ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σχέδιο 160 εκατ. ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων στη Λάρισα

Πρόκειται για ένα σχέδιο άμεσης δράσης που θα περιλαμβάνει απλές και γρήγορες διαδικασίες για όσους είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο 160 εκατ. ευρώ για την ενεργό στήριξη τοπικών επιχειρήσεων και εργαζομένων, από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, και την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, πρόκειται για ένα σχέδιο «άμεσης δράσης», με γρήγορες και απλές διαδικασίες, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών, που είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται λόγω του COVID-19, αλλά και των εργαζομένων που απώλεσαν εισόδημα λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνταν.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, «μετά την ενίσχυση με 80 εκατ. ευρώ των επενδύσεων υφισταμένων και νέων επιχειρήσεων, μέσω των προγραμμάτων «Επανεπενδύω» και «Επενδύω στη Θεσσαλία», μετά τη στήριξη με 50 εκατ. ευρώ των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, λόγω της πανδημίας του covid-19, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει ανάσα ρευστότητας με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ενισχύοντας το κεφάλαιο κίνησης μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού». 

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό διατίθενται για τον σκοπό αυτό 30.000.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014- 2020 και της δράσης «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Θεσσαλία».

Η χρηματοδότηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας «καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ. Το όριο επιχορήγησης είναι από 5.000 ευρώ κατ' ελάχιστο έως 50.000 ευρώ μέγιστο. Δηλαδή δεν μπορούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις με έξοδα κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις με έξοδα πάνω από 100.000 ευρώ θα επιδοτηθούν με 50.000 ευρώ. Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα: των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών, του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση και του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους».

Όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, «μέσω της νέας δράσης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, ενισχύουμε το κεφάλαιο κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης λειτουργεί συμπληρωματικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα από το κεντρικό κράτος. Στηρίζουμε με ενεργητικές πολιτικές, με έργα και όχι λόγια, με πράξεις και όχι θεωρία την κοινωνία και την οικονομία, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 επενδύει επιπλέον 55,4 εκατ. ευρώ σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, ενισχύει με 18 εκατ. ευρώ την ίδρυση και λειτουργία τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και με 15 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των θεσσαλικών μικρών επιχειρήσεων, μέσω παροχής τραπεζικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικό πρόγραμμα με ελληνική συμμετοχή χρηματοδοτεί deep tech startups

Ένα από τα πρώτα προγράμματα πανευρωπαϊκής εμβέλειας στον χώρο του deep tech θα ανοίξει τον πρώτο κύκλο χρηματοδοτήσεων που στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτομίας με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τους πόρους του σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, το πρόγραμμα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις με το 90% να το θεωρούν απαραίτητο για τη στήριξη των πολιτικών ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.