ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό Pixabay

Αντιδρούν οι επιχειρήσεις στα πρόστιμα για τηλεργασία

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Αν. Μιχάλαρος, υπογραμμίζει τις δυσκολίες κυρίως των ΜμΕ στο εν λόγω μέτρο.

Αντιρρήσεις αλλά και προβληματισμό εκφράζουν οι επιχειρήσεις αναφορικά με την απειλή επιβολής προστίμου σε όσους εξ αυτών δεν εφαρμόσουν την υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία για το 40% των απασχολούμενών τους, όπως τονίζεται σε επιστολή που απέστειλε το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΒΕΠ) στο πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη. 

Σε αυτήν ο πρόεδρος του ΒΕΠ, Αν. Μιχάλαρος τονίζει ότι για μία ακόμη φορά οι ΜμΕ  βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα και κυρώσεις, σε μια συγκυρία με πολλά προβλήματα και υπεράνθρωπες προσπάθειες από την πλευρά των επιχειρηματιών, όχι μόνο να μη χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά και να μην κατεβάσουν ρολά.

Μετά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων, μεγάλος αριθμός βιοτεχνών που ανήκουν στις 15 χιλιάδες ενεργές επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΠ επικοινώνησε με τη διοίκηση για να εκφράσει την έκπληξη και τον προβληματισμό του, θεωρώντας ότι καλούνται να επωμιστούν νέα έξοδα και να προσθέσουν κέντρα κόστους στις δραστηριότητές τους εξαιτίας μίας αποφάσεως που ελήφθη χωρίς να συνοδεύεται από τις κατάλληλες εξειδικεύσεις ως προς το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργήσει το προσωπικό και τον τρόπο που θα τους χορηγηθεί ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός για να απασχοληθούν εξ αποστάσεως.

«Σεβόμενοι ότι η εν λόγω τροπολογία είναι στο πλαίσιο λήψης μέτρων άμεσης εφαρμογής για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού “Covid-19” στην Περιφέρεια Αττικής και προκειμένου αφ’ ενός να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι χώροι εργασίας, και αφ’ ετέρου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα από τον κορωνοϊό, αναρωτιόμαστε πώς θα καταφέρει η ΜμΕ να προμηθευτεί τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για την τηλεργασία και πώς καλείται να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρόστιμο τριών χιλιάδων ευρώ» διερωτάται ο κ. Μιχάλαρος, εξηγώντας ότι το χρονικό διάστημα υιοθέτησης του μέτρου δεν είναι εφικτό.

Με την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς ζητεί την άρση της επιβολής προστίμου και επιπλέον επιδότηση με χρηματοδοτικά εργαλεία για την ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ. Συγκεκριμένα προτείνεται η ενίσχυση νέων και υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής για την κάλυψη των τεχνολογικών τους αναγκών με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) με σκοπό την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα εργασίας λόγο της πανδημίας “Covid-19” στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Πρόγραμματος «Αττική 2014 – 2020» στο Θ.Σ. 2: Ενίσχυση της πρόσβασης σε ΤΠΕ και της χρήσης και ποιότητάς τους.

«Η κρίση της πανδημίας είναι εδώ, η επιχειρηματικότητα απειλείται και κατά συνέπεια και η εθνική οικονομία. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για το επιχειρείν, ενισχύοντας τα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας, με την αξιοποίηση όλων των χρηματοοικονομικών με την μορφή επιδότησης κι όχι δανεισμού», καταλήγει η επιστολή που κοινοποιήθηκε επίσης στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσο, τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Καλοδεχούμενη η παράταση των μέτρων στήριξης έως Απρίλιο

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς τόνισε την ανάγκη των επιχειρήσεων για ένα «κεφάλαιο επανεκκίνησης», με σκοπό να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν ομαλά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Το άνοιγμα της αγοράς θα λειτουργήσει ως «βαλβίδα» εκτόνωσης

«Η επιτυχία ή αποτυχία της άρσης των περιοριστικών μέτρων εξαρτάται εάν το άνοιγμα της αγοράς θα συνοδευτεί ή όχι από μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ» υποστηρίζει ο κ. Κορκίδης.