ΓΔ: 914.77 0.35% Τζίρος: 85.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Αποκαλυπτήρια της επένδυσης Microsoft: «Εμπιστευόμαστε την Ελλάδα»

Τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις Data Center στην Ελλάδα για εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής. Μητσοτάκης: Παγκόσμιος κόμβος η Ελλάδα. Μπραντ Σμιθ: Ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Στην κατασκευή τριών γιγαντιαίων εγκαταστάσεων για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων θα προχωρήσει η Microsoft, με τις τοποθεσίες να έχουν ήδη βρεθεί στην Αττική, όπως ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την παρουσίαση της νέας επένδυσης του κορυφαίου αμερικανικού τεχνολογικού ομίλου στην Ελλάδα. Μάλιστα η συνολική αξία της επένδυσης εκτιμάται ότι θα φθάσει στο επίπεδο του ενός δισ. ευρώ. 

Ιδιαίτερα, μάλιστα, ικανοποιημένος γι' αυτήν την επένδυση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, χαρακτηρίζοντας την ως ένδειξη εμπιστοσύνης όχι μόνο στην ελληνική οικονομία και στην κυβέρνηση αλλά και στον ελληνικό λαό στο σύνολό του. 

Ο κ. Σμιθ τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας στα 28 χρόνια παρουσία της στην Ελλάδα και προσέθεσε ότι «δείχνει εμπιστοσύνη στον λαό, την οικονομία και την κυβέρνηση. Δεν είναι κάτι που κάνουμε σε πολλές χώρες ούτε ελαφρά τη καρδία. Και το γεγονός ότι το κάνουμε το 2020 θεωρώ ότι μιλά εύγλωττα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα». 

Ανάλυσε τον ακριβή τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας cloud, τονίζοντας ότι «δεν είναι μόνο μια υποδομή αλλά και ένα φρούριο γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα δεδομένα που παράγουμε. Πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό οχυρό» συμπληρώνοντας ότι «δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την άοκνη προσπάθεια της κυβέρνησης. Είναι το ηλεκτρικό ρεύμα του 21ου αιώνα και το φέρνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για ταχύτητα πρόσβασης στο υπολογιστικό κομμάτι. Θα είναι σαν να έχουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στη διπλανή πόρτα. Θα βασιζόμαστε σε υπηρεσίες υπολογισμού με μια τρομακτική ταχύτητα σαν την ταχύτητα του φωτός».

Προσέθεσε ακόμη ότι «τα data center θα απασχολήσουν τις επικεφαλίδες αλλά νομίζω ότι θα σημαίνει πολλά ότι θα έχουμε προγράμματα κατάρτισης σε χιλιάδες ανθρώπους τα επόμενα 5 έτη».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι πρόκειται για μία σημαντική και καινοτόμα επένδυση με πολυεπίπεδη σημασία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μέσω αυτής της επένδυσης «η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Είναι κάτι που ταξιδεύει τη χώρα μας, κυριολεκτικά, στον 21ο αιώνα», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία μεταξύ της Micorosoft και του υπ. Πολιτισμού στην Αρχαία Ολυμπία για την παρουσίαση μέσω τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) των εκθεμάτων του μουσείου.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης «οι αναλυτές θα μιλήσουν για ένα συνολικό οικονομικό όφελος μπορεί να ξεπεράσει το ένα δισ. σε βάθος χρόνου. Το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η αξία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας».

Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος ο οποίος τόνισε ότι «στην 4η βιομηχανική επανάσταση θέλουμε να είμαστε από τους πρωτοπόρους» τονίζοντας ότι το 1ο data center της Microsoft στην Ελλάδα θα είναι το πρώτο στην ευρύτερη περιοχή και ένα από τα πρώτα στην περιοχή» ανακοινώνοντας και το πλάνο υψηλής εξειδίκευσης 100.000 συμπολιτών μας στην χρήση ψηφιακών δεδομένων στο cloud.

Όπως έγραψε σήμερα το Business Daily, η κυβέρνηση έκανε σημαντική προεργασία για να διαμορφώσει το πεδίο για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τον αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από το δίκτυο 5G.

Το βίντεο της παρουσίασης

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για όποιον θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα»

Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας για επενδύσεις έχει βελτιωθεί, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια.
adonis-georgiadis-άδωνις-γεωργιάδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Η επένδυση της Microsoft προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

«Η επένδυση της Microsoft προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Όσον αφορά τα δημοσιεύματα για το ακριβές σημείο της επένδυσης, δεν επιβεβαιώνονται» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.