ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Άδεια τον Δεκαπενταύγουστο δύο στα τρία δωμάτια ξενοδοχείων

Μόνο το 60% των ξενοδοχείων λειτουργήσαν μετά το lockdown, απογοητευτική η συνολική πληρότητα που δεν ξεπέρασε το ένα τέταρτο των δωματίων. Αποκαλυπτική έρευνα του ΙΤΕΠ για την καταστροφική χρονιά στον τουρισμό.

Η έκταση της καταστροφής που υπέστη ο τουριστικός τομέας της χώρας αποκαλύπτεται από νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο έμειναν άδεια τα δύο τρίτα των δωματίων των ξενοδοχείων της χώρας.

Μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας κατάφερε να λειτουργήσει την τρέχουσα τουριστική σεζόν και αυτό για βραχύ χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την έρευνα πεδίου την οποία ανέθεσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Σύμφωνα με την έρευνα, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου), άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε μέση τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.

Ενδεικτικό της δυσκολίας των μηνών που έρχονται είναι ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020.

Μόνο το 1/3 των δωματίων καλύφθηκαν στην κορύφωση του Δεκαπενταύγουστου και λιγότερα από 1 στα 4 δωμάτια ήταν η πληρότητα συνολικά. Επτά στα δέκα δωμάτια ήταν άδεια τον Δεκαπενταύγουστο για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Τουρισμού

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σημείωσε ότι: «Από την πρώτη στιγμή το ΞΕΕ μέσα από τις έρευνες πεδίου που ανέθεσε στο ΙΤΕΠ, υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές της φετινής χρονιάς. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι». 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hotel-Xenodoxeio-Ergazomenoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος κατά 11,4% των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα στο εννεάμηνο

Το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων και διανυκτερεύσεων σε όλα τα είδη καταλυμάτων, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, αναλογεί σε αλλοδαπούς. Στις 4,3 διανυκτερεύσεις η μέση διαμονή ανά άτομο. Στο μισό οι διανυκτερεύσεις για τους Έλληνες.