ΓΔ: 916.81 0.15% Τζίρος: 17.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:12:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Συντάξεις: Λάθη στα εκκαθαριστικά ανοίγουν «τρύπα» στον ΕΦΚΑ

Μεγάλα λάθη σε πάνω από 600.000 εκκαθαριστικά συντάξεων, τα οποία προέκυψαν από τον εκ νέου υπολογισμό τον οποίο επέβαλλε ο νόμος «Κατρούγκαλου» έχει εντοπίσει ο ΕΦΚΑ, με τους συνταξιούχους να μπορούν να διεκδικήσουν τα ποσά που τους οφείλονται.

Δεν έχει τελειωμό η ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, εξαιτίας της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεών τους, που επέβαλλε ο «νόμος Κατρούγκαλου». Νεότερες πληροφορίες θέλουν να έχουν εντοπιστεί από τον ΕΦΚΑ περιπτώσεις λαθών, σε τουλάχιστον 600.000 εκκαθαριστικά, τα οποία έχουν αποσταλεί στους δικαιούχους. Πρόκειται για πάνω από το 20% των περιπτώσεων, γεγονός που δημιουργεί την απαίτηση για την καταβολή νέων αναδρομικών ποσών!

Τα λάθη που βρέθηκαν εστιάζονται στις κρατήσεις που έχουν γίνει από τους συνταξιούχους, σύμφωνα με τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Κρατήσεις  που αφορούν είτε τις εισφορές υγείας (6%) είτε την εισφορά αλληλεγγύης (ανάλογα με το ποσό της σύνταξης). Η παρακράτηση των ποσών έγινε σε αρκετές περιπτώσεις με λάθος τρόπο και τώρα οι συνταξιούχοι, δίκαια, θα πρέπει να διεκδικήσουν τα ποσά που τους οφείλονται…

Για το λόγο αυτό, αναμένεται μαζική υποβολή αιτήσεων – ενστάσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει θέσει σε λειτουργία ο ΕΦΚΑ. Εντός 60 ημερών από την υποβολή της όποιας αίτησης, έχουν δικαίωμα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, να προβούν στον νέο επανυπολογισμό της σύνταξης, κάνοντας με σωστό τρόπο την παρακράτηση. Έτσι θα προκύψει κάποιο αναδρομικό ποσό για τον κάθε συνταξιούχο, που αφορά τις καταβολές που έγιναν για το 10άμηνο του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος επιστροφής τους στους δικαιούχους.

Εννοείται ότι πρόκειται για έναν πρόσθετο «μπελά» στο υπουργείο Εργασίας, αφού ήδη καταβάλλει αναδρομικά για τις συντάξεις χηρείας, αλλά και επιστροφές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αποτέλεσμα αυτών των πρόσθετων επιβαρύνσεων είναι να τροποποιηθεί προς το χειρότερο ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ και να προκύπτει έλλειμμα έως 50 εκατ. ευρώ έως  για τη χρήση της φετινής χρονιάς. Είναι προφανές ότι το έλλειμμα θα διευρυνθεί περαιτέρω από τα νέα αναδρομικά που προκύπτουν…

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Περισσότερες από 21.000 οι αιτήσεις για την προκαταβολή σύνταξης

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr, καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ, ενώ θα είναι ανοικτή για αιτήσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.