ΓΔ: 897.63 0.36% Τζίρος: 49.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttrstock

Τρέχει με… χίλια το σχέδιο των ΗΠΑ για λιμάνια, φρεγάτες, ναυπηγεία

Ισχυρή αμερικανική κοινοπραξία στη διεκδίκηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, ανταγωνιστική προσφορά Lockheed για τις φρεγάτες με συμπαραγωγή στην Ελλάδα, έτοιμη η ONEX και για Σκαραμαγκά.

Με γρήγορους ρυθμούς, αποφασιστικότητα και συντονισμό διπλωματίας και επιχειρηματικού τομέα «τρέχουν» οι Αμερικανοί το σχέδιο για πολυεπίπεδη διεύρυνση της παρουσίας τους στην Ελλάδα, καθώς διεκδικούν το στρατηγικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τη δεύτερη μεγάλη -μαζί με τα μαχητικά Rafale- προμήθεια του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, δηλαδή τις τέσσερις νέες φρεγάτες, αλλά και τον έλεγχο ενός μεγάλου συμπλέγματος ναυπηγείων, που θα συνδυάζει τις εγκαταστάσεις στη Σύρρο, την Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά.

Το χθεσινό άνοιγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ, των επιστολών εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης επιβεβαίωσε όσα είχε προαναγγείλει ο πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, για μια ισχυρή κοινοπραξία με επικεφαλής το επενδυτικό fund Black Summit, που διευθύνεται από τον Έλληνα καθηγητή Οικονομικών στις ΗΠΑ, Γιάννη Χαραλαμπάκη.

Η σύνθεση της κοινοπραξίας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς συνδυάζει έναν από τους κορυφαίους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με μια σημαντική ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης λιμένων και μια εταιρεία με ισχυρή παρουσία στο χώρο της ασφάλειας και αμυντικής βιομηχανίας.

  • Η Euroports είναι διεθνής εταιρεία λιμενικών υποδομών, με έδρα το Βέλγιο, που αναπτύσσει, λειτουργεί και διαχειρίζεται παγκόσμιες λύσεις θαλάσσιας εφοδιαστικής αλυσίδας για διεθνείς στοχευμένους βιομηχανικούς πελάτες, μέσω 26 τερματικών λιμενικών σταθμών, σε στρατηγικές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη και την Ασία.
  • Η EFA Group αποτελεί όμιλο εταιρειών που κατασκευάζουν προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας, καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης συμβάσεων/έργων στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, της εσωτερικής ασφάλειας και άλλων βιομηχανικών τομέων. Ένα από τα σημαντικά έργα που έχει αναλάβει στην Ελλάδα, κατόπιν επιλογής της από τη Lockheed Martin, είναι η ανάπτυξη του λογισμικού του νέου Ολοκληρωμένου Τακτικού Συστήματος Αποστολής για τα υπό αναβάθμιση αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, P-3HN. Η συμμετοχή της EFA Group στην κοινοπραξία αντανακλά τη στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στους αμυντικούς σχεδιασμούς του NATO για την αναχαίτιση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ανατολική Ευρώπη.

Η μεγάλη κινητοποίηση επιχειρηματικών δυνάμεων από τέσσερις διαφορετικούς τομείς (διαχείριση κεφαλαίων, διαχείριση λιμένων, άμυνα – ασφάλεια και κατασκευές), με τη σθεναρή υποστήριξη της αμερικανικής διπλωματίας, όπως φαίνεται από τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις του Τζέφρι Πάιατ, αλλά και, πρόσφατα, του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δείχνει ότι η αμερικανική πλευρά επιδιώκει να διασφαλίσει την επικράτηση στη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από το ύψος της οικονομικής προσφοράς της κοινοπραξίας.

Άλλωστε, έχει εγγραφεί ως σοβαρή αποτυχία της Ουάσιγκτον η ανάληψη του ελέγχου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από γερμανικά, γαλλικά και ρωσικά συμφέροντα και δεν υπάρχουν, όπως λέγεται χαρακτηριστικά στους διπλωματικούς κύκλους, περιθώρια αστοχίας στην Αλεξανδρούπολη. Πολύ περισσότερο, όπως τονίζεται, όταν στην κούρσα της διεκδίκησης έχει εισέλθει και ο ΟΛΘ, κάτι που, θεωρητικά τουλάχιστον, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο... επανάληψης της ιστορίας.

Οι φρεγάτες και τα ναυπηγεία

Την ίδια στιγμή, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και σε δύο άλλα μέτωπα έντονου αμερικανικού ενδιαφέροντος, καθώς όλα δείχνουν ότι η αμερικανική Lockheed Martin βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάληψη της κατασκευής των τεσσάρων νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, έργο που «κουμπώνει» και με το σχέδιο δημιουργίας ισχυρού ναυπηγικού κέντρου στην Ελλάδα από την ONEX, το οποίο θα αναλάβει τη συμπαραγωγή τριών από τις τέσσερις φρεγάτες και θα δραστηριοποιηθεί σε όλο το φάσμα της ναυπηγικής βιομηχανίας, από την άμυνα ως την ενέργεια (πλοία LNG) και την παροχή υπηρεσιών σε πλοία του εμπορικού ναυτικού.

