Φώτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Στουρνάρας: Βαθαίνει την ύφεση η επιδείνωση της πανδημίας

Ύφεση που θα ξεπερνά το 7,5% και θα προσεγγίζει το 9,4% βλέπει για το 2020 η Τράπεζα της Ελλάδος ενώ ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας με πτώση της δραστηριότητας κατά 9,4% το 2020 θα φέρει πιο ισχνή ανάκαμψη το 2021 τόνισε ο κ. Στουρνάρας

Πιο βαθιά ύφεση «βλέπει» για το 2020 ο  Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Σε συνέντευξή τα στα ΝΕΑ υποστήριξε ότι η ύφεση θα ξεπερνά το 7,5% και θα προσεγγίζει το 9,4% το 2020, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. 

«Μια ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας που θα συνοδευόταν από περισσότερο περιοριστικά μέτρα το τέταρτο τρίμηνο του 2020 θα μπορούσε να φέρει την οικονομία πιο κοντά στο δυσμενές σενάριο των προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή πτώση της δραστηριότητας κατά 9,4% το 2020 και πιο ισχνή ανάκαμψη το 2021», είπε σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το Σεπτέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε το σενάριο της εκτιμώντας πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7,5% το 2020 έναντι της αρχικής πρόβλεψης για πτώση κατά 5,8% τον Ιούνιο του 2020. Όπως σημείωσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα θα επιδεινώσει την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο πάνω από το αναμενόμενο με αποτέλεσμα την περαιτέρω προς τα πάνω αναθεώρηση της ύφεσης για το σύνολο του 2020.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις για το 2021 ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι υπάρχει αβεβαιότητα έως ότου να υπάρξουν εμβόλια και φαρμακευτική αγωγή αλλά η Τράπεζας της Ελλάδος διατηρεί το βασικό σενάριο της για σημαντική ανάκαμψη το 2021, η οποία θα υποστηριχθεί από τα επεκτατικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο και από την εισροή ευρωπαϊκών πόρων.

«Η κυβέρνηση έχει λάβει εγκαίρως επαρκή μέτρα μετριάζοντας την εξάπλωση της πανδημίας και συμβάλλοντας στην ταχεία επανέναρξη της λειτουργίας της οικονομίας. Φυσικά, σε περίπτωση που η οικονομία βρεθεί σε ένα δυσμενές σενάριο, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιπλέον έκτακτων και στοχευμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, χωρίς όμως να διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα. Σε οικονομίες με υψηλό δημόσιο χρέος, ο συνδυασμός μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αργής ανάκαμψης οδηγεί αναπόφευκτα σε αυξημένα ρίσκα βιωσιμότητας της δυναμικής του χρέους, με αρνητικές επιδράσεις στις μεσο-μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές» σημείωσε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Επενδύσεις 20 τρισ. μετά την πανδημία, ευκαιρία για πράσινη ανάκαμψη

Η Ευρώπη και η Ελλάδα μπορούν να βγουν ισχυρότερες από την πανδημία μέσα από την πράσινη ανάκαμψη, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Αναπτυξιακή «έκρηξη» φέρνουν τα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Θετική αναθεώρηση προβλέψεων από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον ρυθμό ανάπτυξης της επόμενης 6ετίας, που θα είναι 2% υψηλότερος. Τι προβλέπεται για τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.
stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Διαχειρίσιμα τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τον ρόλο των τραπεζών εξέτασαν σε συνάντησή τους ο διοικητής της ΤτΕ και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κ. Μίχαλος. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Δυσκολίες με «Ηρακλή», μονόδρομος η bad bank

Η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» προχωρά με προβλήματα και, σε κάθε περίπτωση, δεν θα καλύψει το σύνολο των «κόκκινων» δανείων, άρα απαιτείται μια τράπεζα επισφαλειών, υπογράμμισε ο διοικητής της Τρ. Ελλάδος.