ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pension
Πηγή: Shutterstock

Ασφαλιστικός «κουμπαράς» για όλους τους νέους εργαζόμενους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πολύ σύντομα κατατίθεται στο υπουργείο Εργασίας το πόρισμα για τη μετάβαση των επικουρικών συντάξεων από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στον υφυπουργό Εργασίας, Νότη Μηταράκη, του πορίσματος για την επικουρική ασφάλιση. Ενός πορίσματος, που ετοιμάστηκε από την αρμόδια επιτροπή, που συστάθηκε πριν από ενάμιση μήνα και είχε ως βασικό στόχο της να προετοιμάσει το έδαφος για να μεταβεί ο κλάδος της επικούρησης από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Βασική παράμετρος του πορίσματος αναμένεται να είναι η υποχρέωση για όλους όσους θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1.1.2021 μετά να εντάσσονται στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης, έχοντας τον προσωπικό τους ασφαλιστικό «κουμπαρά».

Το πόρισμα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του, σε μια περίοδο που στο υπουργείο Εργασίας, προσπαθούν να βρουν λύση για το πώς θα επιστρέψουν τα αναδρομικά που προκύπτουν σε 270.000 συνταξιούχους, εξαιτίας της αντισυνταγματικότητας των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, που αποφάσισε το ΣτΕ.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η αρμόδια επιτροπή δείχνουν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί μέρος της μεγάλης περιουσίας που έχει το ΕΤΕΑΕΠ κι η οποία υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το ίδιο το ΣτΕ παρέχει πλέον το δικαίωμα στην Πολιτεία να χρηματοδοτήσει απευθείας το Ταμείο, για να καλύψει το «άνοιγμα» των 300 εκατ. ευρώ που έχει προκύψει, εξαιτίας αυτών των αναδρομικών (25 εκατ. ευρώ το μήνα).

Παράλληλα στο υπουργείο Εργασίας «τρέχουν» και την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, πάλι κατ’ επιταγή του ΣτΕ, που ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό τη μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις, επειδή έγινε χωρίς να προηγηθεί αναλογιστική μελέτη.

Η νομοθέτηση του πορίσματος της Επιτροπής, αλλά και οι παρεμβάσεις στο σκέλος της αναδρομικότητας, αναμένονται έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.
forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι μεγάλες αλλαγές του 2021 στους μισθούς και τις συντάξεις

Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πότε πληρώνονται αυξήσεις των συντάξεων και αναδρομικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» η αύξηση σχεδόν κατά 50% των καθυστερούμενων συντάξεων

Η μαζική υποβολή αιτήσεων από αυτοαπασχολούμενους αυξάνει απειλητικά τις απλήρωτες συντάξεις και προκαλεί ανησυχίες των Θεσμών. Επανέρχονται στην υπηρεσία συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.