Στο σχέδιο δημιουργίας ισχυρής ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, μέσω της απόκτησης των τριών μεγάλων ναυπηγείων της χώρας από την ONEX αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας την Πέμπτη σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιτ, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει μια πολύ ανταγωνιστική αμερικανική προσφορά για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία της κυβέρνησης με την ONEX και τον αμερικανικό χρηματοδοτικό οργανισμό DFC για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ενόψει του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στόχος, υπογράμμισε, είναι να δημιουργηθεί μέσα από αυτή την ελληνοαμερικανική συνεργασία μια πολύ ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα.

Ο Τζέφρι Πάιατ, αναφερόμενος στη μεγάλη προμήθεια των τεσσάρων νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι υπάρχει πολύ ανταγωνιστική πρόταση αμερικανικής εταιρείες, που περιλαμβάνει συμπαραγωγή των τριών από τις τέσσερις φρεγάτες σε ελληνικά ναυπηγεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, η τελευταία πρόταση της Lockheed Martin που συζητείται με το Πολεμικό Ναυτικό, εκτός από το μεγάλο πλεονέκτημα της συμπαραγωγής στην Ελλάδα, συνδυάζει βελτιωμένη οικονομική προσφορά, καθώς και διαμόρφωση των συστημάτων και του οπλισμού των φρεγατών σύμφωνα με τις υψηλές απαιτήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στην ίδια συζήτηση, ο επικεφαλής της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, έκανε μια αναδρομή στην πορεία που ακολούθησε η ONEX, αρχής γενομένης από την εξυγίανση των Ναυπηγείων της Σύρου, όπου πλέον απασχολούνται περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι, ενώ οι παραγγελίες από ναυτιλιακές εταιρείες για εργασίες επισκευής έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ξεπερνούν την παραγωγική δυναμικότητα του ναυπηγείου.

Ο κ. Ξενοκώστας τόνισε ότι στην παρούσα φάση η ONEX εστιάζει την προσοχή της στην εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ ο επόμενος στόχος θα είναι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα μεγάλο ναυπηγικό κέντρο (hub), που θα εξυπηρετεί τους τομείς της άμυνας και της ενέργειας. Στόχος, επίσης, είναι να προετοιμασθεί έγκαιρα η υποδομή των ναυπηγείων, ώστε να αναλάβει και τη συμπαραγωγή των τριών νέων φρεγατών. Συνολικά, το project του ναυπηγικού κέντρου θα δημιουργήσει περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Ξενοκώστας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

alexandroupoli_limani
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Η ιδιωτικοποίηση με παγκόσμιο ενδιαφέρον

Γιατί δόθηκε άλλη μια παράταση για τις οικονομικές προσφορές. Πώς ένα μικρό λιμάνι με τζίρο μόλις 1,4 εκατ. ευρώ έχει αποκτήσει μεγάλο γεωστρατηγικό ρόλο. Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξαν τα πλεονεκτήματά του.
Skaramanga
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νομική «μάχη» για τον Σκαραμαγκά, όλα κρίνονται από τους πιστωτές

Ο ειδικός διαχειριστής συγκαλεί συνέλευση των πιστωτών στο τέλος Δεκεμβρίου, ενώ ο όμιλος Πριόβολου ισχυρίζεται ότι πρέπει να αναδειχθεί από τον ειδικό διαχειριστή ως πλειοδότης με τίμημα 15 εκατ. ευρώ.
nafpigeia_skaramanga
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμερικανικό σχέδιο για ναυπηγικό κέντρο στην Ελλάδα

Έτοιμη για τη διεκδίκηση και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η ONEX, σημαντικές επαφές στην Ουάσιγκτον. Πολύ ανταγωνιστική προσφορά από τις ΗΠΑ για τις νέες φρεγάτες του Ναυτικού με συμπαραγωγή στην Ελλάδα.
kyriakos-maik
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αμερικανικές δουλειές στην Ελλάδα: Τι σημαίνει η επίσκεψη Πομπέο

Η συμφωνία συνεργασίας στην επιστήμη και την τεχνολογία που κλείνει με την επίσκεψη Πομπέο ανοίγει το δρόμο για σημαντικές επενδύσεις. Στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την προώθηση αμερικανικού LNG έναντι του ρωσικού αερίου.
pyatt_alexandroupoli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο κεφαλαίων από τις ΗΠΑ για δύο στρατηγικά σχέδια

Μετά τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της αναγέννησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η αναπτυξιακή τράπεζα της Ουάσιγκτον (DFC) θα προσφέρει κεφάλαια για την εξαγορά των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.