ΓΔ: 904.09 0.09% Τζίρος: 65.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pension
Πηγή: Shutterstock

Ασφαλιστικός «κουμπαράς» για όλους τους νέους εργαζόμενους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πολύ σύντομα κατατίθεται στο υπουργείο Εργασίας το πόρισμα για τη μετάβαση των επικουρικών συντάξεων από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στον υφυπουργό Εργασίας, Νότη Μηταράκη, του πορίσματος για την επικουρική ασφάλιση. Ενός πορίσματος, που ετοιμάστηκε από την αρμόδια επιτροπή, που συστάθηκε πριν από ενάμιση μήνα και είχε ως βασικό στόχο της να προετοιμάσει το έδαφος για να μεταβεί ο κλάδος της επικούρησης από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Βασική παράμετρος του πορίσματος αναμένεται να είναι η υποχρέωση για όλους όσους θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1.1.2021 μετά να εντάσσονται στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης, έχοντας τον προσωπικό τους ασφαλιστικό «κουμπαρά».

Το πόρισμα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του, σε μια περίοδο που στο υπουργείο Εργασίας, προσπαθούν να βρουν λύση για το πώς θα επιστρέψουν τα αναδρομικά που προκύπτουν σε 270.000 συνταξιούχους, εξαιτίας της αντισυνταγματικότητας των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, που αποφάσισε το ΣτΕ.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η αρμόδια επιτροπή δείχνουν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί μέρος της μεγάλης περιουσίας που έχει το ΕΤΕΑΕΠ κι η οποία υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το ίδιο το ΣτΕ παρέχει πλέον το δικαίωμα στην Πολιτεία να χρηματοδοτήσει απευθείας το Ταμείο, για να καλύψει το «άνοιγμα» των 300 εκατ. ευρώ που έχει προκύψει, εξαιτίας αυτών των αναδρομικών (25 εκατ. ευρώ το μήνα).

Παράλληλα στο υπουργείο Εργασίας «τρέχουν» και την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, πάλι κατ’ επιταγή του ΣτΕ, που ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό τη μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις, επειδή έγινε χωρίς να προηγηθεί αναλογιστική μελέτη.

Η νομοθέτηση του πορίσματος της Επιτροπής, αλλά και οι παρεμβάσεις στο σκέλος της αναδρομικότητας, αναμένονται έως το τέλος του έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ποσά ενίσχυσης για συνταξιούχους και κοινωνικά ευάλωτους πολίτες

Όπως αναφέρει το υπουργείο, ιδιαίτερα σημαντικά όμως είναι και άλλα μέτρα για τον εξορθολογισμό των ταμείων, όπως η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα. Πόσα κερδίζουν οι συνταξιούχοι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσαγκαρόπουλος: Οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας θα μπορούσαν να έχουν εκδοθεί

«Θα μπορούσαν ήδη να είχαν εκδοθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς από τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε σχετική νομοθετική διάταξη που το επιτρέπει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους με τον «ατομικό κουμπαρά»

Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης και εθελοντικά για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.
Giannitsis-Tasos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Γιαννίτσης: Περισότερη διαγενεακή δικαιοσύνη φέρνει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Όπως τονίζει σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπάρχει το πρόβλημα της αστάθειας των αγορών ωστόσο η τελική εικόνα εξαρτάται του πόσο στέρεο είναι το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα και η οικονομία συνολικά.