα για να χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά σχέδια

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EOS Capital Partners, Απόστολος Ταμβακάκης, από την πλευρά του σημείωσε πως «ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες για την Ελλάδα» καθώς έρχονται χρήματα μέσα από τα ευρωπαϊκά κανάλια που θα δώσουν την δυνατότητα να καλυφθεί το επενδυτικό κενό των περασμένων ετών που έφτανε τα 100 δισ. ευρώ Τόνισε πως το στοίχημα θα είναι να αξιοποιηθούν τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία άμεσα.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να δοθούν κίνητρα ώστε να υπάρξουν εξαγορές και συγχωνεύσεις, τονίζοντας πως «υπάρχει μεγάλη επενδυτική διάθεση στην Ελλάδα παρά την πανδημία. Κάτι το οποίο είναι αξιοσημείωτο». Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουμε μία πολύ μεγάλη διάθεση να επενδύσουν, να συζητήσουν με στρατηγικούς ή χρηματοοικονομικούς συνεπενδυτές, αλλά και να παίξουν ρόλο στις εξαγορές και συγχωνεύσεις εντός χώρας. Γι’ αυτό θα έπρεπε ειδικά για τις ΜμΕ, που αποτελούν το 99% του συνόλου, να δοθούν κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προσπάθειες, που γίνονται, για να επιλυθεί το ζήτημα με τις εταιρείες – ζόμπι, αναμένεται να βοηθήσει την αγορά συνολικά».

Γ. Προκοπάκης: Να εκμεταλλευτούμε τα χαμηλά επιτόκια

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γ. Προκοπάκης σημείωσε πως αν και δεν υφίσταται πραγματικό πρόβλημα χρέους «η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρέους της νωρίτερα» σε σχέση με τις άλλες χώρες και υπογράμμισε πως «χρειάζεται μια πιο δυναμική στρατηγική διαχείρισης του χρέους» και να εκμεταλλευτούμε τα χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά.

Ο κ. Προκοπάκης σημειώνει πως έχει υπάρξει μια «φοβική διαχείριση του χρέους», αναφέροντας πως το φθηνό χρήμα που μπορεί να έρθει από τις αγορές μέσω των χαμηλών επιτοκίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους.

 Σύμφωνα με τις προβλέψεις τα χαμηλά επιτόκια θα υπάρξουν μέχρι το 2024, και υπογράμμισε πως χρειάζεται μια πιο επιθετική πολιτική διαχείρισης του χρέους, με την κυβέρνηση «να σηκώνει δάνεια ακόμη και αν δεν χρειάζεται για να αγοράζει χρέος».

«Έχουμε ένα μπαζούκας 10 δισ. ευρώ να κάθεται. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα να κινηθεί επιθετικά για την άντληση κεφαλαίων» και σε συνεργασία με την ΕΚΤ και ESM αυτοί οι πρόσθετοι πόροι να κατευθυνθούν στην μεταφορά του χρέους στους επενδυτές.  

Σημείωσε πως στις 18 Μαρτίου, στην αρχή της πανδημίας, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν ανέβει μέχρι και το 4%, με την απόφαση της ΕΚΤ να αλλάζουν το κλίμα. «Ενώ είχαμε το περιώνυμο μαξιλάρι, κανένας επενδυτής δεν βασίστηκε στο μαξιλάρι για να στοιχηματίσει υπέρ της Ελλάδας εκείνη την περίοδο του Μαρτίου. Τα μέτρα της Λαγκάρντ γύρισαν το τραπέζι».

Γκ. Χαρδούβελης: Ήρθαν πιο κοντά οι χώρες της ευρωζώνης μετά το σοκ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης η κρίση της πανδημίας αποτελεί «τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα» παρά το γεγονός πως η ύφεση υπολογίζεται να φτάσει στο 8% για το 2020 ενώ το 2021 αναμένεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 5-5,5% όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατά μέσο όρο.

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως «οι Ευρωπαίοι έδειξαν διάθεση για να ενισχυθεί το fiscal union» κάνοντας μεγάλα βήματα επισημαίνοντας πως μια τέτοια συζήτηση θα ήταν αδιανόητη πριν κάποια χρόνια και πρόσθεσε πως αυτή η κρίση θα σπρώξει την ευρωζώνη να συνδεθεί ακόμα περισσότερο.

Επεσήμανε πως τα χρήματα που πρόκειται να λάβει η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά κανάλια θα δίνουν την δυνατότητα να πέφτουν κάθε χρόνο χρήματα σε επενδυτικά σχέδια για τα επόμενα 6-7 χρόνια. Παράλληλα υπογράμμισε πως τα χρήματα που θα δώσουν πραγματικά ώθηση στην οικονομία θα είναι αυτά που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπορούν να ενισχύσουν την «παραγωγικότητα καθώς και τα χρήματα που δίνονται για έρευνα και ανάπτυξη» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Symfonia-Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γύρισαν πίσω 350.000 Έλληνες: Άρχισε το brain gain με αιχμή την Τεχνολογία

Επιστρέφουν σταδιακά οι 600.000 Έλληνες υψηλών δεξιοτήτων που είχαν φύγει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης. Έξι στις δέκα νέες θέσεις δημιουργούνται σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης. Στην Πληροφορική η μεγαλύτερη ζήτηση.