ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Μυτιληναίος: Απόλυτα αναγκαία η εθνική συσπείρωση 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συντάξει σύντομα ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Την άποψη ότι η τρέχουσα περίοδος είναι η κατάλληλη ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίος μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου για την Ελλάδα μετά την πανδημία και με θέμα τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα.

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι «είμαστε ακόμη ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά. Οι παγκόσμιες αγορές και η παγκόσμια οικονομία έχουν αντιδράσει με πρωτοφανή ταχύτητα και καλά ανακλαστικά, ενήργησαν γρήγορα και αποφασιστικά. Οι αντιδράσεις των αγορών ήταν γρήγορες και με αντανακλαστικά».

«Εμείς τι εισπράττουμε ως χώρα;», διερωτήθηκε και προσέθεσε «έχουμε κατάρρευση του τουρισμού και ευρύτερα του συγκεκριμένου κλάδου της εστίασης. Πώς μπορεί να αντιδράσουν χώρες; Δημοσιονομικά και νομισματικά. Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί να κάνει, στο πεδίο της ύφεσης ώστε να συγκρατηθεί - θυμίζω ότι είχα προβλέψει τον Απρίλιο 10% ύφεση, ίσως είναι λιγότερο τελικά λόγω δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Στο νομισματικό επίπεδο η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς έχουμε ευρώ και δεν μπορούμε να τυπώσουμε χρήμα - ίσως και καλώς».

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι από τους κερδισμένους, καθώς αναγνωρίστηκε ότι επλήγη περισσότερο και δυσανάλογα από την πανδημία. Πρέπει να εστιάσουμε στο μηχανισμό ανάκαμψης. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει σε βασικά σημεία αυτού του μηχανισμού, αλλά πιέζουν τις χώρες να υποβάλλον σχέδια. Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει να οριστικοποιήσουν οι Βρυξέλλες τα guidelines, εμείς πρέπει να συντάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να το υλοποιήσουμε».

Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, χαρακτήρισε την κρίση της πανδημίας, ως «μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που πρέπει η κυβέρνηση να αρπάξει από τα μαλλιά. Τώρα είναι η ευκαιρία. Με καταλύτη την πανδημία, θα γίνει επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα».

Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε την ανάγκη για εθνική συσπείρωση. «Η χώρα διέρχεται τριπλής κρίση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υγειονομική κρίση και οικονομική ως παρεπόμενο της πανδημίας. Πριν ένα χρόνο κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μπορούσαν να συμβούν αυτά τα τρία μαζί. Διαβλέπω ωστόσο μια εθνική συσπείρωση. Δεν υπάρχουν παραταξιακές διαφορές σε αυτό που αντιμετωπίζουμε, δεν φταίει κάποιος για την κρίση στα ελληνοτουρκικά ή την πανδημία. Είναι, λοιπόν, μοναδική η ευκαιρία συσπείρωσης. Η κυβέρνηση δεν έχει να κατηγορήσει για κάτι την αντιπολίτευση όπως κι η αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση. Και αυτή η σύμπνοια και ομόνοια πρέπει να μετουσιωθεί σε εθνική στάση», τόνισε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαίος ο εξορθολογισμός του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, κκ Μ. Κατρίνης και Γ. Αρβανιτίδης τονίζουν ότι το κόστος του ρεύματος για τη βιομηχανία έχει αυξηθεί έως 50% και μάλιστα εν τω μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεση μείωση του κόστους ρεύματος ζητά η Ελληνική Παραγωγή

Η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά €600 εκατ., των φόρων και εισφορών κατά €140 εκατ. και της απασχόλησης κατά 12.000 θέσεις εργασίας, τονίζει η Ελληνική Παραγωγή.