Φωτο: Shutterstock

Έρχονται μειώσεις τιμών για τα παλαιά ακίνητα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σε δύο ταχύτητες κινείται η κτηματαγορά: τα νεόδμητα αντέχουν στην πίεση της πανδημίας, ενώ τα μεταχειρισμένα άνω των 20 ετών δέχονται πίεση για «ψαλίδισμα» τιμών.

Μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 20 ετών αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο μεγάλων πιέσεων για μείωση της τιμής πώλησης το επόμενο διάστημα, καθώς μειώνονται οι αντοχές της αγοράς των διαμερισμάτων στην πανδημία.

Ως επί το πλείστον, οι πωλητές κρατάνε στάση αναμονής, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, αλλά φαίνεται ότι η κτηματαγορά κινείται πλέον σε δύο διαφορετικές ταχύτητες, με τα νεόδμητα ακίνητα να «κρατάνε» περισσότερο, σε σχέση με τα παλαιότερα διαμερίσματα, όπου υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά.

Πίεση στις τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων δημιουργείται, επίσης, από την έλλειψη ζήτησης διαμερισμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς η αγορά προσανατολίζεται στη νέα πραγματικότητα λόγω του κορονοϊού. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί μειώσεις τιμών έως 25% - 30%, σε περιοχές όπως η Γλυφάδα και ο Νέος Κόσμος, αλλά αυτό μάλλον έχει να κάνει με τις ανάγκες που έχουν οι ιδιοκτήτες, τονίζουν στελέχη της αγοράς.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται ότι θα καταγραφούν κυρίως σε ακίνητα ηλικίας 30 - 40 ετών, σπίτια που χρειάζονται ανακαίνιση, προσθέτουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων συνέχισαν να ανεβαίνουν το δεύτερο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, κατά 4,1%, έναντι αύξησης κατά 6,6% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές ακόμα «ανηφορίζουν», παρά την πανδημία και την καραντίνα στην οποία μπήκε η χώρα τον Μάρτιο, αλλά πρόκειται για την μικρότερη αύξηση από το τέταρτο τρίμηνο το 2018. Επίσης, σε τριμηνιαία βάση, η αγορά δείχνει να έχει ήδη «ξεφουσκώσει».

Στις τιμές πώλησης κατοικιών για το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαφαίνονται ελάχιστες έως μηδαμινές μεταβολές στη γενική εικόνα της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του site Spitogatos.

Η ψαλίδα ανάμεσα στα καινούργια και τα παλαιά διαμερίσματα έχει ήδη αρχίσει να ανοίγει, μια τάση που ξεκίνησε από τον Οκτώβρη. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο η ετήσια αύξηση των τιμών για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως και 5 ετών, ήταν 5,4%, και 3,2% για τα «παλαιά», δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών.

Ο Θεμιστοκλής - Ανδρέας Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, τονίζει ότι οι κατασκευαστές σε μεγάλο ποσοστό δεν πιέζονται να ρίξουν τις τιμές και αυτό διότι σε αρκετές περιπτώσεις το οικόπεδο όπου έχει αναγερθεί η πολυκατοικία νεόδμητων διαμερισμάτων είναι ιδιόκτητο, με αγορά που έχει πραγματοποιηθεί το 2012-2015 – άρα φθηνό κόστος γης ανά δομήσιμο τετραγωνικό μέτρο.

Επίσης, άλλοι κατασκευαστές έχουν προβεί σε καλή συμφωνία αντιπαροχής με τον οικοπεδούχο ή/και έχουν ήδη πουλήσει ικανοποιητικό αριθμό διαμερισμάτων (εντός του 2019 και αρχές του 2020), αποκτώντας την απαραίτητη ρευστότητα, ώστε πλέον να μην πιεστούν να πουλήσουν άμεσα τα εναπομείναντα νεόδμητα διαμερίσματα τους, προσθέτει ο κ. Μπάκας.

Στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων ακινήτων (70-110τμ) κατασκευής μετά το 2018, σε σχέση με το σύνολο των νεόδμητων ακινήτων στην Αττική, καταγράφεται στα κεντρικά και νότια προάστια (Ν. Σμύρνη, Γλυφάδα, Βούλα, Ηλιούπολη, Άλιμο, Π. Φάληρο κλπ. ), όπου τα νεόδμητα ακίνητα αποτελούν το 22,2% του συνόλου των προς πώληση ακινήτων.

Ακολουθούν τα βόρεια και ανατολικά προάστια, όπου τα νεόδμητα διαμερίσματα ανάλογης ηλικίας και μεγέθους αποτελούν το 13,7% του συνόλου των προς πώληση ακινήτων στην περιοχή ανεξαρτήτου έτους κατασκευής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα διαμερίσματα... τσέπης: Νέα τάση στην Ελλάδα η ζωή σε 40 τ.μ.

Έλλειψη διαμερισμάτων και υψηλές τιμές φέρνουν στην Ελλάδα το micro apartment: διαμερίσματα που προσφέρουν όλες τις ανέσεις σε ένα δωμάτιο με έξυπνες λύσεις που ελαχιστοποιούν τους «νεκρούς» χώρους.