Φωτο: Shutterstock

Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Βελτιώνεται ο νέος Πτωχευτικός, μετά από παρέμβαση

Μία σημαντική αλλαγή είναι η αύξηση του ακατάσχετου ορίου του εισοδήματος του πτωχευμένου οφειλέτη από τα 540 ευρώ στα 1.250 ευρώ, τονίζει το ΕΕΑ.

Πολλές από τις προτάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τη βελτίωση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα υιοθετεί η κυβέρνηση, μετά και την τοποθέτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του Προέδρου Γιάννη Χατζηθεοδοσίου καθώς και την κατάθεση των προτάσεων αυτών. 

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο, μία σημαντική αλλαγή στην οποία προχωρά το οικονομικό επιτελείο, μετά και την κατάθεση σχετικού αιτήματος από το ΕΕΑ, είναι η αύξηση του ακατάσχετου ορίου του εισοδήματος του πτωχευμένου οφειλέτη από τα 540 ευρώ που αρχικά προβλεπόταν, στα 1250 ευρώ.

Επίσης, έγινε δεκτό το αίτημά του Επιμελητηρίου για την ξεκάθαρη πρόβλεψη για την μη φορολόγηση των ποσών που ο πτωχευμένος θα καταβάλει έναντι του πτωχευτικού χρέους, από μελλοντικά εισοδήματα, όπως επίσης και το αίτημά μας όπως και το ποσό αυτό να είναι ποσό μετά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Σημαντικό είναι επίσης ότι υιοθετήθηκε η πρόταση του ΕΕΑ για απόλυτη διευκρίνηση των οφειλών από δόλο, για τις οποίες δεν απαλλάσσεται ο πτωχός, όπως και η απαλλαγή των μελών της διοίκησης της κεφαλαιουχικής εταιρείας για οφειλές μεγαλύτερου διαστήματος των 1+2 ετών, με αύξηση του διαστήματος στα 2+3 χρόνια.

Ωστόσο, τονίζει το ΕΕΑ, πως «αγκάθι» παραμένει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας για επιχειρηματίες που στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους, πήραν κάποιο δάνειο υποθηκεύοντας το σπίτι τους.

«Γνωρίζουμε καλά ότι οι Θεσμοί αντιδρούν έντονα σε οποιαδήποτε διευκόλυνση προς τους δανειολήπτες, όμως η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για ένα θέμα που είναι κυρίως κοινωνικό. Επίσης συνεχίζεται η προσπάθεια του Ε.Ε.Α. και για περαιτέρω βελτιώσεις, όπως για την ταχύτερη απονομή απαλλαγής, ειδικά για όσους έχουν πτωχεύσει πρακτικά από την περίοδο της πρώτης οικονομικής κρίσης του 2010, αλλά και για την ενίσχυση των Επιμελητηρίων με τους απαραίτητους πόρους για την δωρεάν παροχή των Υπηρεσιών Έγκαιρης Προειδοποίησης προς τα μέλη τους, όπως προβλέπει ο νέος Νόμος», αναφέρει το Επιμελητήριο στην ανακοίνωσή του και καταλήγει: 

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται υπέρ ενός νέου Πτωχευτικού Κώδικα, κάτι που φαίνεται και από τις προτάσεις που έχει υποβάλει από το 2013. Αρκεί όμως να έχει ως στόχο την προστασία και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που χωρίς κανένα δόλο έφτασαν ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το επιχειρείν, την οικονομία μας και την απασχόληση να υπάρξει μία πραγματική 2η Ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έπεσαν έξω χωρίς δόλο, ώστε η αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας να έχει αναπτυξιακό πρόσημο». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα το Επιμελητήριο Αθηνών

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σχεδιάζει δράσεις για την γυναικεία επιχειρηματικότητα το 2021 και θα υπάρξουν προγράμματα για στήριξη των μακροχρόνια ανέργων γυναικών σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριζόντια στήριξη των επιχειρήσεων ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

«Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα αλλά απαιτείται οριζόντια στήριξη όλων των επιχειρήσεων», τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΑ: Όλοι οι ΚΑΔ που έχουν πληγεί πρέπει να συμπεριληφθούν στη μείωση ενοικίου

Η εξάπλωση του κορονοϊού που έχει οδηγήσει στο να σταματήσουν σχεδόν όλες οι εμπορικές και παραγωγικές δραστηριότητες, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.