Φώτο: Οικονομικό Επιμελητήριο

Οικονομικό Επιμελητήριο: Παράταση για το φορολογικό πιστοποιητικό

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου με επιστολή του ζητά να παραταθούν οι προθεσμίες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου καθώς υπήρξε παράτασης της προθεσμίας διεξαγωγής της ετήσιας ΓΣ των ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ζητά να παραταθεί η προθεσμία υποβολής του φορολογικού πιστοποιητικού, ζητά με επιστολή του προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Ο νόμος προβλέπει ότι η ηλεκτρονική υποβολή του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ, πραγματοποιείται έως το τέλος του δέκατου μήνα από τη λήξη της ελεγχόμενης διαχειριστικής περιόδου.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόλλιας, η παράταση κρίνεται αναγκαία, λόγω της παράτασης που δόθηκε και στην προθεσμία διεξαγωγής της ετήσιας γενικής συνέλευσης των ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, μέχρι τις 30/10/2020.

Τι αναφέρει η επιστολή του ΟΕΕ

Αξιότιμε κ. Διοικητά,

Όπως γνωρίζετε, το Ετήσιο Φορολογικό Πιστοποιητικό, βάσει της ΠΟΑ 1124/2015, γνωστοποιείται εγγράφως στην ελεγχόμενη επιχείρηση και οριστικοποιείται με την ηλεκτρονική υποβολή του στη σχετική βάση δεδομένων, που τηρεί η Ανεξάρτητη
Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σε αυτή τη βάση δεδομένων έχουν πρόσβαση οι νόμιμοι ελεγκτές, για την Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης που εκδίδουν, τα ελεγκτικά γραφεία, για τις Εκθέσεις που εκδίδονται από τα μέλη τους, καθώς και οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις, για τα
στοιχεία που τις αφορούν.

Η ως άνω ηλεκτρονική υποβολή πραγματοποιείται έως το τέλος του δέκατου (10ου) μήνα από τη λήξη της ελεγχόμενης διαχειριστικής περιόδου. Λόγω της παράτασης της προθεσμίας διεξαγωγής της ετήσιας γενικής συνέλευσης των ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, μέχρι τις 30/10/2020, με το άρθρο 61 του Ν.4722/2020, κρίνεται αναγκαία η παράταση της προθεσμίας υποβολής του φορολογικού πιστοποιητικού μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη διαγραφή των προστίμων για τις ΜΦΥ ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Κόλλιας, επανέφερε και το ζήτημα της παράτασης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων εκείνων που οι λογιστές τους προσβλήθηκαν από κορονοϊό.