ΓΔ: 1502.79 0.83% Τζίρος: 97.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Έρχεται η «Εργάνη II» για ελάφρυνση των επιχειρήσεων

Την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε μια προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Λύση στα ολοένα και αυξανόμενα παράπονα για δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης και υποβολής προτάσεων και πλέον μπαίνει στη τελική ευθεία ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της «Εργάνης II».

Βασικοί άξονες των αλλαγών είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η ευκολία στη χρήση των υπηρεσιών, όπως και η ουσιαστική προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και η μείωση του κόστους συμμόρφωσης των εργοδοτών.

Υπενθυμίζεται ότι η «Εργάνη» προσπάθησε να δώσει λύσεις στο πεδίο της παρακολούθησης και του ελέγχου της αγοράς εργασίας, ενσωματώνοντας σταδιακά και σε ηλεκτρονική μορφή το σύνολο των, θεσμικά προβλεπόμενων, στοιχείων ενημέρωσης των φορέων εποπτείας του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, Ε.Φ.Κ.Α., Ο.Α.Ε.Δ.) από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία.

Τελικά, σύμφωνα με καταγγελίες του ΣΕΒ και άλλων επιχειρηματικών φορέων, η γραφειοκρατία και η ουσιαστική καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων μετέβαλε την «Εργάνη» σε ένα σύστημα που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Βρούτση:

«Μετά την εμπειρία επτά χρόνων λειτουργίας και παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας την περίοδο από το 2015 έως και τα μέσα του 2019 υποτίμησε ή και υπονόμευσε το ρόλο του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες προκειμένου το στρατηγικό αυτό εργαλείο να αναβαθμιστεί και να γίνει ένα από τα κύρια εργαλεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθυνθήκαμε στο τέλος Ιουλίου (λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές) σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, σε μια ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης και στην υποβολή προτάσεων.

Η υποβολή προτάσεων ολοκληρώθηκε και για την επεξεργασία τους συνεστήθη στις 10.10.2019 Επιτροπή-Ομάδα Εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, υπό την Γενική Γραμματέα Εργασίας Άννα Στρατινάκη, προκειμένου να διαμορφώσουν (έως 10.11.2019) μια δέσμη θεσμικών, κανονιστικών και τεχνικών/παραμετρικών αλλαγών, οδηγώντας εντός του μηνός Νοεμβρίου 2019 σε νομοθετική πρωτοβουλία, στοχεύοντας στην αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», τη σημαντικότερη οργανωτική καινοτομία στην ιστορία του Υπουργείου Εργασίας.

Το νέο και ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα αποτελέσει τομή στη σχέση πολιτείας, επιχειρήσεων και εργαζομένων, υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως την νέα ανταγωνιστική τροχιά της ελληνικής οικονομίας. Η ανάπτυξη του «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα βασιστεί στους παρακάτω άξονες προτεραιότητας:

α) τη δραστική απλοποίησή του και την αλλαγή στη σχεδιαστική φιλοσοφία με πυρήνα την ενιαιοποίηση των επιμέρους λειτουργιών και οδηγιών χρήσης, για να αποτελέσει ένα εύχρηστο, οικείο και φιλικό εργαλείο στο χρήστη (εργαζόμενο ή εργοδότη), ακόμη και σε άτομα με αναπηρία

β) την κωδικοποίηση και απλοποίηση του σχετικού νομοθετικού και κανονιστικού περιεχομένου (νόμοι, κανονιστικές ρυθμίσεις και εγκύκλιοι) για την καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας και την απλοποίηση χρήσης του συστήματος

γ) την ανάπτυξη και ενσωμάτωση στο σύστημα νέων ψηφιακών λειτουργιών, όπως το ψηφιακό ωράριο και της κάρτας εργασίας.

δ) την ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών δυνατοτήτων του, για την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους κοινωνικούς εταίρους, τα ερευνητικά κέντρα και την πολιτεία

ε) τη βελτίωση της διαλειτουργικότητάς του με άλλες κρίσιμες βάσεις δεδομένων της πολιτείας, ιδίως δε του Ε.Φ.Κ.Α. και της Α.Α.Δ.Ε. και, κατά συνέπεια, την περαιτέρω αξιοποίησή του ως μέσο σχεδιασμού ορθολογικών και αποδοτικών δημόσιων πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης, τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και τη ριζική αντιμετώπιση παθογενών συμπεριφορών όπως η αδήλωτη, η υποδηλωμένη και η ανασφάλιστη εργασία

ε) την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης των εργοδοτών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

grafeiokratia_epixeirimatias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πνίγει» τις επιχειρήσεις το σύστημα «Εργάνη»

Απίστευτος όγκος... ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας καταγράφεται από τον ΣΕΒ: Για κάθε εργαζόμενο υπάρχουν 10 βασικά έγγραφα με 2.773 πεδία (!) προς συμπλήρωση από την επιχείρηση. Οι προτάσεις στην κυβέρνηση για αλλαγές που θα δώσουν «ανάσες» στον επιχειρηματικό κόσμο.
pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας προστατεύει τους εργαζομένους

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι από 250 επιχειρήσεις έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους, επειδή εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Ergasia, Tilergasia, Telergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από σήμερα «ξεπαγώνουν» οι τριετίες για τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνει ότι η εφαρμογή των τριετιών δεν είναι εθελοντική, αλλά είναι υποχρεωτική. Είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2024.
ergasia-symfwnia-douleies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακάμπτει η αγορά εργασίας με αύξηση εργαζομένων και μισθών

Στους 2.579.222 ανέρχονται οι εργαζόμενοι με μισθωτή εξαρτημένη εργασία καθώς έχουν αυξηθεί κατά 405.032 σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ οι μέσες μηνιαίες αποδοχές έχουνε ενισχυθεί κατά 14%.
ESTIASI, KAFETERIA, CAFE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί καθυστερεί η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην εστίαση

Όπως ανέφερε η ΓΓ Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη, οι κλάδοι της εστίασης, του τουρισμού και του λιανεμπορίου θέλουν μια ιδιαίτερη προσοχή για την τήρηση των εργασιακών κανόνων.